24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

24° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jovićević: Spajić ima dobre želje i namjere, ali mu nedostaje snaga u sopstvenoj partiji da se obračuna sa neprijateljem

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Jovićević: Spajić ima dobre želje i namjere, ali mu nedostaje snaga u sopstvenoj partiji da se obračuna sa neprijateljem

Autor: Antena M

  • Viber

Novinarka Antene M Biljana Jovićević u našoj emisiji Drugačija radio veza nakon posjete Estoniji, kao uspješnom baltičkom modelu članice EU i NATO, u organizaciji NATO, Univerziteta Džons Hopkins i Foruma iz Sjeverne Makedonije, kazala je da je ta zemlja sve što bi voljela Crna Gora da bude, ali se, kaže, plaši da neće.

Praveći komparaciju između Crne Gore i Estonije, Jovićević je ukazala na ono u čemu naš sistem zaostaje, kao i trenutnu situaciju fokusiranu na geopolitički izazov između Ukrajine i Rusije.

Ističe da Estonija nema dilemu šta je njena strateška državna orjentacija.

Jovićević je iznijela podatak da 59 odsto Rusa koji žive u Estoniji, podržava članstvo u NATO. Navodi da zemlje koje su u direktnoj blizini Rusije i koje su na sopstvenoj koži osjetile da imaju Rusiju kao susjeda, koji pretenduje na njihovu teritoriju, znaju da moraju da se štite i razvili su neprobojan sistem za rusku propagandu.

“U posljednje vrijeme na Zapadu, u SAD-u, U Evropskoj uniji ima naznaka da se ide ka tome da se izvrši pritisak na Zelenskog, da popusti i da dijelove teritorije koje je Rusija okupirala, da se zadrže. Ali kad su u pitanju susjedne države tu nema dileme. Od svakog od njih ćete čuti da je ukrajinska borba njihova borba, da je svaki uništeni ruski tenk u Ukrajini, tenk koji je uništen u zaštitu njihove države”.

Borba za Ukrajinu je borba za Zapad

Jovićević naglašava da je zvanična pozicija Bajdenove administracije ta da će podržavati Ukrajinu koliko god budu mogli, ali, dodaje, postoji jak otpor i u Republikanskoj stranci ali i u Demokratskoj, te da su motivi različiti.

“Vi imate u Republikanskoj stranci čitavo političko krilo, maga Republikanske stranke, koji ima apsolutno jednak odnos prema Ukrajini na način na koji to ima bivši američki predjsednik Donald Tramp koji je sad i njivoh kandidat. A sa druge strane imate kritiku dijela Demokrata, koji su fokusirani više na unutrašnja pitanja i unutrašnje socijalne probleme u Americi i oni su protiv takozvane antiimperijalističke američke politike. Oni ne shvataju da je borba za Ukrajinu, borba za regule međunarodnog prava, borba na kraju krajeva, za opstanak Zapada”.

Estonija Rusiju zove neprijateljem

Upitana odakle tolika empatija Estonije prema Ukrajini, Jovićević kaže da Estonija, za razliku od drugih članica NATO-a i EU, Rusiju zove neprijateljem, dok ih ostali zovu protivnikom.

“To je savršeno jasno da oni nemaju apsolutno nikakvih dvojbi ko im je prijatelj  a ko neprijatelj, za razliku od Zapadnog Balkana gdje se plasiraju gotovo identični narativi ruske propagande. Mislim da je i udaljenost Estonije uradila svoje. Estonci nijesu dio slovenskih naroda, oni su dominantno ateisti, pa onda protestanti, tako da i to sasvim sigurno ima uticaja na njihova opredjeljenja”.

Spajić ima dobre želje i namjere, ali mu nedostaje snaga u sopstvenoj partiji

Upitana da li je premijer Milojko Spajić oran da uči i iskreno sagleda ko su mu prijatelji, a ko neprijatelji, te da li ima hrabrosti da se sa neprijateljima obračuna, Jovićević kaže da misli da Spajić ima dobre želje i namjere, ali se plaši da mu nedostaje snaga u sopstvenoj partiji.

“U Estoniji je nemoguće imati poziciju u kojoj imate jedan dio sopstvene stranke za koji znate da mu je mnogo bliža, ne orjentacija za EU, nego sasvim druga, koja ga je na kraju natjerala da napravi Vladu ovakvu kakvu imamo i da izabere predsjednika Skupštine ovakvog kakvog imamo, kojeg u ovom trenutku na distanci drže zapadni i proevropski partneri kojima težimo”.

Sajber napad koji se  u Estoniji dogodio 2007. u velikoj mjeri im je pomogao da nađu nove načine da se zaštite

Jovićević kaže da im je tokom posjete predstavljeno kako izgleda savršeno digitalizovana država, koja je komplentnu javnu administraciju prebacila na digitalno funkcionisanje. Napominje da je Estonija 1994. Donijela prvi dokument o digitalizaciji.

Ističe da svaki građanin te zemlje, zahvaljujući svojoj e identifikaciji, može da dobije svaku uslugu, a da ne izađe iz svoje kuće.

Kaže da je veliki sajber napad koji se dogodio 2007. U velikoj mjeri njima pomogao da nađu nove načine da se zaštite.

“Oni ni jednog trenutka ne podcijenjuju snagu i sposobnost Rusije, posebno u toj digitalnoj oblasti. Oni su toga vrlo svjesni i u skladu sa tim razvijaju svoje sisteme zaštite”.

Obrazovni sistem ključ za unapređivanje svakog društva

Komentarišući rezultate Pisa testiranja, Jovićević kaže da su problem retrogradne propagandne nastave koje imaju usticaja na loše rezulate i da je obrazovni sistem ključ za unapređivanje svakog društva.

Kaže da se u Estoniji  ruski uticaj uglavnom širio preko ruskih škola, te da su oni prepoznali gdje je problem i preduzeli su korake na koji način da djeca nauče sve o ruskom jeziku i kulturi, ali da ne dozvole da se plasira ruska propaganda kroz škole.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Hernan

Ne budite naivni. Kakve crne dobre zelje ? Taj je izasao ispod mantije i samo folira. Isto kao kad vas isljeđuju dva inspektora,pa je jedan,kao dobar,tj.na vasoj strani,bajagi. Ne budite đeca,svi oni igraju po sektaskim notama,samo se neko zbog javnosti malo pravi jevropejac...Muka je na nas velja