16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najavljena nova ulaganja u Mornaricu

Društvo

Comments 0

Najavljena nova ulaganja u Mornaricu

Izvor: Mina

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Ministar odbrane Predrag Bošković najavio je nova ulaganja u Mornaricu Vojske Crne Gore (VCG) kroz donacije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), ali i nabavke iz sektora odbrane.

Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da su Bošković i načelnik Generalštaba VCG Dragutin Dakić posjetili danas Mornaricu.

Povod za posjetu, kako se navodi, bila je prezentacija kapaciteta novog patrolnog broda 105, koji je dobijen konverzijom nekadašnje topovnjače 405.

“Pospješili smo kapacitete Mornarice, ali i cijele VCG. Danas smo imali priliku da se uvjerimo u mogućnosti i broda i njegove posade”, istakao je Bošković.

On je i istakao da će brod učestvovati na velikoj vojnoj vježbi Adrion Arex, kojoj će u junu domaćin biti Crna Gora.

Bošković je rekao da je ovo prvi brod koji je rekostruisan za potrebe Mornarice, a time i VCG, a da će uskoro početi slična rekonstrukcija i konverzija topovnjače 406.

Kako je naveo, zadovoljan je radovima koji će u potpunosti biti završeni krajem aprila, da bi se praktično novi brod do Dana nezavisnosti upisao u plovnu listu crnogorske Mornarice.

“Patrolni brod isplovio je jutros iz Luke Bar, napravio krug do voda nadomak Valdanosa, da bi potom otplovio na mjesto sa kojeg je obavljeno gađanje iz topova, ručno i preko radara, na mete koje su bile postavljene na oko šest milja od obale”, kaže se u saopštenju.

Kapetan regate Jusuf Januz informisao je goste iz Ministarstva i iz Generalštaba VCG o performansama novog patrolnog broda, kao i o promjenama koje je od 2013. Godine do danas pretrpjela nekadašnja topovnjača.

Kako je saopšteno, brod je dug 45 metara (m), visine 12 m, a širine osam.

“Posebna pažnja tokom procesa rekonstrukcije posvećena je sigurnosti, tako da su nabavljeni novi čamac, dizalice, navigaciona oprema, dok su kompletno promijenjeni motori", dodaje se u saopštenju.

Rekonstrukcija je, kako je saopšteno, koštala oko 1,1 miliona eura, dok bi novi takav brod koštao oko 45 miliona dolara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR