6 °

max 9 ° / min 6 °

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

9° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 2°

Petak

08.12.

8° / 1°

Subota

09.12.

9° / 2°

Nedjelja

10.12.

10° / 3°

Ponedjeljak

11.12.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pulević: Crna Gora danas ne liči ni na što!

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Pulević: Crna Gora danas ne liči ni na što!

"Svi đavoli da su pravili projekat kako da nas satru, ne bi ga ovako sastavili"

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Na 32. godišnjicu usvajanja Deklaracije o Crnoj Gori kao ekološkoj državi gost u Dragačijoj radio vezi bio je botaničar svjetskoga glasa, akademik Vukić Pulević.

Na pitanje sjeća li se kako je tada doživio taj potez crnogorske vlasti, ističe da mu protoki vremena nije dao razloge da promijeni stav koji je imao i tada:

- To je bio jedan politički blef koji je trebalo da susptituiše i zamagli tu hibridnu državu Crne Gore i Srbije, da malo zamaže oči Crnogorcima. sve je urađeno vrlo nespretno, bez ikakve pripreme. Ja sam, ipak, smatrao - neka su to uradilim barem da narodu uđe u uši termin ekološka, za koji mnogi dotad nijesu ni čuli. Računao sam da će ideju doraditi institucije, naučnici... Nije se, međutim, desilo, nego su i 'političku' državu degradirali. Tako da ne mogu da zamislim da ekološka država može biti bolja od  'političke' države".

Pulević ukazuje da je sve ostalo mrtvo slovo na papiru i da čak ni u preizbornim kampanjama ekologija nije bitna tema, iako je na vlasti "zelena" URA, a na čelu vlade premijer koji je "ozelenio da ne može biti bolje".

- Tako da je to prosto karikaturalno. Ali neka, neka to ime postoji, neka se o njemu priča."

Vukić Pulević podsjeća da je u vrijeme kralja Nikole Crna Gora, zahvaljujući mudrosti suverena i stranim naučnicima koje je on prizivao, bila najizučenija država u Evropi, sa botaničkog i geološkog aspekta. Gospodar je znao da su to resursi od kojih Crna Gora treba da živi.

Komentarišući političke prilike u našoj zemlji, upitan da li je ovdje danas više ugrožen okoliš ili država, gost DRV nema dilemu:

- Ugroženija država! Ako država krene, krenuće i ekološka država, krenuće znanje. Ne znam da li je ovo mjesto za težu riječ, ali u Crnoj Gori ima toliko stvari koje su prosto zastiđe! Zastiđe pred nama samima, a kamoli pred Evropom!"

Ističe primjer "budvanizacije" Durmitora i kaže kako ga je strah da to i taj i slični slučajevi mogu biti problem za ulazak Crne Gore u EU.

Nadu vidi u sjajnim mladim naučnicima koji vole i pručavaju Crnu Goru. Vjeruje u Crnu Goru koja čita i skuplja znanje iz koga zakonomjerno proističe ljubav prema domovini. Naspram takve Crne Gore, međutim, je ona koja koči njen napredak.

- Pogledajte odlazak ovih naših 'velikaša' u Ameriku. Da uzmete globus i stavite ga na dlan pa okrećete, takvo nešto ne možete naći."

Akademik Pulević konstatuje da je država danas u gorem stanju od prirode. Pita se, na kraju i sam odgovara:

"Na što liči država danas? Ni na što! Svi đavoli da su pravili projekat kako da nas satru, ne bi ga ovako sastavili"!

Drugačiju radio vezu u kojoj je gost bio akademik Vukić Pulević pogledajte na linku ispod: 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Tajfun

Gospodine Pulevicu,za mene je veci problem sto oni kojima je Crna Gora jedina otadzbina i nemaju rezervne,ne rade nista da se odupru ovoj kamarili sto je dovela u ovako stanje,ako se ne probudimo iz ovog anesteticnog stanja,nestace i drzava i mi sa njom.