14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Plavu oko 80 odsto

Društvo

Comments 0

Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Plavu oko 80 odsto

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Plavu dostigao je oko 80%, što je veliki porast, poručeno je danas u okviru Dana otvorenih vrata vrtića u Plavu koji je održan u sklopu kampanje “Zablistaću u vrtiću”.

Svoja vrata danas je otvorio i vrtić u Šavniku, a roditelji i djeca bili su u prilici da se upoznaju sa radom vrtića, razgovaraju sa vaspitačima i informišu se na koji način se vrši upis, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete. 

Izrazivši zadovoljstvo zbog povećanja obuhvata djece predškolskim obrazovanjem u Plavu, direktorica JPU “Dječiji vrtić Plav”, Minela Markišić rekla je da ove godine ustanovu pohađa 305 djece raspoređene u 10 vaspitnih grupa, od kojih osam radi na crnogorskom, a dvije na albanskom jeziku. U sklopu vrtića rade dvije vaspitne jedinice, u Murinu i Gusinju.  

Markišić je istakla da se uprava vrtića zajedno sa Ministarstvom prosvjete trudi da stvori što bolje uslove za djecu, te naglasila da je prošle godine zamijenjena stolarija u objektu. Ona je podsjetila da je Ministarstvo najavilo gradnju novog vrtića u Plavu, koji je, kako je ocijenila, neohodan gradu.

Obraćajući se roditeljima i djeci u Šavniku, Slavica Radulović, pedagoškinja Obrazovnog centra, rekla je da svako dijete zaslužuje da ima kvalitetne uslove za rast i razvoj, te da je boravak u vrtiću presudan za razvoj djetetove ličnosti.

Radulović je upoznala roditelje sa ciljevima kampanje “Zablistaću u vrtiću” i pozvala ih da upišu djecu u vrtić jer, kako je rekla, dijete koje je išlo u vrtić pokazuje bolje rezultate u daljem školovanju, lakše se prilagođava školskom okruženju i afirmativnije je u iznošenju svojih stavova.

Ovom prilikom djeca iz vrtića pjesmom i igrom pozvala su drugare koji još nijesu upisani da im se pridruže u vrtiću.

Kampanja „Zablistaću u vrtiću“ organizuje se drugu godinu za redom, a cilj je povećanje upisa djece u vrtiće.

Kampanja je naročito fokusirana na sjeverne  gradove u kojima je upis nešto slabiji. Ovogodišnji podaci govore da je obuhvat djece predškolskim obrazovanjem u Crnoj Gori za posljednje četiri godine povećan sa nešto preko 50% na oko 73%.

Ministarstvo prosvjete će kampanjama i poboljšanjem uslova kroz obnovu infrastrukture nastaviti da radi na dostizanju cilja kojem teže sve zemlje Evropske unije, a to je 95% upisa u predškolske ustanove.

Kampanja se nastavlja i sjutra, a svoja vrata otvoriće vrtići u Nikšiću, Rožajama i Plužinama, dodaju iz Ministarstva prosvjete. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR