20 °

max 25 ° / min 19 °

Ponedjeljak

20.05.

25° / 19°

Utorak

21.05.

27° / 16°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

23° / 14°

Subota

25.05.

25° / 16°

Nedjelja

26.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuletić u DRV: Spajić treba da sruši Vladu i postane lider na evropskoj agendi

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Vuletić u DRV: Spajić treba da sruši Vladu i postane lider na evropskoj agendi

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Građanskog demokratskog foruma Zoran Vuletić otkriva u DRV koja imena figuriraju kao kandidati za nasljednika Ane Brnabić na mjestu predsjednika Vlade Srbije.

Kandidati za premijera Mali, Đurić i Vučević

- Mislim da je dilema između ministra finansija Siniše Malog, između ambasadora Marka Đurića koji se vratio iz SAD, za njega je Vučić i najavio da ga očekuje jedna jako bitna i odgovorna funkcija, a mislim da nije bez šansi i Miloš Vučević, predsjednik SNS. Dakle, mislim da u toj raspodjeli nije bez šansi Vučević, a njegova prednost u odnosu na drugu dvojicu je što bi on pristao da bude potpuno nevidljiv, manje vidljiv čak i nego što je to bila Ana Brnabić, a svakako bi bio manje vidljiv nego što bi to bio Siniša Mali, a čak ću se usuditi da kažem i nego Marko Đurić".

Vučević najopasniji po region

Vuletić ocjenjuje da bi za region daleko najopasnije rješenje bio Miloš Vučević na mjestu premijera Srbije.

- Mislim da bi i za Srbiju i za region Vučević bio najgore rješenje, jer je on autentični radikal. On je čovjek koji nema trunke razumijevanja za probleme koje imaju susjedi sa Srbijom, za probleme koje smo naslijedili iz 90-ih godina, i to se ogleda u više njegovih izjava. Pogledajte njegove izjave kao ministra odbrane u odnosu na Rusiju, na BiH, na Dodika, na Crnu Goru. To je zaista sve suprotno od onoga što je nama u Srbiji potrebno i, posljedično, što je potrebno regionu".

Dio opozicije gori od Vučića

Predsjednik GDF ukazuje na činjenicu da Aleksandar Vučić nije najgore što ima politička scena Srbije. Dio opozicije  još je radikalniji i nespojiv sa evropskim vrijednostima. Zato, dodaje sagovornik Antene M, nije pametno i politički pošteno sve svoditi na prebrojavanje ko je za, a ko protiv predsjednika Srbije.

- Kakav god da je Aleksandar Vučić i SNS mi pamtimo nekoga Vučića iz 90-ih koji je bio još gori nego danas. Ako pogledam barem dio političkih subjekata koji danas traže podršku na izborima, ja moram da kažem da je makar taj dio opozicije gori nego što je Vučić danas. Oni su na pozicijama onoga Vučića iz 90-ih i zahtijevali bi formalni prekid eurointegracija."

"Zla politika" Beograda prema Crnoj Gori

Odgovarajući na pitanje o najavama da će Beograd i Moskva izazvati probleme u Crnoj Gori kako ona ne bi dobila, u narednih nekoliko mjeseci, završna mjerila iz Brisela i stala na "jednosmjernu traku" prema EU, Vuletić podsjeća da je to matrica po kojoj je Putin napao Ukrajinu. Ni Vučiću, kao što nije odgovaralo Putinu, ne ide u prilog da susjedna zemlja pokaže kako je moguće krenuti evropskim putem, jer bi domaća javnost počela da razmišlja po principu: ako mogu oni, zašto ne možemo i mi? Za Vučića bi, kako on gleda na stvari, to bilo loše i zato on vodi "zlu politiku" prema Crnoj Gori, kaže Vuletić i dodaje da je i gotova cijela opozicija, Crkva i mediji, učestvovala u podršci prosrpskim snagama koje su "zarobile Crnu Goru".

Ovo je momenat da Spajić izazove izbore

Predsjednik GDF smatra da izlazak Jakova Milatovića iz PES daje šansu premijeru Spajiću da povuče odlučne poteze u pravcu brzog ulaska Crne Gore u EU.

- Mislim da ovo zvanično razdvajanje predsjednika Milatovića i njegovo napuštanje PES daje šansu premijeru Spajiću, a ovo mu je momenat ukoliko ima političke hrabrosti i mudrosti, da sruši Vladu Crne Gore."(36,36)

Vuletić objašnjava i zbog čega vjeruje da je rušenje vlade na čijem je čelu najbolja solucija za Spajića.

- Mislim da bi bilo fer i pošteno s njegove strane prema javnosti i biračima da kaže kako je ovo momenat za ulazak na brzi voz za EU koji Crna Gora ne bi smjela da propusti i da izazove vanredne parlamentarne izbore strogo na evropskoj agendi. Pa da se građani Crne Gore prebroje na tu temu. ja vjerujem da bi to bio ogroman udarac za politiku Srbije. Namjerno ne kažem za Aleksandra Vučića nego za kompletnu politiku Srbije koja se emituje prema regionu. Bio bi to dobar podstrijek iz Crne Gore za opozicione stranke u Srbiji da i one počnu da se bave evropskom politikom."

Na pitanje prepoznaje li u Spajiću potencijal za takav državnički potez, gost Antene M odgovara:

- Prilike stvaraju lidere. Ovo je odlična prilika za Spajića da raskrsti sa dijelom PES koji je, očigledno, najdublje moguće i ko zna otkad vezan za srpsku politiku i da postane autentičan politički lider koji bi mogao mirne duše, čak i ako izgubi izbore da kaže javnosti crne Gore: učinio sam sve što sam mogao i sve što mislim da je dobro za Crnu Goru i crnogorsko društvo. Ako me nijeste razumjeli sada, razumjećete za godinu-dvije, kad ponovo budemo išli na vanredne izbore. Ja ću ponovo tražiti izbore na istoj agendi na kojoj sam sada izgubio. Time bi pokazao crnogorskoj javnosti da mu nije stalo samo do fotelje i vlasti, nego do suštinskih političkih promjena."

Drugačiju radio vezu u kojoj je gost bio Zoran Vuletić pogledajte na linku ispod:

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Pred izbore, u decembru, apelujem na svoje prijatelje u BG da glasaju za GDF, a njihov odgovor je bio da Srbija jos nije "zrela" za ove kulturne, obrazovane i uspjesne ljude, i da ce glasovi za njih biti izgubljeni glasovi. Zaista im zelim uspjeha u politici, i da svi napokon odahnemo.