Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pribilović: Borba protiv korupcije imperativ za Crnu Goru

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: Mina

Pribilović: Borba protiv korupcije imperativ za Crnu Goru

Borba protiv korupcije je imperativ za Crnu Goru i preduslov da bi se odgovorilo na globalne izazove, poručila je ministarka javne uprave Suzana Pribilović na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Pribilović je kazala da je, shodno tome, Vlada u potpunosti posvećena reformskim aktivnostima u oblasti vladavine prava koja, kako je navela, predstavlja i srž pregovaračkog procesa Crne Gore s Evropskom unijom.

„U prethodnom periodu, ostvareni su opipljivi rezultati u ovoj oblasti, što je konstatovano i u nedavno objavljenom Radnom dokumentu Evropske komisije o stanju u poglavljima 23 i 24 u Crnoj Gori“, rekla je Pribilović.

Ona je rekla da korupciju doživljava kao svako odstupanje od načela jednakosti u odnosu javnih službenika prema građanima i privredi.

Kako je navela, ta složena društvena pojava zaslužuje kompleksan i udružen mehanizam borbe, jer samo tako moguće je ukloniti iz sistema.

„Zato u Vladi posvećeno radimo da adekvatno odgovaramo na ove izazove. Naše reformske aktivnosti baziraju se na principu dobrog upravljanja, koji predstavlja evropski koncept i standard za upravljanje javnim sektorom, čiji neizostavni element je vladavina prava“, kazala je Pribilović.

Prema njenim riječima, dostignut je veći nivo u kvalitetu pružanja javnih usluga, naročito u posljednje dvije godine, jer je reforma javne uprave zauzela posebno mjesto na listi vladinih prioriteta.

„Svakako, ovaj proces zahtijeva vrijeme, ali svjesni činjenice da samo uz takvu upravu možemo obezbijediti ekonomski rast i finansijsku stabilnost, posvećeni smo intenzivnim reformama“, rekla je Pribilović.

Kako je kazala, i u narednom periodu je kao prioritet Vlade zacrtano uspostavljanje efikasne, racionalne i transparentne javne uprave, koja će, u skladu sa savremenim trendovima, postaviti građanina na prvo mjesto i uspostaviti visok nivo otvorenosti i trasparentnosti javnih institucija u eri savremenih informacionih tehnologija.

„Ovim još jednom potvrđujemo opredjeljenost da u realnom roku u ovoj oblasti dostignemo evropske standarde koji će omogućiti sigurniju, slobodniju i bogatiju budućnost naših građana“, istakla je Pribilović.

Ostavi komentar

0/300