16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Radulović: Abazović igračka u rukama Vučića i Rame

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Radulović: Abazović igračka u rukama Vučića i Rame

Ukoliko neko misli da se na Balkanu mogu stvoriti novi prijatelji preko noći, grdno griješi. Vi na Balkanu ne možete da stvorite nove prijeatelje pored onih koje već imate, jer su se prijatelji koje imate stvarali decenijama, a nove, koje mislite da stvorite preko noći, teško da možete, a da to ne rezultira snažnom nestabilnošću na drugim planovima, u drugim zemljama regiona.

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović smatra da je “premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović igračka u rukama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije Edija Rame”. To se, kako smatra, pokazalo i tokom nedavnog boravka Rame u Podgorici.

Radulović je, gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”, takođe, kazao da djelovanje specijalnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara u regionu nije dalo rezulatate kavim smo se svi nadali nakon promjene administracije u Vašingtonu.

“Potpuno suprotno, mislim da je došlo do određenih elemenata narušavanja stabilosti i u BiH i u Crnoj Gori”, kaže Radulović i naglašava:

“Ostaje da se vidi da li će strategija koju je gospodin Eskobar izabrao, strategija tijesne saradnje i oslanjanja na Beograd i Vučića zaista rezultirati sklapanjem dogovora Kosova i Srbije i da li će ta vrsta dogovora, eventualno biti kompenzirana nekim drugim aktivnostima i u Crnoj Gori i u BiH koje bi mogle postati izvor novih nestabilnosti”, kaže Radulović dodajući da se nada da do toga neće doći.

Prijatelji na Balkanu ne mogu se stvoriti preko noći

Radulović smatra da sada, međutim, “polako sazrijevaju različita viđenja onoga što su razvoj odnosa na Balkanu i u pojediničnam zemljama” , te da ,kako kaže, “praksa koju je gurao Eskobar prethodnih godina nije više jedina”.

“Mislim da se sve češće čuju glasovi i razmišljanja drugačijeg usmjeravanja politike zvaničnog Vašingtona na Balkanu, kako kod analitičara tako i od vrlo visokih krugova i u Senatu i Kongresu. Ta preispitivanja su sasvim sigurno dovoljna da, možda ipak, određene pojedince, poput ambasadora Hila i gospodina Eskobara, usmjere na objektivnije i realnije poimanje odnosa u regionu, uloge pojeidnih političkih struktura, ali i uloge i mogućnosti razvoja odnosa pojedinih zemalja i Vašingtona”, navodi on i poručuje:

“Ukoliko neko misli da se na Balkanu mogu stvoriti novi prijatelji preko noći, grdno griješi. Vi na Balkanu ne možete da stvorite nove prijatelje pored onih koje već imate, jer su se prijatelji koje imate stvarali decenijama, a nove, koje mislite da stvorite preko noći, teško da možete, a da to ne rezultira snažnom nestabilnošću na drugim planovima, u drugim zemljama regiona. Misim da to nije cilj Vašingtona. Mislim da će se u narednim mjesecima realnije i temeljnije proučavati određeni potezi, kako individua tako i kompletnih struktrura vezanih za Vašington i Brisel, kao i za neke druge međunarodne centre moći” , ukazuje Radulović.

Neprijatno je bilo slušati i gledati odgovore Abazovića na konferenciji sa Ramom

Komentarišući dio onoga što je rečeno na konferenciji crnogorskog premijera Dritana Abazovića i premijera Albanije Edija Rame u Podgorici, Radulović kaže da smo došli u vrlo neprijatnu situaciju.

 “Svjedoci smo da je naš premijer Abazović postao definitivno igračka u rukama dvojice uticajnih lidera Vučića i Rame”, navodi on i dodaje:

 “Gospodin Rama se tako ponašao i tako govorio, kao da je došao u određenu lokanu samoupravu u Albaniji. Bilo je vrlo neprijatno slušati način na koji se on obraćao na jednom zvaničnom diplomatskom događaju, a neprijatno je bilo gledati i slušati i odgovore našeg premijera, koji na to nije reagovao na dobar način”, smatra Radulović.

“Osim što je gospodin Rama imputirao događaj koji će se navodno desiti (samit "Otvorenog Balkana" u junu u Crnoj Gori, dok je Abazović pojasnio da je planirano organizovanje neformalnog sastanka Otvorenog Balkana), pa se u odgovoru Abazovića ispostavilo da se on možda neće desiti, ali je opet išao na “vodenicu” gospodina Rame, išao “uz dlaku” govoreći o Otvorenom Balkanu, projektu koji nije podržan ni u njegovoj Vladi i zbog kojeg je potpredsjednica Vlade dala ostavku, gdje je svaka analiza pokazala da je projekat OB nešto što Crnoj Gori donosi štetu. A on i dalje, zbog samo njemu znanih privatnih interesa, podržava taj projekat”, kaže Radulović.

