15 °

max 15 ° / min 11 °

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Batrićević: Pomirenje koje nudi aktuelna vlast je zapravo najveća svađa i dijeljenje

Drugačija radio veza

Comments 1

Batrićević: Pomirenje koje nudi aktuelna vlast je zapravo najveća svađa i dijeljenje

Autor: Antena M

  • Viber

Profesor na FCJK i kolumnista Antene M Boban Batrićeivić kazao je, gostujući u Drugačijoj radio vezi, da je optužni zahtjev i sudski proces koji se protiv njega vodi potpuno neosnovan. Batrićević smatra da je pomirenje koje nudi aktuelna vlast je zapravo najveća svađa i dijeljenje po etničkom i vjerskom ključu Crne Gore.

On je komentarišući tužbeni zahtjev protiv njega ukazao je da postoje propusti u pisanju, da se djelovi kolumne prenose bez konteksta…

Batrićević je kazao i da je optužni zahtjev protiv njega juče dopunjen navodima da je kao kolumnista i kao javna ličnost vrijeđao drugog po rasnoj, nacionalnoj osnovi.

On navodi da je tokom jučerašnjeg suđenja prekidan tokom izlaganja i od strane sudije i tužioca.

Gostujući u Drugačijoj radio vezi Batrićević objašnjava da je posrijedi bila kolumna motivisana jezikom mržnje dva visoko rangirana sveštenika Crkve Srbije u Crnoj Gori, Joanikija Mićovića i Metodija Ostojića, koji su u danima kada je kolumna objavljena  “na sva zvona” promovisali ratne zločince Dražu Mihailovića, Pavla Đuriišića, slavili Rusiju u kontekstu napada na Ukrajinu, poslali uznemirujuće poruke o “sječenju turskih glava”.

“Ja sam u tekstu precizirao koje su to izjave u kojima se slave ratni zločinci i u kojima se ugrožava građansko ustrojstvo ove države, onako kako ga ja vidim. To se izgleda nije sviđelo ni advokatu pomenute crkve ni višoj državnoj tužiteljki i oni su odlučili da me sudski gone”, navodi  Batrićević.

“Imao sam namjeru da pokažem da u Crnoj Gori, zemlji koja gaji građanske vrijednosti, ne možemo očekivati da ljudi koji su veoma istaknuti u svojim zajednicama na taj način promovišu jezik mržnje i ratne zločince. Ako sam već činjenično utvrdio da su oni veličali Dražu Mihailovića i Pavla Đurišića, pa kakav su očekivali vrijednosni sud, da ću da ih pohvalim zbog toga? To se kosi sa Komsijom za ratne zločine koja je nedvosmisleno utvrdila da su ratni zločinci i plus sudska presuda Mihailoviću koja je nedvosmisleno, takođe, pokazala da je ratni zločinac i saradnik okupatora. Ja moram iznijeti svoj vrijednosni sud za ljude koji pokušavaju da operu njihove biografije”, kazao je Batrićević.

Govoreći o tome da li ovakvi procesi govore o tome da je došlo do promjene sistema vrijednosti koje inistitucije, ili djelovi institucija štite, odnosno da li na djelu imamo tužilaštvo za koje su vrijednosti koje su promovisali Draža i Pavle Đurišić vrijedne državne zaštite, Batrićević navodi da je, prema njegovom mišljenju, “Crkva Srbije postala organizacija koja se često ponaša kao institucija koja je iznad Ustava i zakona ove države i čija volja određuje društvene i političke pravce u ovoj državi”.

Batrićević je ukazao i na, kako smatra, selektivnost državnih organa u odnosu na pisanje pojedinih glasila, navodeći da je to postala crnogorska stvarnost.

“Pozivam državne organe, ne miješam se u njihov posao, da se pozabave poslom i tekstovima na portalu IN4S”, navodi Batrićević.

Batrićević je, takođe, kazao da je jasno da postoji front prema FCJK, a to su, kako navodi, strukture vlasti crkve, djelovi nevladinog sektrora koji je blizak vlasti.

“Mislim da će ta misija gašenja FCJK završiti bezuspješno, mi znamo da su argumenti na našoj strani i da ćemo to lako dokazati, naša dokumentacija je potpuno čista”, poručio je Batrićević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan PV

Kakvo pomirenje koje nude revizionisti! Veličanje cetnistva i ratnih zločina i zločinaca ne ide sa pomirenjem. Pomirenja se može desiti jedino kada se priznaju zločini i osude zločinci iz svoga naroda, sve ostalo je samo populizam i šuplja priča.