26 °

max 32 ° / min 25 °

Petak

18.09.

32° / 25°

Subota

19.09.

30° / 21°

Nedjelja

20.09.

31° / 20°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 20°

Utorak

22.09.

28° / 21°

Srijeda

23.09.

25° / 22°

Četvrtak

24.09.

27° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
RUSKA CRKVA: Ako se Vartolomej drži istih principa kao u Ukrajini, dužan je da podrži „crnogorske raskolnike”

Društvo

Comments 0

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

RUSKA CRKVA: Ako se Vartolomej drži istih principa kao u Ukrajini, dužan je da podrži „crnogorske raskolnike”

Piše: Vladimir Jovanović

Primjećujem da carigradski patrijarh Vartolomej, iz razloga svoga neuspjeha u Ukrajini, ne podržava sada crnogorskoga predśednika [Mila] Đukanovića u njegovoj želji da ustroji autokefalnu Crkvu. Ako bi on [Vartolomej] takođe slijedio istu logiku koju je on slijedio u ukrajnskim poslovima, on bi bio dužan podržati ‘crnogorske raskolnike’, a on ih sada ne podržava – kazao je mitropolit Ilarion Alfejev, predśednik odjeljenja za vanjske crkvene odnose Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve (RPC).

„Ja mislim da je ono što se desilo u Ukrajini, a tamo se nije odvijalo sve kako je [Vartolomej] planirao, njega nečemu naučilo”, tvrdi Alfejev. „I ja se veoma nadam da se ukrajinski scenario neće ponoviti u Crnoj Gori”.

Gostujući u emisiji „Церковь и мир” ruske TV „Россия 24”, kako smo juče izvijestili, Alfejev je kazao i da „predśednik Đukanović pokušava da ponovi anti-crkvenu politiku bivšega ukrajinskoga predśednika, Petra Porošenka, da stvori ‘autokefalnu Crkvu’”.

Ako se podrška obnovi autokefalne Crkve u Crnoj Gori od strane vlasti nastavi, onda, kazao je Alfejev, „crnogorski raskol može početi da raste upravo onako kako je ukrajinski jednom narastao".

Ilarion Alfejev sada govori o KANONSKOJ CRNOGORSKOJ CRKVI, tvrdi da je ona dio Patrijaršije u Beogradu

***

Alfejev sada naziva SPC u Crnoj Gori – Черногорская церковь (Crnogorska crkva), a proteklih decenija aktuelni vrh jerarhije RPC, na inicijativu Amfilohija, bezuspješno je pokušavao da „sakrije” od javnosti istorijske dokumente da je RPC priznavala autokefaliju Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve. RPC je u svojim sveštenim diptisima navodila našu bogohranimu Mitropoliju u rangu 9-te pomjesne autokefalne crkve. Prvi od takvih diptiha, koliko je poznato, datira iz 1851. godine. U to vrijeme, sadašnja Mitropolija crnogorsko-primorska, SPC, niti Patrijaršija u Beogradu – nijesu ni postojali. Patrijaršija je formirana 1920, SPC je dobila naziv 1929. a Mitropolija crnogorsko-primorska osnovana je tek 1931. 

Hiljade drugih ruskih dokumenata i izvora iz 19. i 20. vijeka svjedoče da su Rusi priznavali autokefaliju Crnogorske pravoslavne crkve…

DOKUMENTI: Страданіямъ подвергается и Черногорская Церковь

DOKUMENTI (2): Пожертвовано въ пользу Черногорской православной Церкви

DOKUMENTI (3): Въ Княжествѣ Черногорскомъ, существуетъ автокефальная Церковь

DOKUMENTI (4): Черногорская православная церковь въ качествѣ автокефальной независима

DOKUMENTI (5): Кромѣ Россіи, синодально-государственная форма находится и въ Церкви Черногорской

DOKUMENTI (6): Многихъ еще лѣтъ святительства на пользу Св. Черногорской Церкви

***

Ilarion Alfejev i drugi ruski crkveni zvaničnici ili mediji bliski RPC, još nijesu „primjetili” da se u međuvremenu Amfilohije, 25. juna o.g. na Cetinju, susrio upravo sa „ukrajinskim raskolnikom” – arhiepiskopom Evstratijem Zorjom iz autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).

Evstratij je Amfilohiju donio pismeni poziv od poglavara PCU mitropolita Epifanija Dumenka da stupi u kanonsko i liturgijsko jedinstvo i da im bude gost u Kijevu. Amfilohije je od Ukrajinaca darovan ikonom i kalendarom PCU, etc.

„Ukrajinski raskolnik” potvrdio: Sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata u Cetinjskom manastiru

Alfejev je juče za TV „Россия 24” izjavio i da RPC smatra svojom dužnošću da govori u odbranu SPC: „Mi smo i sami prošli kroz ovo iskustvo u Ukrajini, znamo do čega vodi ova vrsta akcije i podižemo glas u odbrani naše srpske braće koji žele da sačuvaju kanonsku Crnogorsku crkvu kao dio SPC".

Ruski patrijarh, Kiril Gundjajev, podśetimo, proljetos je kazao da su „Makedonija i Crna Gora sada nezavisne države, a to znači da aktuelnost kanonskih granica SPC, prema tomosu iz 1922, Fanar [Vaseljenska patrijaršija] može lako osporiti”.

Kiril: Carigrad može opozvati tomos SPC iz 1922. i intervenisati u Crnoj Gori

***

Međutim, za razliku od pisma Vartolomeja od 21. juna, koji izričito pominje Amfilohija kao jedinoga kanonskoga arhijereja u Crnoj Gori, Rusi sada koriste esencijalno drukčije formulacije. Ne pominju posebno Amfilohija u ma kojem svojstvu, već da SPC, tj. Srpsku patrijaršiju, njezine eparhije i uopšteno neimenovane arhijereje u Crnoj Gori smatraju kanonskim.

Amfilohije i njegova eparhija (Crnogorsko-primorska) nijesu istaknuti u saopštenju Sinoda RPC od 9. jula, niti u jučerašnjij izjavi Alfejeva.

Sinod Ruske crkve se srpskom propagandom obrušio na Crnu Goru

***

Ilarion Alfejev, prije nego se zamonašio i postao klirik, bio je muzičar. Diplomirao je za kompozitora 1984. godine. Danas je drugi po uticaju u jerarhiji RPC. Stavovi koje iznosi u javnosti imaju karakter službenih.

Slijedi integralni intervju Alfejeva za TV kanal „Россия 24”. Alfejev je (od 9:10 min) odgovarao na teme: Украинский сценарий для Черногории? Священный синод Русской православной церкви призвал власти Черногории „прекратить дискриминацию и подрыв единства Сербской православной церкви"…

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR