17 °

max 19 ° / min 15 °

Četvrtak

02.05.

19° / 15°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vučinić: Crna Gora je lijepo imanje ne vidim ko bi to ispustio, pred velikim smo iskušenjima

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 4

Vučinić: Crna Gora je lijepo imanje ne vidim ko bi to ispustio, pred velikim smo iskušenjima

Više bi mi bilo iznenađenje da sam čuo neku reakciju PES i Demokrata povodom događaja u Pljevljima. Žao mi je i žalosno je što je tako. Plašim se da danas sve što se u Crnoj Gori radi i dešava u dijelu vlasti nije bez koordinacije van Crne Gore.

Autor: Antena M

  • Viber

Nekadašnji ministar odbrane u Vladi Crne Gore i čelnik ANB-a Boro Vučinić, komentarišući stanje u bezbjednosnom sektoru i i sliku koju pred zapadnim partnerima ostavljaju polemike na sjednicama Odbora za bezbjednost, stavljajući fokus na prošlonedeljnu i teške optužbe između ministra odbrane Andreja Milovića i šefa SPO-a Predraga Šukovića, kaže da cijeni transparentnost ali i da je sve ostalo što se vidjelo i čulo u “Plavoj Sali” bilo mučno i tužno.

Vučinić naglašava da na sjedici nije bilo ni riječi o onome što je i glavni posao Odbora za bezbjednost a to je briga o državi i građanima.

“Sve je to slika stanja u samim institucijama”, jasan je Vučinić.

"Dobrih pripadnika službi, dobrih vojnika u vojsci postoji i treba ih sačuvati. Na ovakav način plašim se da im se ne daje dobar motiv, ne pokazuje se dobra slika ni pred javnosti, a ni pred samim pripadnicima tih službi.

Zapad nas gleda i kalkuliše, možda nam sprema sudbinu kolaterala

Stanje je po mom mišljenju dosta zapušteno, na dosta niskom nivou je i daleko je od onoga što se može smatrati nekom poželjnom funkcionalnošću tih institucija kada je riječ o jednom NATO savezniku ili NATO partneru", kaže Vučinić.

Na pitanje da li je bjezbjednosni sektor u stanje u kakvom je danas došao zbog loše namjere, po direktivama druge države, Vučinić kaže da je amaterizam kao i sve navedeno iz pitanja razlog lošeg stanja u tom dijelu sistema.

Sagovornik Antene M smatra da se kroz bezbjednosni sektor pokušava postići što snažniji uticaj ne samo na institucije već i na državu. Ne sumnja da partneri Crne Gore u NATO, ali i na Zapadu uopšte budno prate posljednja dešavanja i razmjenu teških optužbi između važnih državnih adresa. 

Vučinić ćutanje zapadnih adresa tumači i kao moguće kalkulisanje sa budućnošću Crne Gore.

"Za mnoge na Zapadu Vučić je još uvijek faktor stabilnosti na Balkanu. Imamo predsjedničke izbore u Americi, vidjećemo što će se dešavati, ko će doći na vlast, hoće li zadržati demokrati ili će pobijediti republikanci sa Trampom ili možda nekim drugim kandidatom koji se pojavi... Sve će to uticati i na ovaj prostor.

Posljedično plašim se da Crna Gora u svemu tome ne bude neki kolateral. Volio bih da nijesam u pravu, ali iskreno se plašim da bi to realno moglo tako da bude", dodaje nekadašnji ministar odbrane.

Beograd i Crkva Srbije teško će propustiti ovu šansu

Vučinić kaže da je sada jednako teško sačuvati državu kao i što je bilo stvoriti je 2006 godine. Gost Drugačije radio veze dodaje da je u Crnoj Gori sada na snazi otvoreno zagovaranje "velikosrpskog" projekta kao koncepta u kojem će Crnoj Gori biti mnogo bolje.

"To je stari projekat za koji znamo da nikada nije ni prestao, bio je samo miran kroz razne faze i periode istorije, ali nikada nije bio arhiviran trajno.

On je čekao svoju šansu i ta šansa se sad ukazala i zvanični Beograd je svjestan i kao njegov glavni operativni organ Srpska pravoslavna crkva, da tu šansu ne treba ispustiti, da se ta šansa mora iskoristiti i da se to pitanje treba dovesti do kraja", kaže Vučinić.

Kao jedan od dokaza velikosrpskog projekta, Vučinić je naveo događaj u Opštini Pljevlja, u kojima se proslavlja 220 godina od Prvog srpskog ustanka.

Nekadašnjeg ministra odbrane nije iznenadila ta proslava s obzirom na to da se na čelu Skupštine CG nalazi Andrija Mandić koji otvoreno govori stavove suprotne od onih koji treba da budu zvanična politika države Crne Gore. Vučinića ne čudi ni ćutanje aktuelne parlamentarne većine na čelu sa PES-om i Demokratama povodom dešavanja u najsjevernijoj crnogorskoj opštini.

"Više bi mi bilo iznenađenje da sam čuo neku njihovu reakciju. Žao mi je i žalosno je što je tako. Plašim se da danas sve što se u Crnoj Gori radi i dešava u dijelu vlasti nije bez koordinacije van Crne Gore", kaže Vučinić.

Razlog zbog čega je Crna Gora ogromna želja pojedinih ljudi, zašto se uporno falsifikuje njena istorija, negira nacionalni identitet - jezik, crkva i sve ono po čemu je Crna Gora bila prepoznatljiva vjekovima, Vučinić navodi.

"Crna Gora je lijepo imanje, tu je 300 kilometara lijepe obale, ne vidim k'o bi to sad ispustio. Dovesti stvari do ovog nivoa, staviti stvari pod kontrolu, pa sad opet sve to ispustiti, to mora biti veliki razlog ili veliki pritisak sa strane ili neki drugi unutrašnji razlog koji bi kazao: mi se povlačimo iz svega ovoga!

Ja ne očekujem to, plašim se da smo pred velikim iskušenjima. Svim organima treba da je na prvom mjestu briga o nacionalnoj bezbijednosti, o suverenitetu, teritorijalnom integritetu i, naravno, o bezbjednosti građana", kaže sagovornik Antene M.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod:

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

d v

5-još im fali izgradnja Karađorđeve kapele na Lovćenu, krađa Filermose uvođenje svetosavlja u školama.bgd ajhman odeđuje pravila igre. Možda je sve što sam naveo samo privid i imaginacija, pa dozvolimo da me demantuje vrijeme,a što vi dps čekate, Što treba još da se desi CG pa da dps ustane?

d v

3-Crna Gora je od 2020 feud Srbije i manastirsko imanje spci to voljom građana Crne Gore. Svoju superiornost spc dokazala je aktivnim djelovanjem u krađi i prevari popsa građana. To joj je bio ključni zadatak da se prikaže veći procenat Srba u Crnoj Gori kako bi zvanično CG prepisali u njihov ustav.

d v

2-Ne postoji ni želja, ni znanje, ni snaga da se sačuva građanska, čojska, pouzdana, nezavisna i pravna Crna Gora. Što je objektivna slika Crne Gore? Uništili su sve CG građanske vrijednosti, jedina vrijednost je euro, uništen je građanski moral i hrabrost.