14 °

max 23 ° / min 13 °

Ponedjeljak

01.06.

23° / 13°

Utorak

02.06.

24° / 13°

Srijeda

03.06.

24° / 13°

Četvrtak

04.06.

25° / 15°

Petak

05.06.

23° / 18°

Subota

06.06.

21° / 18°

Nedjelja

07.06.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istražitelji prate transakcije optuženih za pokušaj terorizma: Navalica eura i dolara

Društvo

Comments 2

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Istražitelji prate transakcije optuženih za pokušaj terorizma: Navalica eura i dolara

Istražni organi prate finansijske transakcije optuženih za pokušaj terorizma i pranje novca, a pod lupom su i bankovni računi povezanih lica.

Istragom je, kako Pobjeda saznaje, utvrđeno da su tokom 2016. neki od njih riješili dugogodišnje minuse na ličnim računima, odjednom imali dolare da mijenjaju za eure, a neki su 2018. otplatili i stambene kredite.

Specijalno državno tužilaštvo naložilo je bankama da dostave informaciju o računima koje posjeduju lideri Demokratskog frona i članovi njihovih porodica. Kako je portal Fos-medija objavio, na spisku su Milan Knežević, njegova majka Ratka, brat Mirko, vozač Mihailo Čađenović, njegova supruga Slavica Bubanja Čađenović, brat Igor, svastika Grana Bubanja, Andrija Mandić, njegova žena Sanja, sestra Ksenija Kljajić, njen muž Nenad, Ananije i Arsenije Nikić. Istražitelje je posebno zanimao period od 2015. do 2018, što je vezano za krivične postupke koji se vode protiv čelnika Demokratskog fronta.

Prema brojnim indicijama iz istrage, kao i posrednim dokazima, tužilaštvo osnovano sumnja da je od početka 2016, pa i nakon oktobarskih parlamentarnih izbora, veća količina dolara iz ruskih izvora ilegalno ušla u Crnu Goru. Zato su detaljno istraživane sve osobe, ali i pravna lica, koja su povezana sa Demokratskim frontom i nekim rusofilskim organizacijama i došlo se do zanimljivog podatka – mnogi od istraživanih su u gotovo isto vrijeme naprasno raspolagali većom količinom novca.

Roditelji Mihaila Čađenovića su 3. jula stavili pod hipoteku porodičnu kuću u naselju Masline za tri kredita. Prvi kredit od 20.000 eura, sa rokom otplate od 15 godina, podigli su Milka Čađenović (majka Mihaila Čađenovića) i Dragomir Šišević 3. jula 2015. kod Sosijete ženeral banke.

Istražitelji prate transakcije optuženih za pokušaj terorizma, pranje para, provjeravaju se i računi njihovih srodnika Navalica eura i dolara u 2016. i 2018. Porodica Čađenović regulisala je hipotekarne kredite, Ksenija Kljajić za godinu zatvorila tri kredita a Sanja Mandić cijele 2016. mijenjala dolare, dok je Nebojša Medojević zatvorio dug Atlas banci nakon šest godina u 2016. i 2018. Porodica Čađenović regulisala je hipotekarne kredite, Ksenija Kljajić za godinu zatvorila tri kredita a Sanja Mandić cijele 2016. godine mijenjala dolare, dok je Nebojša Medojević zatvorio dug Atlas banci nakon šest godina kretnosti Uprave za nekretnine, Milka i Dragomir Šišević su kod iste banke pozajmili 33.500 eura na 15 godina u korist Igora Čađenovića.

Dvije godine kasnije, prema istom izvoru, 4. jula 2018. godine, Milka i Miljan Čađenović kod Erste banke podižu 66.000 eura na 20 godina u korist sina Igora. Igor Čađenović je u izjavi za Pobjedu kazao da je u međuvremenu razvio biznis i time otplatio kredite.

"Uzgajao sam crni i bijeli luk u Brskutu, to je moje selo u Podgorici, imao sam sreće, Bog me pogledao. Razvio sam biznis sa lukom pa je Katnić zakasnio sa ovom izjavom što je rekao narodu da se bave uzgojem lukom. Ja sam prije dvije godine to krenuo da radim, imao sreću, izrezao, naplatio i zatvorio kredite, tako da je zakasnio sa informacijom. Imam plantažu luka, mogu da mu dam par korisnih savjeta", kazao je Igor Čađenović Pobjedi. Mihailo Čađenović je Pobjedi kazao da on ne živi u istom domaćinstvu sa svojom porodicom, ali zna da su podizali kredite, o čemu treba njih da pitamo. Mihailo Čađenović je od 17. aprila 2018. vlasnik stana od 43 kvadrata u Ulici Jovana Tomaševića u Podgorici.

Stan je kupljen od Marijane Bogojević koja ga je inače dobila besplatno od Glavnog grada u aprilu 2016. Bogojević se 29. marta 2018. kreditno zadužila za 30.000 eura kod Sosijete ženeral banke na 15 godina, a taj kredit je kupovinom stana preuzela supruga Mihaila Čađenovića, Slavica Bubanja. Ksenija Kljajić - sestra Andrije Mandića, jednog od lidera Fronta – je, prema podacima NLB banke, u 2016. digla tri kredita koje je zatvorila iste godine. Najprije je 17. februara 2016. pozajmila 4.000 eura po kamatnoj stopi od 6,99 na rok od deset mjeseci.

Kredit je isplaćen 14. juna 2016, istog tog dana isplaćen je i drugi kredit od 1.430 eura koji je Kljajić podigla 1. marta 2016. po kamatnoj stopi 8,48 odsto kod iste banke. Na dan isplate oba ova kredita ona je pozajmila još 10.000 eura po kamatnoj stopi od 6,99 i na rok otplate od 24 mjeseca. Taj je kredit, međutim, isplatila za pola godine, odnosno 20. decembra 2016.

Kljajić je u istrazi ispričala da je 2016, uoči parlamentarnih izbora, dala 10.000 eura za iznajmljivanje jedne kuće u Donjoj Gorici. Kasnijom istragom je, međutim, utvrđeno da zakup te kuće nije platila Ksenija Kljajić, već je to uradio partijski činovnik Demokratskog fronta. Specijalno državno tužilaštvo je došlo do podataka da je ta kuća bila namijenjena za smještaj grupe Džozefa Asada, bivšeg operativca CIA, gdje je trebalo da se osmisli kompletna strategija djelovanja – evakuacija, praćenje, instaliranje posebnih uređaja veza i mjera elektronske zaštite i kontrašpijunaže za akciju nakon izbora oktobra 2016. godine. 

Istražitelji prate transakcije optuženih za pokušaj terorizma, pranje para, provjeravaju se i računi njihovih srodnika Navalica eura i dolara u 2016. i 2018. godini y Supruga Andrije Mandića, Sanja, u 2016. godini od marta do decembra je kod tri banke zamijenila ukupno 2.418 dolara u eure Mihajlo Čađenović ušlo oko 15 miliona dolara potvrdio je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je sa svojim timom istraživao tokove tog novca jer je postojala osnovana sumnja da je korišćen za nelegalno finansiranje određenih političkih stranaka.

Možda je tek podudarnost, supruga Andrije Mandića, Sanja, u 2016. godini od marta do decembra je kod Komercijalne banke Budva, Adiko banke i CKB zamijenila ukupno 2.418 dolara u eure. Najviše novca - 1.618 dolara zamijenila je u četiri navrata, u aprili, julu, avgustu i decembru 2016. godine i to kod Komercijalne banke Budva, zatim 500 dolara zamijenila je u decembru u Adiko banci, a 300 dolara u septembru i novembru 2016. u CKB. Sanja Mandić je direktorica i ovlašćena zastupnica u firmama "Paneli Golda“ i "Merlin da-kar“. Osnivač firme "Paneli Golda“ je kiparska kompanija „Z&Z Golda LTD“ koja je u vlasništvu Ivane i Ljubomira Zarića. Firma „Merlin da-kar“ ima ekskluzivno pravo prodaje boja i lokava beogradske kompanije Merlin DOO.

Protiv lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića vodi se sudski postupak zbog sumnje da su bili dio grupe koja je planirala više terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine. Okončan je dokazni postupka i sada se iščekuju završne riječi u tom procesu. Osim Mandića i Kneževića sudi se Mihailu Čađenoviću, dvojici ruskih državljana Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su označeni kao organizatori grupe.

Na optužnici su i bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikić, srpski državljani Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Milan Dušić, Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Kristina Hristić i Branka Milić. Protiv Nebojše Medojevića 2017. pokrenuta je istraga zbog sumnje da je sa više osoba prao novac u interesu Pokreta za promjene.

On se tereti da je sa banjalučkim biznsimenom Momirom Nikolićem bio na čelu kriminalne organizacije a čiji članovi su, prema stavu istražitelja, bili direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, tehnički sekretar te partije Željko Šćepanović, lokalni diler deviza Gordan Konatar, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, sinovac funkcionera Predraga Bulatovića, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, član Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić i član Glavnog odbora PZP-a Mladen Jovanović.

Nebojša Medojević je imao Vip karticu Atlas banke na kojoj je imao minus od 4.400 eura. Limit je bio 5.000 eura i on to, prema saznanjima Pobjede, nije prekoračio. Dug od 4.400 eura napravio je od početka februara do kraja marta 2010. godine tada je boravio u hotelu Melrous u Vašingtonu kao i u Beogradu, Zemunu, Čačku i na Zlatiboru. Dug po ovoj kartici izmirio je 2016. godine, najprije je u januaru a potom u aprilu 2016. uplatio po 600 eura da bi iz minusa izašao 31. 8. 2016. kada je uplatio 3.000 eura. Trenutno na toj kartici ima 114 eura.

Tretman Nebojše Medojevića u Atlas banci bio je samo neznatno drugačiji nego predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića koji je takođe imao Vip karticu te banke i dug od 17.000 eura. Razlika je u tome što je Knežević samoinicijativno Đukanovićev dug izmirio, a Đukanović je podnio dvije tužbe po tom osnovu

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Raso

proverite kartice porodice djukanovica i rezima koji se titraju sa milijonima nesmijete dirati i nemate petlju ocigledno je da narod vidi se i da nece vise trpljeti vas zulum nad postenim gradjanima.

Mladen

Zasto ne provjeravate racune porodica djukanovica? kada proveravate opoziciju ovdje se vidi da pravde nema i da je tuzilastvo korumpirano sigurno kad ovako selektivno vrsi istrazivanje blizi vam se kraj vasih poslodavaca ni vasa nece goreti do zore.