Đukanovićeva pobjeda je manji problem za DF, GP URA i DCG nego što bi bila Spajićeva

Gostujući u Drugačijoj radio vezi Radulović kaže da sedam imena na listi kandidata za predsjednika Crne Gore nije iznenađenje, navodeći  da je to “prirodna konsekvenca svega onoga što se dešavalao, najprije u sklopu stranaka na vlasti”. On, takođe, navodi da se u Crnoj Gori desio fenomen Evropa sad.

 “Dogodilo se to da je taj pokret počeo da raste toliko snažno i tolikom brzinom  da je uspio da napravi nešto što je bilo teško, a to je da ne uplaši opoziciju, odnosno najveću stranku DPS, već da uplaši svoje potencijalne partnere iz većine iz avgusta 2020.”, navodi Radulović dodajući da struktura tog Pokreta nije bila takva da preuzima glasače DPS-a ili SDP-a, već dominantno iz DF-a, Demorakta i GP URA.

“95 odsto njihovih birača dolazi iz tih političkih subjekata”,navodi Radulović.

Shodno tome, ti politički subjekti su, kaže Radulović, shvatili da bi njihove uloge u političkom životu Crne Gore postale minorne ukoliko bi se tendencija rasta Pokreta Evropa sad nastavila.

“Eventualna pobjeda Đukanovića na predsjedničkim izborima je mnogo manji problem za određene partije na vlasti nego što bi, recimo, bila pobjeda gospodina Spajića”, kaže Radulović.

Radulović, takođe, kaže da su svi subjekti na političkoj sceni Crne Gore pokazali da imaju sve one mane koje ima DPS, te da su ih u protekle dvije i po godine, dok su vršili vlast, još više ogolili.

“Sada se etiketa krivice za sve ono što se dešava u zemlji ne može nalijepiti samo DPS-u”, navodi on.

Radulović kaže da nije iznenađen početkom kampanje Andrije Mandića. Smatra da je koncept  dobro osmišljena, pitak, namijenjen upravo glasačima centra.

“Samo još treba uvjeriti da se neko nakon 30 godina određenih političkih stavova koji su vrlo isključivi, vrlo desno orjentisani,  klerikalni, bazirani na tradiciji vezanoj za fašizam…..preko noći promijenio”, navodi Radulović, dodajući da Mandiću njegovi tradicionalni birači vjeruju da se on zapravo nije promijenio.

Kada je posrijedi kandidatura Đukanovića, Radulović kaže  da je “takav  društveni trenutak da se ta kandidatura, očigledno, nemetnula sama po sebi”.

“Struktura te partije je takva da sada nema lidera koji bi mogli da izvuku ovu kampanju do kraja i iznesu je u pobjedničkom smjeru”, kaže on.

Radulović smatra da su “sva događanja nakon avgusta 2020. pokazala su da Đukanović, ipak, nije glavni problem u Crnoj Gori, da ova država ima mnogo dubljih problema koji direktno nisu vezani za Đukanovića”.

 “Sve loše stvari koje je radio DPS sada su dovedene do savršenstva, i preko toga”, kaže on.

Radulović smatra da “Abazović ne vidi da i je on sam postao izuzetno značajan problem za međunarodnu zajednicu”.

Izbor sudija Ustavnog suda ukazao na potrebu za radikalnom reformom u oblasi  pravosuđa i potrebu smanjenja uloge političkih partija

Komemntarišući izbor troje sudija Usavnog suda, Radulović kaže da je “ovakva vrsta političke trgovine u Skupštini ukazala na potrebu za radikalnom reformom u oblasi  pravosuđa kao  i na potrebu smanjenja uloge političkih partija”.

“Ovdje se desilo to da su određeni kandidati veoma upitnih integriteta i da se jednostavno nije vodilo računa o kvalitetu tih ljudi. Shvatate da je bio čitav niz kandidata koji su, i javno i profeionalno, djelovali na principjelnom nivou sa puno integriteta i oni su odbačeni. Ali ja se nadam da će sudije Ustavnog suda odlučivati na osnovu Ustava i zakona”, navodi Radulović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dino

Dri5an je svjesni kolaborator i bezsramni izdajnik Crne Gore. Lazpv kakvog Crna Gora ne vidje.