12 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

23° / 16°

Petak

10.05.

23° / 15°

Subota

11.05.

21° / 14°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Perović: Prvi test za MVP biće izbor ambasadora; Ne vjerujem da Milutin Đukanović može dobiti zeleno svjetlo za Beograd

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Perović: Prvi test za MVP biće izbor ambasadora; Ne vjerujem da Milutin Đukanović može dobiti zeleno svjetlo za Beograd

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon više od dva mjeseca rada nove Vlade karijerni crnogorski diplomata Željko Perović konstatuje da je premijer Milojko Spajić okrenut ekonomiji, da se predsjednik Skupštine Andrija Mandić nameće stavovima o unutrašnjim pitanjima preuzima, a da ministar vanjskih poslova Filip Ivanović djeluje drugačije od viđenoga u prethodne dvije vlade. Perović pozdravlja spoljnopolitičke prioritete kako ih je definisao aktuelni ministar vanjskih poslova: profesionalizacija službe, članstvo u EU i ono što je veoma bitno po riječima Perovića, dobrosusjedski odnosi bez favorizovanja ijedne države.

- Smatram da novim ljudima uvijek treba pružiti ruku na početku, pogotovo kad neko pokaže želju  da se promijeni. Sjetimo se Novaka Kilibarde, sa kojih je pozicija počeo a koliko je kasnije učinio na edukaciji građana Crne Gore”, objašnjava Perović svoju pozitivnu ocjenu o prvim koracima novog šefa crnogorskog MVP.

Na pitanje da li će Spajićeva Vlada i ministar vanjskih poslova moći da istraju na poziciji koja odstupa od onoga načemu su insistirale prethodne dvije vlade, ali i dobar dio aktuelne parlamentarne većine - da je Srbija važniji susjed od ostalih, Perović najprije ističe da je u prethodnih vijek i po samo Strbija Marka Nikezića i Zorana Đinđića vodila korektnu politiku prema Crnoj Gori. Podsjeća i da je prvi smijenjen, a drugi "strijeljan", pa dodaje da će prvi veliki test biti naimenovanje novog ambasadora Crne Gore u Beogradu, ali i u drugim zemljama.

- Ne mogu da Vam odgovorim na pitanje hoće li se ministar Ivanović oduprijeti pritisku. Treba nam vremena... Prvi veliki test biće određivanje ambasadora, vidjeli se špekulacije i imena. Tu su dva imena koja su se vrtjela kao kandidati za Beograd, prvo sadašnja konzulka u Sremskim Karlovcima koja je 'ujedala' sve crnogorsko, koja je kadar Demokrata i koja se, koliko čujem, već ponaša kao ambasadorka. A drugo ime je Milutin Đukanović."

Na podsjećanje da je Milutin Đukanović bio dio rulje koja je prije četiri godine pucala u crnogorsku zastavu na Ambasadi u Beogradu, Perovića odgovara da je, po njegovom mišljenju, nemoguće, sve i da ga ministar Ivanović predloži za ambasadora u Srbiji, da saglasnost daju premijer Spajić i predsjednik Milatović. 

Sagovornik Antene M naglašava da se MVP CG nalazi u jako lošem stanju, nakon perioda u kojem je njime upravljao ministar Đorđe Radulović, a onda Dritan Abazović bio u ulozi koordinatora. Problem organizacije ministarstva, međutim, seže odranije.

- Dug će biti oporavak Ministarstva vanjskih poslova jer je zapušteno. Crna Gora je ranije uglavnom imala dobre ministre, ali se ni jedan nije bavio ministarstvom. Ako nema dobrog i jakom ministarstva sa strogo regulisanim pravilima, nema dobre diplomatije. Mislim da prijedlog o imenovanju Đukanovića za ambasadora neće prihvatiti predsjednik Milatović i premijer Spajić ili ja pogrešno čitam šta će se dalje dešavati", kaže sagovornik Antene M.

Na pitanje koliko je u skladu sa dobrim diplomatskim običajima da za ambasadora Srbije u Crnoj Gori bude predložen Nebojša Rodić nekadašnji šef BIA, službe koja je razorila Crnu Goru u proteklih nekoliko godina, Perović odgovora da Rodiću treba pružiti šansu jer je na tom mjestu bio kratko, kao intimus predsjednika Vučića, a zapravo je karijerni diplomata sa kojim je imao korektnu saradnju. Perović podsjeća da su se raniji ambasadori Srbije Bingulac i Lutovac veoma korektno ponašali u Crnoj Gori.

- Pretrpio sam kritike jer sam dao pohvalnu izjavu kada su me pitali o dolasku Rodića. Sa Rodićem sam dvije godine sarađivao u Beču... Ja ne želim kao diplomata da imamm negativan stav o kolegi prije nego što je došao...", kaže Perović.

Na pitanje da komentariše očigledno sinhronizovanu akciju koncerna "Vijesti" i ministar iz redova Demokrata povodom agresije na Dubrovnik i table u na mjestu bivšeg logora za Hrvate u Morinju, s jasnim ciljem da se ti događaji izvuku iz konteksta velikosrpske politike i pripišu isključivo odgovornosti Crne Gore, te da se time naruše naši odnosi sa Hrvatskom, Perović izdvaja Demokrate kao najnegativniju stranku na političkoj sceni koja se, kako kaže, ne razlikuju se mnogo od nekadašnjeg DF-a.

Na linku ispod pogledajte kompletnu emisiju: 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

stan

Milutin ima stan u BG, pa će stanovanje u njemu naplatiti od MVP kao da je u iznajmljenom! Za Milutina je BG svijet a on će ima za sprdnju služiti. Koga ste nam poslali?

Marko

Uzivao sam u pravom iskrenom razgovoru koji bi trebo mnogima pomoci da se vrate de im je mjesto da nebi sutra bili sluge.