20 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Banović: Postoji mogućnost spajanja SDP sa SD-om, kongres SDP početkom naredne godine

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 4

Banović: Postoji mogućnost spajanja SDP sa SD-om, kongres SDP početkom naredne godine

Autor: Antena M

  • Viber

Socijaldemokratska partija drugi put od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i prvi put od obnove nezavisnosti na parlamentarnim izborima u junu ove godine ostala je van parlamenta jer im za prelazak cenzusa nedostajalo 300. glasova.

Gost današnje Drugačije radio veze zamjenik predsjednika SDP-a Borislav Banović komentariše razočaravajuće brojke nakon junskih izbora, priznaje da je neuspjeh izazvao određenu pometnju u partiji i nametnuo pitanje kako dalje? Izlaz iz takve situacije očekuje već na početku naredne godine kada će biti održan kongres stranke.

- Već se to neđe slaže i već se prave neki dogovori, odluke se donose, tako da ćemo brzo imati kongres. Mislim da će biti održan u prvim mjesecima naredne godine, a već su tu i neka načelna opredjeljenja o kandidatima za rukovodstvo", kaže Banović.

U medijima se provlačila informacija o mogućnosti spajanja SDP sa SD-om. Banović potvrđuje da je to sada više od ideje, da su prvi razgovori na tu temu već održani, a spajanje sa SD-om je, smatra on, jedan od načina da se izađe iz sadašnje situacije. Naglašava, međutim, da ne preferira puko spajanje dvije stranke, nego otvorenost za druge subjekte i pojedince koji baštine vrijednosti socijaldemokratije.

- To je jedno od mogućih rješenja i izlaza iz ove situacije... Meni je najznačajnije da se pozitivno u partiji gleda na sve te moguće varijante i da postoji raspoloženje za to u rukovodstvu partije."- smatra zamjenik predsjednika SDP-a-

Na pitanje kako kometariše aktuelni Popis kao i situaciju gdje su kod popisivača otkrivene "piši–briši" hemijske, Banović kaže da ne podržava kritike na račun DPS i ostatka opozicije zbog pristajanja na Popis.

- Da li je bolje da je to otkriveno sad, da je neko bio juče na toj Popisnoj komisiji u Podgorici, neko iz DPS-a ili drugih partija. Bolje je da se u tome učestvuje i da se koliko toliko kontroliše proces, pa da se onda ospori argumentima i činjenicama. Po mom mišljenju najbolje bi bilo da se Popis mogao odgoditi za neki period" navodi Banović. 

Gost DRV ukazuje na neprincipijelnost u vezi tretmana identitetskih pitanja, koja su glavna tema na Popisu. Objašnjava kako su priče da je srpski narod u Crnoj Gori ugrožen i kampanje koji su sprovodili pojedini mediji kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji zamaglile činjenicu da je stvarna situacija drugačija i da je upravo identitet crnogorskog naroda doveden u pitanje. Naglašava da je to i posljedica zanemarivanja i grešaka prethodne vlasti čiji je dio upravo bio i SDP.

- Da je u SDP bilo više sluha i razumijevanja međusobnog i odgovornog rada prema nekim problemima, ne bismo ostali ispod cenzusa. Da je u Crnoj Gori više bilo bavljenja državom, korupcijom, kriminalom i nepotizmom, pa i ovim identitetskim pitanjima, ne bi se izgubla ta 3-4 procenta (na izborima 2020.) nego bi se moglo ući u reformske procese i u dalje ispravke tih grešaka", dodaje sagovornik Antene M.     

O novoj vladajućoj koaliciji predvođenoj PES, kao i njihovoj neodlučnosti da li su bitniji odnosi sa Srbijom ili sa EU, Banović smatra da taj pokret i dalje nije definisan ali da njegova matrica potiče iz izbora 2020. Bez obzira na to, u novim okolnostima, dolaskom na državne funkcije oni će se naći u situaciji da moraju da vode računa o svima, iznosi Banović svoje očekivanje i dodaje:

- Tako se ponašaju korektni i pošteni ljudi, ako vode mjesnu zajednicu vode interese o toj mjesnoj zajednici, ako vodimo sportski klub nećemo podržavati suparnički. Tako utiče država po inerciji na one koji je vode", smatra Banović.  

Upitan da li će Spajićeva Vlada ispunjavati agendu DF-a kao prethodne dvije, Banović ocjenjuje da će pokušati da je ne ispunjava, uz napomenu da se tu ne radi samo o DF-u već o SPC-u koja se pojavila kao značajan politički faktor.

- Vrlo je stalo tim strankama do glasača SPC, koji mogu da se usmjeravaju iz tih struktura. Koliko će njima da izlaze u susret a koliko svojim programskim javno izrečenim opredjeljenjima, vidjećemo"- zaključio je Borislav Banović.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

SD da se udruzi sa SDP, jedino ako hoce da izvse politicko samoubistvo.

Boško Agram

@Banović SDP = URA. Časni ljudi iz te partije da pređu u SD, CEP, DPS ili neku drugu suverenističku stranku.

Tara

SD se ne smije blamirati..niposto sa SPD-om..oni vode kampanju protiv CG..to se vidjelo na Cetinju.,,zajedno sa cetnicima..