Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Amfilohije na Cetinju ugostio arhiepiskopa PCU, od njega dobio ikonu, poveli ga u Hram u Podgorici

| Postavio/la: Jelena Ćetković

Amfilohije na Cetinju ugostio arhiepiskopa PCU, od njega dobio ikonu, poveli ga u Hram u Podgorici

Piše: Vladimir Jovanović

Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU) saopštila je da je izaslanik njezina poglavara mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija Dumenka 25. juna boravio u Cetinjskome manastiru kod mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC Amfilohija Radovića.

PCU je službeno saopštila da je Evstratij Zorja, arhiepiskop černigovski i nižinski PCU, bio kod Amfilohija na osnovu izvjesnoga, kako se kaže, „preliminarnoga dogovora sa crnogorsko-primorskim mitropolitom SPC”. O kakvom se, konkretno, dogovoru radi – nije precizirano.

Ranije smo izvijestili da je Epifanijev zastupnik Evstratij donio Amfilohiju pismo od poglavara PCU. Epifanij se u pismu ogradio u vezi sa sasluživanjem u liturgiji episkopa (tada još arhimandrita) Crnogorske pravoslavne crkve Borisa Bojovića 25. maja ove godine u katedralnome hramu PCU u Kijevu.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC o uspostavljanju kontakta Amfilohija i Epifanija je polovično izvijestila javnost, objavljujući samo djelove Epifanijeva pisma. Prećutala je i da je arhiepiskop Evstratij bio kod Amfilohija, takođe da je Epifanij pozvao Amfilohija da uspostave evharistijsko jedinstvo i da mitropolit crnogorsko-primorski dođe kao gost PCU u Ukrajinu.

EPIFANIJ POZVAO AMFILOHIJA DA PRIZNA AUTOKEFALIJU UKRAJINSKE CRKVE: Dođite u Kijev da se zajedno pričešćujemo!

Arhiepiskop Evstratij je zamjenik upravitelja za vanjske crkvene odnose PCU. On je 2010. već bio u Crnoj Gori u delegaciji Kijevske patrijaršije, koju je predvodio patrijarh Filaret Denisenko – kao gost arhiepiskopa i mitropolita Mihaila, poglavara Crnogorske pravoslavne crkve. U toj delegaciji bio je i mitropolit (tada episkop) Epifanij, koga je Mihailo odlikovao.

 

                                                                               ***

O toku boravka 25. juna Epifanijeva izaslanika, arhiepiskopa Evstratija, kod Amfilohija, PCU izdala zvanično saopštenje. Iz njega se doznaje i o ostalim detaljima toga susreta:

„Na ulazu u Cetinjski manastir, koji je zvanična rezidencija mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC, arhiepiskopa Evstratija je dočekao predstavnik  bratije manastirske,  koji ga je proveo kroz hram, da bi se arhijerej poklonio svetinjama koje se čuvaju – moštima Sv. Petra Cetinjskoga, fragmentima Životvornoga Krsta i ruci Sv. Jovana Krstitelja.

Nakon toga, u rezidenciji je održan dugačak sastanak sa mitropolitom Amfilohijem. Arhiepiskop Evstratij predao je mitropolitu Amfilohiju pismo Blaženjejšega Epifanija a takođe i nezaboravni poklon – ikonu Arhangela Mihaila i zvanični kalendar Pravoslavne crkve Ukrajine.

Tokom sastanka, razgovaralo se o međupravoslavnim odnosima, posebno o tomosu o autokefaliji koji je Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi izdao vaseljenski patrijarh Vartolomej. Dvojica arhijereja su se složili da svi trebaju tražiti načine da se uspostavi jedinstvo Pravoslavlja kao Jedne, Svete, Katoličanske i Apostolske Crkve.

Arhiepiskop Evstratij je još jednom uvjerio mitropolita Amfilohije da Pravoslavna crkva Ukrajine ima crkvene i kanonske veze samo sa pomjesnim pravoslavnim crkvama koje imaju takve veze sa Vaseljenskom patrijaršijom i sa nikim drugim. Izražena je i želja da se svi problemi koji se tiču pravoslavnih u Crnoj Gori rješavaju u skladu sa crkvenom tradicijom, u duhu ljubavi i dobrobiti pobožnih ljudi.

Nakon ručka s mitropolitom Amfilohijem, arhiepiskop  Evstratij je otišao u glavni grad Podgoricu. U pratnji sveštenika Mitropolije, bio je u novoizgrađenome sabornome hramu Hristovoga vaskrsenja. Istoga dana, nakon sastanka u Ambasadi Ukrajine, arhiepiskop Evstratij je otišao u Kijev”.

                                                                          ***

Službeni sajt Patrijaršije SPC uopšte nije prenio vijesti o kontaktima Amfilohija s „ukrajinskim raskolnicima” – kakvim se u prethodnim saopštenjima i izjavama SPC službeno smatraju pripadnici jerarhije PCU.

Prema odluci Sabora SPC, održanoga 9-18. maja, „najveći problem Pravoslavne crkve danas jeste crkveni raskol u Ukrajini i promašeni pokušaj Carigradske patrijaršije da taj problem reši ‘preko kolena’, na svoju ruku, bez dijaloga sa kanonskom Crkvom u Ukrajini i sa Ruskom pravoslavnom crkvom kao celinom i bez svepravoslavnog savetovanja; s tim u vezi, Sabor ostaje pri svom dosadašnjem stavu: naša Crkva (SPC) NE PRIZNAJE novoustanovljenu paracrkvenu strukturu u Ukrajini, na čijem čelu su građani Denisenko i Dumenko”.

Ruska pravoslavna crkva je, još jesenas, dok se pripremala autokefalija za novoustrojenu PCU, objavila prekid svih kanonskih i liturgijskih veza sa Vaseljenskom patrijaršijom. Indikativno, o kontaktima Amfilohija sa „ukrajinskim raskolnicima” sada ništa nijesu izvijestili ni ruski crkveni sajtovi.

PCU, kako smo ranije pisali, prema tomosu koji je 6. januara dobila od Fanara, apsolutno je zavisna u vanjskim crkvenim poslovima od Vaseljenske patrijaršije. U konkretnome slučaju, to znači da je PCU kontaktirala Amfilohija uz prethodni nalog i blagoslov od strane Vartolomeja.

 „PO UKRAJINSKOM SCENARIJU”: Amfilohije pozvao Vartolomeja da arbitrira u Crnoj Gori

„Видовдан”: Amfilohije pismom odigrao „dupli pas” sa Vartolomejem, želi da od SPC odvoji crkvu u Crnoj Gori

 

 

 

 

Ostavi komentar

0/300