10 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Pobjednik predsjedničkih izbora suštinski će se odrediti u prvom krugu, Mandić ima podršku patrijarha Porfirija i Beograda

Drugačija radio veza

Comments 5

Marković: Pobjednik predsjedničkih izbora suštinski će se odrediti u prvom krugu, Mandić ima podršku patrijarha Porfirija i Beograda

Ako je do 30. avgusta i postojao neki ideal među partijama koje su tada pobijedile, mislim da se za ove dvije godine od ideala došlo samo do praktičnosti i partijskih kalkulacija. Vjerujem da će se to odraziti na drugi krug predsjedničkih izbora.

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Direktor RT Nikšić i politički analitičar Nikola Marković analizirao je u Drugačijoj radio vezi prilike uoči prvog kruga izbora za predsjednika Crne Gore. Marković ukazuje da su ovi predsjednički izbori drugačiji od ostalih, navodeći da aktuelni predsjednik države i lider DPS-a Milo Đukanović prvi put u izbornu utakmicu ulazi, a da njegova partija nije na vlasti.

On naglašava da kao kandidate za predsjednika imamo i predstavnike novih političkih subjekata, pa je, kaže, pitanje koliko su organizaciono uspjeli da se snađu i adaptiraju.

Momentum na strani Milatovića, uprkos neprihvatljivom ponašanju Spajića

Sticaj političkih okolnosti i odnosa u Crnoj Gori u proteklih dvije godine pozitivno, smatra Marković, utiče na kandidaturu Jakova Milatovića.

“Čak i okolnosti afere u vezi sa Milojkom Spajićem, a zatim i odluke DIK-a koja po mom sudu nije postupala zakonito i pravedno i prešla je svoje ingerencije”, kaže Marković.

Kada je posrijedi situacija u vezi sa prebivalištem i državljanstvom Milojka Spajića, Marković smatra da su “njegovi kontroverzni i diskutabilni postupci, prije svega, trebalo da budu sankcionisani u moralnoj sferi”.

“Postoje stvari koje zakonom nisu zabranjene, ali nije sve što zakonom nije zabranjeno dozvoljeno”, kaže Marković i naglašava da, prema njegovom mišljenju, ljudi koji imaju ambiciju da obavljaju najvažnije funkcije ne smiju da imaju dva državljanstva.

“To je neprihvatljivo sa moralnog aspekta”, poručuje on.

Pobjednik predsjedničkih izbora u Crnoj Gori suštinski će se, smatra prvi čovjek RT Nikšić, odrediti u prvom krugu. Marković vjeruje da “ukoliko u drugi krug uđe Andrija Mandić, on neće moći da motiviše sve birače Pokreta Evropa sad i Demokrata”.

 “Ako se u drugom krugu nađu Đukanović i Mandić, mislim da Mandić neće moći da motiviše sve birače Evrope sad i Demokrata da ga podrže. Sa druge strane, ukoliko u drugi krug uđu Milatović ili Bečić, mislim da bi ih birači DF-a glasali, zato što su glasači Fronta godinama istrenirani da je bolje bilo ko nego Đukanović. Zato mislim da će se pobjednik predsjedničkih izbora suštinski odrediti u prvom krugu”, smatra Marković.

Većina od 30. avgusta više ne postoji

Marković ističe da vladajuća većina iz avgusta 2020. više ne postoji.

Ako je do 30. avgusta i postojao neki ideal među tim partijama, mislim da se za ove dvije godine od ideala došlo samo do praktičnosti i partijskih kalkulacija. Vjerujem da će se to odraziti na drugi krug predsjedničkih izbora”, navodi Marković

Komentarišući činjenicu da pojedine partije parlamentarne većine iz avgusta 2020. koje nemaju svoje predsjedničke kandidate, podržavaju kandidate onih političkih subjekata na čijoj meti kritika su bili puno puta do sada, Marković kaže da “živimo postmodernističku političku stvarnost gdje sve nema logike, ni estetske ni etičke”.

“Imamo paradoksalne situacije. Imamo odnos Đukanović-Mandić, TV duel i očitu namjeru DPS-a da pomogne Mandiću da uđe u drugi krug, to je moja percepcija. Imamo da je CIVIS podržao predsjedničku kandidaturu Jakova Milatovića, a to je isti onaj CIVIS čiji je poslanik glasao za smjenu Jakova Milatovića kao ministra. Imamo da Dritan Abazović, čovjek kojeg su Demokrate optuživale da je korumpiran 21. milion eura, da je imao kriptovani telefon, dovodili ga u vezu sa švercom cigareta…, on ih sada podržava”, kaže Marković.

Marković kaže da razumije političke i partijske kalkulacije, ali smatra da u politici ne bi trebalo sve da bude dozvoljeno. Naglašava da je sve, međutim, do građana.

“Jer, ako su takvi odnosi Evrope sad i CIVIS-a, DF-a i DPS-a, URE i Demokrata, ako to da neki rezultat, to znači da naše društvo i građani nijesu još na dovoljnom nivou demokratske svijesti gdje bi takvi postupci trebalo, ne da se nagrađuju, nego sankcionišu na izborima”, poručuje Marković.

Porfirije 100% uz Mandića, Milatovića podržva druga linija u crkvi

Govoreći o uticaju crkve na predsjedničke izbore u Crnoj Gori Makrović, naglašava da vjerske zajednice ne bi trebalo da budu aktivni sudionici izbora, ali da se po izjavama pojedinih crkvenih velikodostojnika može zaključiti da će se njena podrška dijeliti Mandiću i Milatoviću.

“Ja sam siguran da Mandić ima stoprocentnu podršku patrijarha SPC i jednog dijela episkopa, a da druga linija u crkvi više preferira Milatovića”, kaže Marković.

Kada je posrijedi podrška spolja, Marković smatra da Andrija Mandić jeste čovjek i kandidat za koga bi zvanični Begrad volio da bude pobjednik na predsjedničkim izborima.

Crna Gora ne kontroliše svoje medijsko nebo 

Govoreći o  ponašanju medija u kampanji Marković kaže da Crna Gora ne kontroliše svoje medijsko nebo, te da se to ne može pravdati medijskim pluralizmom.  

“Danas imamo da je većina TV i medija u Crnoj Gori u stranom vlasništvu, dominantno u vlasništvu Srbije. Čim je takva situacija možete uticati na razne procese u društvu, političke…”, navodi Marković.

Drugačiju radio vezu u kojoj je gost bio Nikola Marković pogledajte na linku ispod

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorka 100%

Imam osjećaj da je gost dobar čovjek. Ne znam ga od ranije, ali zadnjih mjeseci mi se čini skroz OK i dobroćudan.