33 °

max 35 ° / min 25 °

Subota

04.07.

35° / 25°

Nedjelja

05.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

06.07.

34° / 25°

Utorak

07.07.

34° / 22°

Srijeda

08.07.

33° / 21°

Četvrtak

09.07.

34° / 21°

Petak

10.07.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada usvojila Prijedlog Zakona: Strogo zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru

Društvo

Tag Video
Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Vlada usvojila Prijedlog Zakona: Strogo zabranjeno pušenje u zatvorenom prostoru

Novim zakonskim rješenjem strogo je zabranjeno konzumiranje duvanskog proizvoda u bilo kom dijelu zatvorenog prostora, saopštio je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

"Zabranjeno je konzumrnaje duvana u prostoru u kome poslove obavljaju državni i lokalni organi i službe,  prostora u kojima se obavljaju zdravstvena, obrazovna ili kulturna djelatnost, socijalna zaštita, sportska dešavanja..." - istakao je Hrapović.

Takođe, ne dozvoljava se pušenje u prostorima gdje se konzumiraju hrana i piće.

"U kafićima, restoranima i svuda gdje se služi hrana strogo je zabranjeno pušenje" - kazao je ministar. 

Usvajanjem ovog zakona automatski prestaje da važi Zakon o taksama o duvanskim proizvodima.

 "Ovim zakonom se, u cilju zaštite života i zdravlja ljudi, propisuju mjere za smanjenje i ograničavanje upotrebe duvanskih i sličnih proizvoda, sprječavanje štetnih posljedica njihove upotrebe, sastojci i emisija, obilježavanje pojedinačnih i spoljašnjih pakovanja, stavljanje u promet duvanskih proizvoda i elektronskih cigareta, kao i mjere za sprječavanje izlaganja sekundarnom duvanskom dimu i obezbjeđivanje vazduha bez duvanskog dima".

Minsitar se osvrnuo i na postojeće stanje i razloge za donošenje novog Zakona.

 "Trenutno u regulatornom sistemu u dijelu „zabrane pušenja“ postoji  zakonski propis istog naziva, dakle Zakon o ograničavanju duvanskih proizvoda, koji je usvojen 2004. godine, te inoviran 2011. i 2016. godine. Zatim, tu je i Zakon o taksama na upotrebu duvanskih proizvoda i elektroakustičnih i akustičnih uređaja u ugostiteljskim objektima, prvi put donijet 2012. godine, a potom i novi 2017. godine. Ovim zakonima je u ugostiteljskim objektima dozvoljena upotreba duvanskih proizvoda, ukoliko vlasnik objekta plaća određene takse, konkretno za duvan mjesečne naknade u iznosu od euro po kvadratu prostora".

"Međutim, iz prakse znamo da zakoni nijesu dali očekivane rezultate. Pored izrazito male naplate, a usljed preklapanja nadležnosti pojedinih inspekcija, te nemogućnosti kontrole plaćenih taksi, postavlja se pitanje koliko to  košta zdravlje naših građana", dodao je ministar.

Naime, za nepunih sedam godina naplaćeno je svega 2,7 miliona eura po osnovu ovih taksi, što je u prosjeku godišnje nešto manje od 500.000 eura, kazao je ministar.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje godišnje u Crnoj Gori od raka pluća oboli oko 400 osoba, a liječenje jedne osobe nas košta više desetina hiljada eura (prema podacima iz 2015. godine oko 70.000 eura), saopštio je ministar.

Hrapović je naglasio da je dokazano da pušači imaju 20 puta veću vjerovatnoću da obole od raka pluća u odnosu na nepušače i da konzumiranje duvanskih proizvoda za posljedicu ima nastanak maligniteta pluća kod približno 90 odsto muškaraca i 80 odsto žena.

Kako je dodao, istraživanja i podaci zdravstvenih profesionalaca ukazaju na snažnu povezanost pušenja, i aktivnog i pasivnog, sa 24 vrste različith oboljenja. 

„Sve navedeno alarm je za naš sistem koji ukazuje na potrebu unaprjeđenja, prije svega preventivnog djelovanja. Jedna od mjera odnosi se i na potpuno zakonsko ograničavanje upotrebe duvanskih proizvoda u radnom i javnom prostoru“, kazao je Hrapović. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR