9 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lekić: Opšti kolektivni ugovor mogao bi potpisati Joković, ako to ne uradi Adrović

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Lekić: Opšti kolektivni ugovor mogao bi potpisati Joković, ako to ne uradi Adrović

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik UO Crnogorskog udruženja poslodavaca Jovan Lekić je gostujući u Drugačijoj radio vezi pozvao Vladu da odgodi potpisivanje novog Opšteg kolektivnog ugovora, jer je sporna reprezentativnost Unije poslodavaca. Vjeruje da će resorni ministar Admir Adrović možda i odbiti da potpiše ugovor, ali da bi to umjesto njega mogao da uradi potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem, odnosno Vladimir Joković.

Lekić je ponovio da bi donošenje novog Opšteg kolektivnog ugovora trebalo odgoditi.

''Apelujem na nadležno ministarstvo i Vladu da ne potpisuju na ovaj način OKU, da se sačeka da Skupština sadašnji ugovor produži na još godinu, a da se onda na inkluzivan, javan i fer proces razgovara o jednom tao važnom aktu, koji će biti na dobobit sve tri strane u socijalnom dijalogu. Sve što je netransparentno, za sobom vuče sumnju da se radi o nekim posebnim interesima, i zato je mudro ovaj apel prihvatiti na korist sve tri strane'', rekao je Lekić. 

Kao razlog za odgađanje navodi spornu reprezentativnost Unije poslodavaca, koja je uz Vladu i dvije sindikalne centrale pripremala OKU. Sa spornim statusom Unije poslodavaca upoznati su i resorno ministarstvo rada i socijalnog staranja i ministar Admir Adrović, kaže Lekić. Dodaje da CUP sada okuplja kompanije sa oko 20.000 zaposlenih i koje čine 50 odsto crnogorskog BDP-a. Zbog toga poziva ministra AdroviĆ da ubrza proces dokazivanja reprezentativnosti.

''Može da kopira i prmijeni koji god pravilnik u okruženju, od Slovenije i Hrvatske do Srbije ili Bosne. Taj pravilnik će značiti da se preduzeća i udruženja obrate ministarstvu, pokažu svoje članstvo, pristupnice i plaćene članarine, ministarstvo će to da sabere, vidi snagu i odluči ko je reprezentativan. To treba ubrzati i poruka je ministru Adroviću da uloži svoj maksimum kako bi to što prije bilo završeno'', kaže Lekić.

On kaže da mu je jasan stav sindikata kada je riječ o potpisivanju Opšteg kolektivnog ugovora, ali ne i Unije poslodavaca:

''U okviru koga interesa Unija to radi, zašto krije od privrede taj dokument i šta je iza kulisa?  I sada se u dijelu javnosti već postavlja pitanje o nekom dogovoru politike i predstavnika poslodavaca, možda u dijelu nekog novog aranžmana. Podsjetičću da je aktuelni predjsenduk Unije poslodavaaca bio jedno vrijeme predsjednik, pa je bio ambasador, pa je sada opet predsjednik, a sada kažu da se opet otvara pozicija za neko ambasadorsko mjesto'', navodi Lekić, koji vjeruje da će se na kraju neko iz Vlade staviti potpis na ovako pripremljen Opšti kolektivni ugovor. 

''A da budem krajnje iskren, ono što mi očekujemo jeste da će ministar Adrović možda i odbiti to potpisivanje, ali će ga potpisati potpredjsendik Vlade za ekonomski sistem (Vladimir Joković), kako bi se taj proces na brzinu i iza leđa privrede odvio'', kaže Lekić. 

Novi OKU se prema navodima iz Vlade priprema već tri godine, a CUP je čitavo vrijeme van tog procesa. 

''Saznajemo iz sredstava informaisanja o temama, koje su nsadržina tog OKU-a. To je ključni problem i mogu se pozvati i na poziv Privredne komore, koja je apelovala da se taj ugovor učini dostupnim javnosti i dostavi privredi kako bi ona odredila o njemu. Tu ima mnogo, mnogo, mnogo nepoznanica'', navodi Lekić.

Lekić napominje sličnosti između donošenja OKU-a i programa Evropa sad. U oba slučaja privrednici su, kaže Lekić, van odlučivanja kroz socijalni dijalog.

''Kakva god da je ocjena tog programa, on se odnosi na privrednike i neophodno je, za svaki budući program o izmjenama minimalnih zarada i o definisanju socio-ekonomskih odnosa, privrednici budu za stolom, kada se razgovara o tome'', poručio je Lekić.  

Drugačiju radio vezu možete pogledati ispod teksta:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR