17 °

max 25 ° / min 13 °

Utorak

02.06.

25° / 13°

Srijeda

03.06.

23° / 12°

Četvrtak

04.06.

25° / 15°

Petak

05.06.

19° / 18°

Subota

06.06.

22° / 18°

Nedjelja

07.06.

24° / 17°

Ponedjeljak

08.06.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spaić: Kadrovske promjene na Pravnom, sudnica od naredne studijske godine

Društvo

Comments 0

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Spaić: Kadrovske promjene na Pravnom, sudnica od naredne studijske godine

Dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Aneta Spaić kaže da je osnovna misija Pravnog fakulteta pružanje kvalitetnog obrazovanja pravnika, kao dijela buduće društvene i stručne elite.

„Školovanje najboljih srednjoškolaca, njihova odgovorna i stručna priprema za kompeticiju na evropskom tržištu je svojevrstan cilj ove visokoobrazovne institucije“, navodi dekanka Spaić.

Na pitanje kakva je perspektiva budućih studenata Pravnog fakulteta s obzirom na uvriježeno mišljenje da je tržište rada zasićeno brojem pravnika, Spaić kaže da se broj studenata sve više smanjuje, te se, kaže, upisna politika usmjerava prema najboljem i najprobranijem srednjoškolskom materijalu. 

"Svih ovih godina za Pravni fakultet UCG se iskazuje ogromno interesovanje srednjoškolaca sa najboljim uspjehom. Stečeno znanje iz pravne oblasti daje širok spektar mogućnosti za zapošljavanje i u javnom i u privatnom sektoru. Takođe, tokom studija, studentima i studentkinjama pružene su mogućnosti za sticanje znanja na univerzitetima u inostranstvu, kroz programe mobilnosti, što pruža veće šanse za usavršavanje i izbor budućeg zanimanja", kaže dekanica Spaić.

Dodaje kako je Pravni fakultet, već do sada, uspostavio saradnju sa svim relevantnim nacionalnim institucijama judikature, u kojima studenti stiču odgovarajuća praktična znanja i vještine u cilju što bržeg zapošljavanja.

"U planu je i uspostavljanje Centra pravnih klinika u kome bi studenti imali mogućnost rada sa živim klijentima u okviru pružanja besplatne pravne pomoći. Takođe, praktični aspekt nastave obuhvata analizu sudske prakse i simulacije suđenja. Posebno bih istakla međunarodna takmičenja studenata, budući da je ovakav vid međunarodnog profilisanja studenata u velikoj mjeri doprinio obezbjeđivanju atraktivnih radnih angažmana, u najboljim regionalnim pravnim kancelarijama. Međunarodna studentska takmičenja poput Phillip Jessup Moot Court Competition i simulacije suđenja u drugim pravnim disciplinama moraju biti ustanovljena i garantovana kao vannastavna aktivnost dostupna ambicioznim i najboljim studentima Fakulteta", kaže Spaić.

Fakultet je obezbijedio novac za izgradnju sudnice, u namjeri da pojača kvalitet praktične nastave. Spaić kaže da su u toku završni radovi za opremanje sudnice.

"I očekujemo da će se od sljedeće studijske godine ova prostorija staviti u funkciju praktične nastave, kroz simulaciju suđenja i analizu sudske prakse. Studenti će biti u prilici da nauče procesnu i materijalnu primjenu prava na konkretne pravne situacije iz oblasti pravosuđa, kako bi bili spremni za dalje usavršavanje u ovoj oblasti i izgradili svoj status sudije, tužioca, advokata", kaže dekanica.

Dodaje kako su modernizacija Pravnog fakulteta, kadrovska osvježenja, više akadamske standarde, bolju međunarodnu saradnju i naučnu produkciju zacrtani ciljevi za mandatni period.

"Kadrovska obnova Pravnog fakulteta, uz stalno preispitivanje i osvježavanje kurikuluma i usklađivanje sa uspješnim trendovima komparativnih evropskih sistema, uz jačanje konkurentnosti procesa je imperativ perioda pred nama. Snaženje studentske i nastavničke mobilnosti uz podrazumijevanu izloženost drugim pravnim kulturama mora biti cilj kako uprave tako i studentskih organizacija.

Prostorna širenja fakulteta u vidu konstruisanja moderne biblioteke obuhvatiće i dodatnih 500 m2 studentskog prostora za dnevne boravke i istraživanja. Samo za ovu godinu planirano je novih 680 naslova u vrijednosti od 30 hiljada eura.

Nadalje, rangiranje Zbornika Pravnog fakulteta na globalno prepoznatim listama naučnih časopisa, te jačanje individualne i kolektivne naučnoistrazivačke produkcije koje nijesu samo usmjerene na bolju propulziju istraživača, već i na bolje rangiranje Univerziteta Crne Gore, ciljevi su kojima ćemo težiti.

Projektne aktivnosti koje se odnose na regionalna i međunarodna povezivanja i vidljivosti su zahtjevi modernog procesa edukacije i nauke", kaže Spaić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR