12 °

max 13 ° / min 11 °

Petak

03.05.

13° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović u DRV: Ne isključujem mogućnost drugačije rekonstrukcije Vlade, uz manjinsku podršku DPS

Izvor: Screenshot

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Đukanović u DRV: Ne isključujem mogućnost drugačije rekonstrukcije Vlade, uz manjinsku podršku DPS

Ako je neko očekivao drastične promjene u politici Andrije Mandića i partija bivšeg DF, mislim da je živio u iluziji.

Autor: Antena M

  • Viber

Dr Nikoleta Đukanović, docent na UDG i politička analitičarka kaže da je jučerašnja posjeta Milorada Dodika Crnoj Gori pokazatelj da predsjednik Skupštine Andrija Mandić ne odustaje od osnova politike koju je vodio bivši Demokratski front. Na pitanje da li je iznenađena što Mandić ne pristaje čak ni da odigra ulogu kojom bi bili zadovoljni ne samo njegovo partneri u aktuelnoj vlasti, nego i Vašington i Brisel - da se verbalno zaklinje u evropske vrijednosti i da ne povlači ovako provokativne poteze, kakav je bio sastanak sa predsjednikom Republike Srspke, gošća DRV objašnjava:

- To što bi se Mandić, njegova partija i saveznici ponekad djelimično pretvarali da su miritelji i Evropljani, njihova istinska politika je ovo što smo mogli da vidimo ovih dana. To je oličenje njihovih iskonskih ubjeđenja i potrebe da svoje birače i svoju politiku, koju grade jako dugo, ne mijenjaju. S druge strane, mislim da se oni nalaze u jednom rascjepu između vlasti u Beogradu, koja ih finansira, preko Crkve i, možda, nekih drugih adresa, i onih drugih, oličenih u premijeru  i  partijama koje ih prisiljavaju da budu konzistentan činilac te parlamentarne većine koja će da se okrene evropskim vrijednostima. Ako je neko očekivao drastične promjene u njihovoj politici, mislim da je živio u iluziji".

Nikoleta Đukanović ne očekuje da partneri DF u aktuelnoj vlasti, "Demokrate pogotovo", reguju na ovakve poteze. Ne isključuje, međutim, mogućnost da se nešto promijeni u ponašanje Pokreta Evropa sad? Podsjeća da je Milojko Spajić u ranoj fazi pregovora Vladu vidio bez stranaka bivšeg DF i da bi u novim okolnostima, umjesto najavljene rekonstrukcije i ulaska DNP i NSD u njegov kabinet, moglo da dođe do stvaranja neke nove većine.

- Bez gospodina Milatovića u PES moguće je da gospodin Spajić može računati na neke druge većine u parlamentu. Na neku drugačiju rekonstrukciju vlade. Ja ne bih isključila mogućnost manjinske podrške DPS i njihovih bivših koalicionih partnera, kao što je bio slučaj sa formiranjem vlade gospodina Abazovića".

Đukanović objašnjava složenost pozicije EU i smatra da Brisel ne želi da, uprkos svemu, okrene list i napusti ovaj region, te da bi to bilo loše i za Crnu Goru. Na pitanje da li je činjenica da je juče gotovo sva pažnja crnogorske javnosti bila koncentrisana na Milorada Dodika, a ne na evropskog komesara Varheljija pokazuje simbolično do čega je EU dovela politika popuštanja Vučiću i pokušaja prevlačenja Srbije na Zapad, po cijenu da se toleriše brutalno miješanje Beograda u unutrašnje stvari susjednih država, gošća DRV konstatuje:

-  To govori o poziciji Evropske unije, ali i o tome koliko je EU zaista prioritet Crnoj Gori i crnogorskim vlastima".

Drugačiju radio vezu u kojoj je gošća bila dr Nikoleta Đukanović pogledajte na linku ispod:

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mitar

I to je potpuno tacno pa se mogu oni batrgat kolko oce!!!

što da ne

Sad vidimo da su kriminalci radi li neumorno i od 20-te. poslije a i prije. To ne oslobađa DPS odgo vornosti, naprotiv. Očistili su svo je redove, dnelimično. Merak im je da Mila strpaju u zatvor, a razlog je to, što je obnovio drža vu, i vratio je na mapu svijeta. Crnogorci i svi koji ovu zemlju smatraju svojom, duguju Đuka noviću, više nego što možete da zamislite.