14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veselin Rondović: Tišina kojom većina Pljevljaka prati poteze Darija Vraneša sluti da ga čeka kazna prvom prilikom

Drugačija radio veza

Comments 0

Veselin Rondović: Tišina kojom većina Pljevljaka prati poteze Darija Vraneša sluti da ga čeka kazna prvom prilikom

Crnogorska vojska ta koja je oslobodila Pljevlja, svi znamo da je 24. i 25. avgusta nakon žestokih borbi vođenih na prostoru kanjona rijeke Tare, Kosanice, Pandurice, crnogorska vojska došla nadomak Pljevalja i da se tu zaustavila. Jedan odred pod vođstvom Mašana Božovića, mobilisan od crnogorskih vojnika i jednog dijela vojnika mobilisanih na prostoru Mataruga i Kamene gore prvi je ušao u Pljevlja i nakon toga se stacionirao na Jabuci, gdje je bila toliko zategnuta situacija da je prijetio i međusaveznički sukob između srpske i crnogorske vojske, jer je srpska vojska tražila da crnogorska vojska koja je zauzela pljevlja izađe i da ih njima ostavi. Naravno Kralj Nikola to nije želio prihvatiti.

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Veselin Rondović profesor istorije koji živi i radi u Pljevljima kaže da je proslava Dana državnosti Srbije i Prvog srpskog ustanka "pali crvenu lampicu", jer neke grupe, svojevoljno ili pod pokroviteljstvom sa strane, "pokušavaju na svaki način da izazovu multietnički nesklad" u najsjevernijem crnogorskom gradu. Dodaje da se preko nekih stvari toga tipa dosad prelazilo prećutno, jer se vjerovatno u njima nije primjećivala bilo kakva opasnost.

Na pitanje kakva je bila atmosfera u gradu, da li je bilo euforije pvovodom ove Vraneševe manifestacije, gost Drugačije radio veze najprije napominje da "mi u Pljevljima rijetko u posljednje vrijeme čujemo himnu Crne Gore na svim proslavama koje organizuje Opština, a sve češće na tim proslavama, koje oni pokušavaju da zaviju pod nekim plaštom kulturnih dešavanja, imamo priliku da čujemo intoniranje himne Srbije"

- Mislim da je u Pljevljima sva ta euforija prošla prosto nezapaženo ili makar na neki način građani nijesu pokazali bilo kakvo interesovanje za ta dešavanja. Sala u Domu kulture samo je naizgled bila prepuna, a u njoj ima tek nekih 350 mjesta".

Veselin Rondović ukazuje na još jedan važan momenat:

- Određene političke strukture koje čine koalicionu vlast u Pljevljima na neki način pokušale su da se ograde od dešavanaja u Pljevljima, a ni na bilo koji način nijesu pokušali to da spriječe ili osude, što ostavlja sumnju da ni u svojim redovima nijesu imali jedinstvo po tom pitanju."

Na podsjećanje da su koalicioni partneri koji čine lokalnu vlast, da su htjeli, itekako imali priliku da reaguju, jer nacionalistički do šovinistički pa i klerofašistički ispadi predsjednika opštine Pljevlja nijesu malobrnojni, niti su od juče i da Vraneš provocira svakoga ko ima elementarni osjećaj pripadnosti Crnoj Gori, sagovornik Antene M kaže:

- U potpunosti sam saglasan, svakog zdravorazumnog čovjeka naravno da provocira. Ali u Pljevljima nemamo nekih reakcija na takva dešavanja, i ono o čemu samo maloprije govorio, određeni politički akteri vlasti nijesu pokušali ni na koji način da reaguju, jer nije to Vranešu bio prvi put pa da su iznenađeni, nego to je nešto što traje evo već duži niz godina - od pokušaj prekrajanja simbola, preko proslave Dana opštine, do skrnavljenje spomenika kulture, ponižavanje žrtava antifašizma i sl".

Rondović je uvjeren da politika koju personifikuje predsjednik Opštine nema podršku velikog broja građana čijim je glasovima izabran na tu funkciju. Propaganda vođena krajem prošle i početkom ove decenije ostavila je traga, ali...

