26 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

21.05.

26° / 15°

Nedjelja

22.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

23.05.

25° / 16°

Utorak

24.05.

26° / 17°

Srijeda

25.05.

27° / 18°

Četvrtak

26.05.

29° / 18°

Petak

27.05.

30° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dokić: Sa diplomom Pravnog fakulteta otvorene mogućnosti od pravosuđa do privrede

Izvor: Foto: ucg.ac.me / Dejan Kalezić

Društvo

Comments 1

Dokić: Sa diplomom Pravnog fakulteta otvorene mogućnosti od pravosuđa do privrede

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Mogućnosti zaposlenja sa završenim Pravnim fakultetom se, s obzirom na široku bazu znanja, kreću od pravosuđa do privrede.

Upravo to je razlog što je Pravni fakultet čest izbor srednjoškolaca, smatra prodekan za nastavu ovog fakulteta Marko Dokić.

U tom pogledu, navodi on, dizajnirani su i moduli na studijskom programu, koji omogućavaju studentima da se tokom studija opredijele za onaj koji najviše odgovara njihovim interesovanjima u pravcu budućeg zaposlenja.

„Ove godine na studijskom programu Pravne nauke u Podgorici ima mjesta za 240 studenata, dok za studijski program Pravne nauke u Bijelom Polju, ima 20 mjesta“, kazao je Dokić.

Odgovarajuće srednje škole za upis na Pravni fakultet su: gimnazija, licencirana srednja vjerska škola, ekonomska škola, trgovinsko-ugostiteljska škola, turistička škola, pomorska škola, medicinska škola i škola unutrašnjih poslova.

Za upis na Pravni fakultet ne polaže se prijemni ispit. Jedino kandidati koji nijesu imali eksterni maturski, odnosno stručni ispit, mogu da polažu test iz dva predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja i na taj način ostvare odgovarajući broj bodova.

„I ove godine, kao i do sada, očekivano je veliko interesovanje studenata za upis na Pravni fakultet, tako da vjerujemo da će već u prvom roku biti upisano svih 240 studenata, i to sa odličnim uspjehom. To je sasvim razumljivo i očekivano, budući da studenti uvijek imaju veliko interesovanje da studiraju pravne nauke“, smatra Dokić. 

Na Pravnom fakultetu izučavaju se pravne nauke, kako apstraktnopravne (teorijskopravne), tako i konkretnopravne (pozitivnopravne). U tom smislu, nastava predstavlja svojevrstan spoj teorije i prakse, s tim što je studijskim programom iz 2017. godine za pozitivnopravne predmete predviđena i praktična nastava kao obavezna, naglašavaju sa UCG. 

„Na Pravnom fakultetu ne izučavaju se isključivo pravne nauke već i strani jezici i pomoćne nauke, koje studentima obezbjeđuju spoznaju i drugih disciplina koje su blisko povezane sa pravom, tako da možemo kazati da se studijski program Pravne nauke odlikuje multidisciplinarnošću koja studentima obezbjeđuje valjano razumijevanje nastavne građe“, smatra Dokić.

Pravni fakultet je u toku posljednje tri godine provodio Erasmus + projekat pod nazivom "Unaprjeđenje kapaciteta Pravnog fakulteta UCG – revizija kurikuluma, podsticanje međunarodne saradnje i unaprjeđenje ljudskih, tehničkih i bibliotečkih resursa” - CABUFAL.

„U toku ovog projekta realizovano je šest studijskih posjeta partnerskim institucijama iz inostranstva, u koje su bili uključeni skoro svi profesori i saradnici u nastavi na Pravnom fakultetu. U okviru studijskih posjeta, jedna od ključnih aktivnosti bila je unaprjeđenje nastavnih metoda, tako da su profesori imali priliku da pirsustvuju predavanjima svojih inostranih kolega, i upoznaju se sa savremenim metodama rada koje se primjenjuju na ovim institucijama, u cilju uključivanja praktičnih aspekata u obrazovanje pravnika.

Profesori su imali i priliku da razgovaraju sa svojim kolegama i razmijene iskustva o primjeni konkretnog metoda, teškoćama koje tu primjenu prate, kao i sistemima koji olakšavaju savladavanje gradiva.

U okviru ovog projekta prostorije Pravnog fakulteta su opremljene interaktivnim projektorima, koji su u svakodnevnoj upotrebi u realizaciji nastave“, navodi Dokić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sneza

Buduci pravnici dobro dosli na Zavod za zaposljavanje Cg ( citaj:do 67 god.)WELCOME!!