19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joksimović: Kad se rak grlića materice otkrije kasno, smrtnost je velika

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Joksimović: Kad se rak grlića materice otkrije kasno, smrtnost je velika

Autor: Antena M

  • Viber

Rak grlića materice uzeo je maha kako u Crnoj Gori tako i svijetu, na tu temu u Drugačijoj radio vezi govorio je epidemilog Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Milko Joksimović.

On je istakao da crnogorsko društvo ima veliki problem sa ovom bolešću i da žene u Crnoj Gori od raka grlića materice sve više obolijevaju sa, nažalost, fatalnim posljedicama.

„Mi kao društvo i kao država imamo veliki problem sa ovom bolešću, jako je zastupljena i nažalost žene od raka grlića materice često obolijevaju i u velikoj mjeri umiru. To je bolest koja kada se otkrije u kasnijem stadijumu smrtnost je veoma velika“, naglašava Joksimović.

Loše stojimo sa osvježavanjem podataka tj. pristizanjem novih registra za rak i moramo se pomoći podacima koji se nalaze u Lionu, kaže sagovornik Antene M.

„Prema njihovim posljednjim procjenama Crna Gora je na prvom mjestu kada je u pitanju obolijevanje i umiranje od raka grlića materice. Naravno ovo su podaci koji mogu da se mijenjaju, pa bi možda po novim procjenama mogli biti drugi ili treći, ali svakako imamo problem“.

Na pitanje koje su ciljne grupe kada je u pitanju odziv na vakcinaciju Joksimović odgovara da je HPV vakcina samo jedno sredstvo u borbi protiv raka grlića materice i da se može upotrijebiti za druge vrste kancera.

„HPV vakcina se u svijetu implementira kao vakcina koja nije obavezna zato što se ne radi o infekciji koja može da napravi epidemiju, što ne znači da u budućnosti neće biti obavezna“, objašnjava dr Joksimović.

Kako navodi, period u kom dođe do razvijanja infekcije u rak je dug.

„Otprilike od pet do deset godina je potrebno da nastane invazivni rak, postoje stadijumi koji se razvijaju brže ali to su zaista rjeđe prilike. Kada ovo govorim jasno vam je koliko žena ne ide na preventivne preglede“, istakao je Joksimović.

Naglašva da će, po uzoru na razvijenije zemlje svijeta, preventivni sistem u Crnoj Gori biti proširen.

„Dali smo prijedlog da se program HPV vakcinacija od ove godine proširi i da bude po uzoru na razvijenije zemlje svijeta i to na način da vakcinacija bude dostupna i dječacima i djevojčicama uzrasta od 9 do 26 godina, kao i visokorizičnim grupama“, objašnjava Joksimović.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR