26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uljarević: Zbog straha od Mandića PES, Demokrate i nacionalne stranke ćute i gaze po sopstvenom integritetu

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 4

Uljarević: Zbog straha od Mandića PES, Demokrate i nacionalne stranke ćute i gaze po sopstvenom integritetu

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Poruka predsjednika Skupštine Andrije Mandića da je za iščlanjenje Crne Gore iz NATO i glasanje poslanice DNP Maje Vukićević protiv prijema Republike Kosovo u Savjet Evrope svjedoče da su prazna ubjeđivanja premijera Spajića i njemu bliskih članova Vlade kako su oni ti koji će određivati spoljnopolitičke pravce državne politike, a da će se lideri bivšeg DF tome prilagođavati, kaže  Daliborka Uljarević u Drugačijoj radi vezi.

Direktorica CGO dodaje da Mandić ostaje dosljedan svojoj politici i ukazuje na ponašanje ostlih partija parlamentarne većine:

- Mandić sad, prosto, počinje da radi na tom svom cilju kao i na drugim ciljevima.I na ovom primjeru vidimo inferiornost drugih članova parlamentarne većine, koji, koliko su brzi da odgovore i na one prizemne, dnevnopolitičke stvari, u ovim slučajevima imamo potpuni muk. nemamo čak ni oprezan prijekor. Što znači da je ta količina straha u kojem su PES, Demokrate pa čak i neke stranke nacionalnih manjina tolika da te stranke gaze po sopstvenom integritetu i kredibilitetu. Jednostavno poništavaju principe za koje se deklarativno zalažu. I taj muk je ono što treba da nas brine. Jer, nov je taj muk a ne zalaganje mandića i Vukićević."

Fotelje a ne IBAR drže neozbiljnu vlast na okupu

Uljarević ne vjeruje da je dobijanje IBAR stvarni razlog zbog kojega se "peglaju" nesporazumi u Vladi i parlamentarnoj većini. Vjeruje da su fotelje taj razlog i da samo dio Sporazuma o podjeli vlasti uzimaju zaozbiljno. Takođe, vjeruje da ih na okupu više ne drži neka jaka ruka spolja, ali smatra da po inerciji vuku poteze za koje očekuju da će naići na odboravanje Beograda i Moskve. Ilustruje to lakoćom zamjeranja BiH i Hrvatskoj, dok ne pokazuju ni namjeru da se "usprave" pred Srbijom kad ih Vučić ponižava i vrijeđa.

- Treba imati taj odnos koji će nas kao aktere, kao sagovornike pozicionirati ozbiljno. mislim da Crna Gora danas u tom pogledu nije ozbiljno doživljena ni u regionu ni šire."

Napuštanje Odbora za izborne reforme mogao bi biti ogroman problem

Gošća Antene M ne dijeli stav da bi dobijanjem IBAR Crna Gora ušla u fazu evropskih integracija sa koje se ne može nazad. Naprotiv, smatra da bi u slučaju krupnih problema neka zatvorena poglavlja mogla opet biti otvorena.

Naglašava. međutim, jednu bitnu okolnost.

- Moram da naglasim da je u posljednje tri godine imala više podsticaja iz Brisela  nego za prethodnih deset. Kada je proces bio mnogo striktniji, kada su prevagu imali stavovi euroskeptičnih članica, Sada je, ne zbog Crne Gore nego zbog nekih drugih stvari prevagnula drugačija klima."

Uljarević kaže da Spajićeva vlada neke stvari radi mnogo pametnije nego prethodne i to ilustruje primjerom ministarke Gorčević koja je najavila da će za ispunjenje nekih zahtjeva biti potrebno više vremena nego što je Brisel dao rok. Kao mogući veliki problem vidi eventualni izlazak opozicije iz Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

- Ja mislim da bi to bio ogroman problem!"

Šaranović odavno ignoriše čelnike Policije

Na pitanje da li je loš odnos ministra Šaranovića i direktora UP Radovića, o kojem pišu mediji, slika poremećenih odnosa u vladi, gošća DRV odgovara:

- Odavno smo mi svjedoci toga da Šaranović nema komunikaciju sa onima sa kojima bi trebalo da je ima u Upravi policije, a to je, naravno, čelna osoba. Ranije je imao taj problem sa Brđaninom, sad ga ima sa Radovićem. To stopira i određena kadrovska raspoređenja unutar te vrlo komplikovane strukture".

Daliborka Uljarević dodaje da nije bezbjednosni sektor jedini u kojem se dešavaju sukobi, tamo su samo najvidljiviji. Kritikuje i nastavak partitokratske prakse u zapošljavanju i postavljanju na značajna mjesta u državnim organima. Ilustruje to postavljenjem supruge poslanika PES na čelo važnog direktorata u oblasti evropskih integracija, kao i izborom bivšeg funkcionera Demokrata za sudiju Upravnog suda.

-  Mi smo u dvanaestoj godini pregovaranja. ljudi u Briselu očekuju da na tim pozicijama imamo one koji u prste znaju sve što se do sada desilo, koji mogu da reaguju brzo i da predlažu konstruktivna rješenja. A ne nekoga ko se sada počinje učiti i vježbati u tom poslu... Jedan od sudija Upravnog suda je čovjek koji je uprošlom sazivu bio član DIK ispred Demokarta, koji je bio njihov funkcioner u opštinskim organima, ne sjećam se da li je bio član GO, ali jeste bio i na poslaničkim listama."

Uljarević kaže da ne zna kod koga je žalba Brđanina i tužba Šaranovića protiv Vlade, ali poručuje da bi taj sudija morao da se isključi iz tih slučajeva. Ukazuje na tajming Bečićeve i Šaranovićeve posjete Briselu kao na pokušaj da se stvori slika o podršci koju im daje ta adresa, a na podsjećanje na susret ministara iz redova Demokratske CG sa Joanikijem II Mićovićem kaže:

- Što se tiče susreta ministara sa vjerskim velikodostojnicima, posebno zbog nekih tema koje su tom prilikom otvarane, to samo ukazuje na činjenicu da Crkva i dalje ima dominantan uticaj na izvršnu vlast ali i na potrebu ministar da naglase tu vrstu podrške".

Drugačiju radio vezu u kojoj je gošća bila Daliborka Uljarević pogledajte na linku ispod:

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Dragan PV

Spaić je uhvaćen od strane srpske UDBE - BIE u nekom prljavom poslu i na osnovu toga preko vojvode Mandića vrše pritisak i ucjene. Jel to Kvon i kripto valute il nešto drugo vidjecemo. Al Mandić niti ga može sam ucjenjivat nit je sposoban za ozbiljnu politiku. Spc je ipak glavni igrač i neprijatelj.

Mila K

ozbiljna osoba, žena, koja čuva nadu oko napretka crnogorske politike. hvala

Nikola

Bravo Daliborka, samo ostani takva do kraja