- Odgovorno tvrdim je to da mnogi građani koji su podržali tada taj program, danas nikako nijesu saglasni sa dešavanjima na teritoriji opštine Pljevlja. Pljevljaci su uvijek znali da kazne takvo ponašanje, i kada je vlast u Croj Gori bila nepromjenljiva u Pljevljima se stalno mijenjala. Tako da mislim da sva ova tišina Pljevljaka asocira na to da da će oni znati da prvom sljedećom prilikom i kazne sve propuste koji su učinjeni."

Pojašnjava gost Antene M da je posljednja promjena vlasti u gradu posljedica brojnih ekonomskih problema, ali i strašne kampanje u kojoj je učestvovala i crkva, te zloupotrebe državnih resursa zbog kojih su neki funkcioneri već procesuirani.

- Sve je to uslovilo da se građani na izborima opredijele kako su se opredijelili i da danas imamo Darija Vraneša za predsjednika Opštine u Pljevljima."

Kao profesionalni istoričar, Veselin Rondović argumentovano govori o agresivnoj propagandi koja počiva na istorijskim falsifikatima. Takve su i bajke o učešću Pljevljaka u Prvom srpskom ustanku i laži da je u Balkanskim ratovima srpska vojska oslobodila Pljevlja.

- Na našim prostorima istorija se stalno krivotvori kako bi se upotrijebila za neke političke ili nacionalne ciljeve, međutim svi ti pokušaji su bezuspješni jer svi znamo da Pljevlja nemaju bilo kakve veze sa Prvim srpskim ustankom. Nijedan istorijski dokument ne postoji koji potvrđuje da je bilo bilo kakvih pobuna na teritoriji Pljevalja za vrijeme Prvog srpskog ustanka. Naravno, neću tvrditi da neki građani sa tog područja nijesu učestvovali u ustanku niti imam bilo kakvih istorijskih dokaza da su učestvovali ili da nijesu. Postoje odrđeni zapisi iz manastira Svete trojice da je određeni broj kaluđera manastira učestvovao u tom ustanku, ne na teriotiriji Pljevalja, već na teritoriji današnje Srbije. Sa druge strane, postojala je pobuna, ali ne na prostoru Pljevalja nego na lijevoj obali rijeke Tare, na prostoru Drobnjaka, Jezera, međutim, ta pobuna nije imala nekih većih razmjera.

Što se tiče oslobođenja Pljevalja, danas se pokušava jedan dopis, koji traže neki lokalni upravitelji, o organizaciji teritorija nakon Balkanskih ratova koji je poslat tada glavnom štabu u Skoplju, po kome oni njima određuju koje granične linije treba da uđu u taj okrug koji je trebalo da čine Pljevlja, Prijepolje i još neke druge oblasti po njihovom mišljenju. Međutim ono što je činjenica je to je da je Crnogorska vojska ta koja je oslobodila Pljevlja, svi znamo da je 24. i 25. avgusta nakon žestokih borbi vođenih na prostoru kanjona rijeke Tare, Kosanice, Pandurice, crnogorska vojska došla nadomak Pljevalja i da se tu zaustavila. Čekao se momenat kad treba da uđu u Pljevlja, zaustavljeni su na inicijativu Kralja Nikole da se sačeka sa ulaskom. Znamo svi da je jedan odred pod vođstvom Mašana Božovića, mobilisan od crnogorskih vojnika i jednog dijela vojnika mobilisanih na prostoru Mataruga i Kamene gore prvi ušao u Pljevlja i nakon toga se stacionirao na Jabuci, gdje je bila toliko zategnuta situacija da je prijetio i međusaveznički sukob između srpske i crnogorske vojske, jer je srpska vojska tražila da crnogorska vojska koja je zauzela pljevlja izađe i da ih njima ostavi. Naravno Kralj Nikola to nije želio prihvatiti."

Rondović podsjeća da je Sanstaefanskim mirom a kasnije i Berlinskim kongresom nastala granica na rijeci Tari, a Pljevlja su ostala u sastavu Sandžaka i da "ni na koji način ne možemo povezivati Pljevlja sa državom Srbijom."

Drugačiju radio vezu u kojoj je gost bio Veselin Rondović pogledajte na linku ispod:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR

Budo

Naravno da gradjani zele da kazne Vranesa ali imamo nikad gluplji DPS koji se peca i srlja na ove stvari. Onaj stari Djukanovic Milo ne bi dizao histeriju i pompu nego bi ih u tisini, terenskim radom, razbio ko zvecku. Ivan Vukovic i Andrija Nikolic nemqju taj kalibar