7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije na Cetinju ugostio arhiepiskopa PCU, od njega dobio ikonu, poveli ga u Hram u Podgorici

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Amfilohije na Cetinju ugostio arhiepiskopa PCU, od njega dobio ikonu, poveli ga u Hram u Podgorici

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) saopštila je da je izaslanik njezina poglavara mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija Dumenka 25. juna boravio u Cetinjskome manastiru kod mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC Amfilohija Radovića.

PCU je službeno saopštila da je Evstratij Zorja, arhiepiskop černigovski i nižinski PCU, bio kod Amfilohija na osnovu izvjesnoga, kako se kaže, „preliminarnoga dogovora sa crnogorsko-primorskim mitropolitom SPC”. O kakvom se, konkretno, dogovoru radi – nije precizirano.

Ranije smo izvijestili da je Epifanijev zastupnik Evstratij donio Amfilohiju pismo od poglavara PCU. Epifanij se u pismu ogradio u vezi sa sasluživanjem u liturgiji episkopa (tada još arhimandrita) Crnogorske pravoslavne crkve Borisa Bojovića 25. maja ove godine u katedralnome hramu PCU u Kijevu.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC o uspostavljanju kontakta Amfilohija i Epifanija je polovično izvijestila javnost, objavljujući samo djelove Epifanijeva pisma. Prećutala je i da je arhiepiskop Evstratij bio kod Amfilohija, takođe da je Epifanij pozvao Amfilohija da uspostave evharistijsko jedinstvo i da mitropolit crnogorsko-primorski dođe kao gost PCU u Ukrajinu.

EPIFANIJ POZVAO AMFILOHIJA DA PRIZNA AUTOKEFALIJU UKRAJINSKE CRKVE: Dođite u Kijev da se zajedno pričešćujemo!

Arhiepiskop Evstratij je zamjenik upravitelja za vanjske crkvene odnose PCU. On je 2010. već bio u Crnoj Gori u delegaciji Kijevske patrijaršije, koju je predvodio patrijarh Filaret Denisenko – kao gost arhiepiskopa i mitropolita Mihaila, poglavara Crnogorske pravoslavne crkve. U toj delegaciji bio je i mitropolit (tada episkop) Epifanij, koga je Mihailo odlikovao.

 

                                                                               ***

O toku boravka 25. juna Epifanijeva izaslanika, arhiepiskopa Evstratija, kod Amfilohija, PCU izdala zvanično saopštenje. Iz njega se doznaje i o ostalim detaljima toga susreta:

„Na ulazu u Cetinjski manastir, koji je zvanična rezidencija mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC, arhiepiskopa Evstratija je dočekao predstavnik  bratije manastirske,  koji ga je proveo kroz hram, da bi se arhijerej poklonio svetinjama koje se čuvaju – moštima Sv. Petra Cetinjskoga, fragmentima Životvornoga Krsta i ruci Sv. Jovana Krstitelja.

Nakon toga, u rezidenciji je održan dugačak sastanak sa mitropolitom Amfilohijem. Arhiepiskop Evstratij predao je mitropolitu Amfilohiju pismo Blaženjejšega Epifanija a takođe i nezaboravni poklon – ikonu Arhangela Mihaila i zvanični kalendar Pravoslavne crkve Ukrajine.

Tokom sastanka, razgovaralo se o međupravoslavnim odnosima, posebno o tomosu o autokefaliji koji je Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi izdao vaseljenski patrijarh Vartolomej. Dvojica arhijereja su se složili da svi trebaju tražiti načine da se uspostavi jedinstvo Pravoslavlja kao Jedne, Svete, Katoličanske i Apostolske Crkve.

Arhiepiskop Evstratij je još jednom uvjerio mitropolita Amfilohije da Pravoslavna crkva Ukrajine ima crkvene i kanonske veze samo sa pomjesnim pravoslavnim crkvama koje imaju takve veze sa Vaseljenskom patrijaršijom i sa nikim drugim. Izražena je i želja da se svi problemi koji se tiču pravoslavnih u Crnoj Gori rješavaju u skladu sa crkvenom tradicijom, u duhu ljubavi i dobrobiti pobožnih ljudi.

Nakon ručka s mitropolitom Amfilohijem, arhiepiskop  Evstratij je otišao u glavni grad Podgoricu. U pratnji sveštenika Mitropolije, bio je u novoizgrađenome sabornome hramu Hristovoga vaskrsenja. Istoga dana, nakon sastanka u Ambasadi Ukrajine, arhiepiskop Evstratij je otišao u Kijev”.

                                                                          ***

Službeni sajt Patrijaršije SPC uopšte nije prenio vijesti o kontaktima Amfilohija s „ukrajinskim raskolnicima” – kakvim se u prethodnim saopštenjima i izjavama SPC službeno smatraju pripadnici jerarhije PCU.

Prema odluci Sabora SPC, održanoga 9-18. maja, „najveći problem Pravoslavne crkve danas jeste crkveni raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske patrijaršije da taj problem reši ‘preko kolena’, na svoju ruku, bez dijaloga sa kanonskom Crkvom u Ukrajini i sa Ruskom pravoslavnom crkvom kao celinom i bez svepravoslavnog savetovanja; s tim u vezi, Sabor ostaje pri svom dosadašnjem stavu: naša Crkva (SPC) NE PRIZNAJE novoustanovljenu paracrkvenu strukturu u Ukrajini, na čijem čelu su građani Denisenko i Dumenko”.

Ruska pravoslavna crkva je, još jesenas, dok se pripremala autokefalija za novoustrojenu PCU, objavila prekid svih kanonskih i liturgijskih veza sa Vaseljenskom patrijaršijom. Indikativno, o kontaktima Amfilohija sa „ukrajinskim raskolnicima” sada ništa nijesu izvijestili ni ruski crkveni sajtovi.

PCU, kako smo ranije pisali, prema tomosu koji je 6. januara dobila od Fanara, apsolutno je zavisna u vanjskim crkvenim poslovima od Vaseljenske patrijaršije. U konkretnome slučaju, to znači da je PCU kontaktirala Amfilohija uz prethodni nalog i blagoslov od strane Vartolomeja.

 „PO UKRAJINSKOM SCENARIJU”: Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrira u Crnoj Gori

„Видовдан”: Amfilohije pismom odigrao „dupli pas” sa Vartolomejem, želi da od SPC odvoji crkvu u Crnoj Gori

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR