11 °

max 21 ° / min 11 °

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Remiković: Nijesam primijetila da je crkva pokušala da ubaci svoje ljude u popisne komisije, negiram bilo kakav uticaj bilo koje države u djelove popisa

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 10

Remiković: Nijesam primijetila da je crkva pokušala da ubaci svoje ljude u popisne komisije, negiram bilo kakav uticaj bilo koje države u djelove popisa

Autor: Antena M

  • Viber

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković govoreći u našoj emisiji Drugačija radio veza o utemeljenosti sumnji da će Popis biti operacija nacionalnog inžinjeringa kao uvod u promjenu ustavnog ustrojstva Crne Gore, a ne ono što bi morao da bude - za državu važan statistički posao koji se sprovodi bez uticaja partija, vjerskih organizacija i stranih zemalja, kazala je da poruke koje dolaze od strane političkih partija zbunjuju građane i stvaraju im dilemu šta je popis. 

"Ključno je da kroz našu javnu kampanju objasnimo građanima da je popis statistička akcija stručne prirode. Političari uporno imaju priču oko određene grupe pitanja koja se politizuju kroz popis. Sva pitanja u popisu su jednako važna. Popis je osnova za donošenje politika za razvoj jedne države".

Nijesmo očekivali ovakvu ranu kampanju političara

Remiković ističe da jedina kampanja koju sprovodi Uprava za statistiku, je tačna kampanja.

"U ovom momentu kampanja političara je mnogo jača od kampanje koju spovodi MONSTAT. Nijesmo očekivali ovakvu ranu kampanju političara. MONSTAT nema mogućnost na djelovanje koje nije u skladu sa zakonom. Uprava za statistiku nema mogućnost da komentariše odlaganje popisa, to je posao Vlade. Mi ćemo se truditi da u narednom periodu što više informišemo građane".

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je za njega popis od ključnog značaja za Crnu Goru, te šutnju tadašnjeg direktora na tu izjavu, Remiković navodi da je u februaru 2021. Zakon o popisu bio u Upravi za statistiku.

"Nijesmo imali nijedan osnov da popis treba uopšte da se spovode. U momentu te izjave nije bilo moguće reagovati. Pejović u to doba nije bio direktor. Na nivou principa imamo obavezu da reagujemo u dijelu zloupotrebe određene statistike".

Remiković kaže da je vrijeđa nepovjerenje u MONSTAT.

"Zlonamjerne izjave radi određenih političkih poena koje nijesu utemeljene na činjenicama. Imali smo zahtjev od Đeljošaja za određene ispravke i problem je riješen. Na logu je dodat albanski jezik. Statistika je ispravila logo".

Nijesam primijetila da je crkva pokušala da ubaci svoje ljude u popisne komisije

Upitana da li je primijetila da crkva želi svoje ljude da "ugura" u popisne komisije, Remiković kaže da su oni postavili uslov da na tim mjestima budu stručna lica.

"Naredne nedelje naše kolege idu na teren u vezi sa odabirom i raspodjelom instruktora i popisivača. Uslovi na koji se vrši izbor garantuje da će ono što mi tražimo, a to je stručnost, biti prioritet u  svemu. U popisne komisije nijesam primijetila da je crkva pokušala da ubaci svoje ljude. U tom smjeru išlo se na traženju stručnosti ne i političke strukture. Nijesmo primijetili uticaj bilo koje partije ili crkve. Postoje, međutim poruke koje smetaju statistici od koga god da dolaze".

Remiković negira bilo kakav uticaj bilo koje države u djelove popisa i mogućnost da na bilo koji način učestvuju u tome.

"Mi smo uputili zahtjev EUROSTATU (za monitoring), ali takva je situacija bila da nas je on odbio. Mi ne bježimo, mi bismo bili sretni da imamo taj monitoring, ali bilo koji drugi monitoring od strane političkih aktera ne prihvatamo".

Potpuno mirne duše bi pristala na poligraf

Komentarišući optužbe da je Beograd svoje pipke u operaciju popis infiltrirao prije nekoliko godina, te da u MONSTATU ima čovjeka koji će odraditi popisnu prevaru i odgovarajući na pitanje da li bi pristala da na poligrafsu svjedoči kako to nije tačno, Remiković  kaže da bi potpuno mirne duše pristala na poligraf.

"Lično rukovodim timom koji organizuje popis. Bilo bi vrlo teško da mi neko nešto iza leđa radi. Mi se svakodnevno više puta sastajemo i svaku moguću neodoumicu zajedno rješavamo. Ne mogu da vjerujem da takvo nešto postoji, a da ne posumnjam u to".

Upitana da li je tačno da je u prvobitnoj verziji loga koju je savjet za statistiku vratio i tražio da se doradi, bila stilizovana na jednom slovu P kapala Karađorđevića na Lovćenu, Remiković kaže da odbija takvu insinuaciju.

"Tačno je da je postojao logo prije ovoga koji je danas objavljen. Čuveno slovo P je trebalo da bude kuća, potpuno je jasno da je kuća jedinica popisa. Pogledajte loga druge države, na njima su jedinice popisa, krov kuće je potpuno logično da je krov dio toga".

Odgovarajući na pitanje o četvorostrukom uvećanju broja Srba na popisima u ovom vijeku, koje je praćeno dramatičnim smanjenjem broja nacionalnih Crnogoraca, a sve uz medijsku kampanju Beograda i njegovih ekspozitura u Crnoj Gori da je na djeluju asimilacija Srba, Remiković objašnjava da su podaci o etničkim i kulturološkim karakteristikama nešto što može biti vrlo promjenjivo, te da je to pitanje ličnih osjećanja pripadnosti određenoj grupu.

"Uprava za statistiku mjeri pojave, koji su uticaji da je do takve pojave došlo nije na Upravi, ona samo ukazuje na stvarnost. Bitno je da analitičari donose zaključke šta je dovelo do toga".

Upitana da li ZBCG traži ručno brojanje kao što je rađeno 2003, Remiković kaže da im zvanični zahtjev nije stizao.

Odgovarajući na pitanje ko će za dijasporu popunjavati upitnike, ukoliko niko od njih u terminu kad se bude radio popis, ne budu u crnogorskom domu, Remiković kaže da je zakon vrlo jasan i precizan.

"Državljani koji imaju prebivalište u CG su jedinica popisa i oni treba po zakonu da budu popisani, a sljedeći član kaže da neki član može za njih da da podatke. Ukoliko nema nijednog člana, statistika prikuplja podatke samostalno".

Komentarišući šta će se desiti ukoliko popis bude bojkotovan na nekom dijelu teritorije ili ga bojkotuju neki nacionalni, verski ili po drugom osnovu homogeni korpusi, Remiković kaže da bojkot nije nepoznanica u popisu. Naglašava, međutim, da se metoda projekcije ne može primjenjivati na nacionalnu pripadnost.

"Shodo tome statistika radi procjene. Razni načini projekcija postoje. Procjene se mogu raditi na više načina. Moguće je koristiti registre. Procjena će se izvršiti u skladu sa raspoloživim podacima. Podatke o etničko kulturološkim pitanjima niti invaliditetu nemamo iz registara, jer ne postoje registri po ovim pitanjima. Procjene se po osnovu tih pitanja ne mogu vršiti".

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Po drugi put odgledala intervju. Hvala autoru. Međutim, gđa Remiković nije zastupala instituciju iako je željela da se tako prikaže. Javna politika "popis stanovništva" je slomljen ovim stavovima. I intervjui nisu javna kampanja već radna obaveza saradnje sa medijima. Ministar finansija, ostavka..

blamaža

Nije tačno, gospođo Remiković, da istu važnost imaju materijalno stanje građanina i njegovo vjersko opredjeljenje. Tom pričom nas uzalud bombardujete. Ima mnogo toga što Vam treba zamjeriti, nijesmo slijepi.

Mila K

Mržnja za CG je jača od poznavanja materije gđe Remiković. Obećala je svojem ministru da će ispuniti snove joaniikijevske... A Monstat mora da zaštiti proces od bilo čega. Direktor Monstata ne smije da ćuti, šta god ministar finansija naredio...