19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marinović: Mnogi crnogorski rituali izgubili smisao i u njima se ukorijenilo mnogo mizoginije

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Marinović: Mnogi crnogorski rituali izgubili smisao i u njima se ukorijenilo mnogo mizoginije

Autor: Antena M

  • Viber

Novii film "Živi i zdravi" crnogorskog reditelja, scenariste Ivana Marinovića govori o bizarnosti crnogorskih običaja tokom svadbi koji se i danas baštine, a o tome je Marinović govorio u emisiji "Drugačija radio veza", autorke Mie Zeković.

Sagovornik Antene M kaže da ga je inspirisalo odrastanje u Boki kotorskoj i da su određene scene u filmu vezane za njegovo odrastanje i porodicu.

"Kroz moje odrastanje u Boki kotorskoj i u susretu sa tim lokalnim miljeom, koji ima puno šarma i humora, često sam slušao epizode koje se tiču svadbi, a koje su na svoj način isprirativne za film, ako ste gledali ima nekoliko sekvenci koje su burne i duhovite a opet su vezane za istoriju moje porodice. Odrastao sam uz te slike i ideje, čekao sam da mi se ukaže prilika da iskoristim neku od tih priča", rekao je Marinović.

Objašnjava da su mnogi crnogorski rituali izgubili smisao i da se u njima ukorijenilo mnogo mizoginije.

"Moramo se pitati gdje su ti rituali? Gdje su izgubili smisao i svrhu, puno mizoginije se tu ukorijeni kroz rituale, gdje žensko stvore pristaje na to iz poštovanja, a zapravo ih stavljaju u podređen položaj", kazao je Marinović.

Kaže da se u procesu stvaranja priče identifikovao sa mladom i njenim podređenim položajem na svadbi što ga je podstaklo da reference za film traži i u nekim dramatičnijim žanrovima, pored komedije.

"Moje lično identifikovanje sa mladom u priči i njenom podređenom položaju, sa tim sam krenuo u priču i kada se zamisliš oko svega toga onda doživljavaš sve to dosta nasilno i agresivno, kada sam razmišljao kako da postavim vizuelno film shvatio sam da neću tražiti reference u komediji nego u nekim dramatičnijim žanrovima, poput filmova o katastrofi", objašnjava Marinović.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR