Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EPIFANIJ POZVAO AMFILOHIJA DA PRIZNA AUTOKEFALIJU UKRAJINSKE CRKVE: Dođite u Kijev da se zajedno pričešćujemo!

Društvo

Tag Gallery
Comments 10

Autor: Antena M

  • Viber

EPIFANIJ POZVAO AMFILOHIJA DA PRIZNA AUTOKEFALIJU UKRAJINSKE CRKVE: Dođite u Kijev da se zajedno pričešćujemo!

Piše: Vladimir Jovanović

Mitropolija crnogorsko-primorsko SPC objavila je juče pismo koje je poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) uputio mitropolitu Amfilohiju, a u kojem se ogradio u vezi sa sasluživanjem sa episkopom Crnogorske pravoslavne crkve Borisom Bojovićem 25. maja ove godine u Kijevu. Kako smo juče objavili, pismo Epifanija je datirano na 24. jun 2019. Na istome sajtu nije objavljen faksimil pisma, niti cjelokupan prijevod pisma.

MCP: Ukrajinska crkva distancirala se od sasluživanja sa episkopom CPC

U međuvremenu, pismo je danas postalo dostupno ukrajinskoj javnosti. U dijelu pisma koje Mitropolija crnogorsko-primorska juče NIJE OBJAVILA, Epifanij poziva Amfilohija da stupe u liturgijsko i kanonsko jedinstvo.

Pismo je, potvrđeno je u PCU, mitropolitu Amfilohiju lično uručio 25. juna Epifanijev zastupnik arhiepiskop černigovski i nižinski Evstratij Zorja, za koga se navodi da je tim povodom boravio u Crnoj Gori.

Poglavar PCU navodi da uprkos pozivu Vaseljenskoga Patrijarha, još niko od pomjesnih crkava nije došao u Kijev i sasluživao s jerarhijom PCU.

„Naša braća nijesu došla”, piše Epifanij.

„To ne znači da ih ne volimo i da ne očekujemo da dođu kod nas. I mi ih volimo i radujemo se i očekujemo da dođu u pomjesnu Ukrajinsku crkvu, kojoj je dodijeljena čast autokefalije od jedinog koji u epohi kada se ne sabiraju Vaseljenski sabori ima te prerogative – od Vaseljenskoga Patrijarha.

Na kraju krajeva, sve pomjesne crkve su na taj način dobile autokefalije i slijede put spasenja. Ovim riječima apelujem na Vas, Visokopreosvećeni Vladiko, da s nestrpljenjem očekujemo taj čas kada ćemo moći s Vama da se pričestimo iz jedne Evharistijske Čaše”.

U pismu, između ostaloga, Epifanij poručuje Amfilohiju i ovo: „Radujemo se što ćemo Vas sa svim počastima i priznanjima pozdaviti u našoj zemlji. Mi smo vaša braća. Vi ste naša braća. Nas ništa više ne dijeli”.

Kako smo ranije pisali, Epifanij je 2010. s Filaretom Denisenkom, potonjim počasnim patrijarhom PCU, bio gost arhiepiskopa i mitropolita Mihaila, poglavara Crnogorske pravoslavne crkve, na Cetinju. Sasluživao je Mihailu i Filaretu u liturgiji. Mihailo je odlikovao Epifanija, koji je tada bio Filaretov vikar (sekretar).

Počasni patrijarh PCU, Filaret, prije oko mjesec i po, odvojio se od PCU. Objavio je restauraciju Kijevske patrijaršije iz razloga što je, tvrdi, tomos za PCU prevara od Vaseljenske patrijaršije. Okupio je nekoliko episkopa PCU. U liturgijama Filaret pominje Mihaila. Filaret je posljednjih dana iznio niz teških optužbi na račun Epifanija i Vaseljenske patrijaršije.

PCU, prema tomosu koji je 6. januara dobila od Fanara, apsolutno je zavisna u vanjskim crkvenim poslovima od Vaseljenske patrijaršije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Mara

Taj postar sto urucuje postu Ristu bas ima posla..svaki dan po jedno pismo...ja koliko se sjecam prije dva mjeseca neki njihov episkop je izjavio da CPC treba da slijedi ukrajinsku crkvu...

Fred

Posredni dokaz za tu tezu jest činjenica da je taj pravoslavni velikodostojnik u SSSR-u odlikovan čak dva puta. To je i sva tajna njegovog najnovijeg angažmana.

Fred

je tijekom komunizma obavljao specijalne zadatke u inozemstvu nego je bio i dugogodišnji agent KGB/FSB-a. Djelovao je pod nadimkom Antonov. Taj podatak je 1992. objavio glasoviti pravoslavni disident Gleb Jakunjin nakon uvida u dokumente.