Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

„Ukrajinski raskolnik” potvrdio: Sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata u Cetinjskom manastiru

| Postavio/la: Antena M

„Ukrajinski raskolnik” potvrdio: Sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata u Cetinjskom manastiru

Piše: Vladimir Jovanović

Autokefalna Pavoslavna crkva Ukrajine (PCU), koja je zimus dobila tomos o autokefaliji, postaje „kamen temeljac nove ravnoteže koju Vaseljenski Patrijarh pokušava da izgradi” i u tome smislu treba tumačiti nedavne kontakte koje je PCU uspostavila sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom SPC – ocijenio je u intervjuu za ukrajinsku multimedijalnu platformu „Укрінформ” Evstratij Zorja (Євстратій Зоря), arhiepiskop černigovski i nižinski, ujedno zamjenik upravitelja za vanjske crkvene odnose PCU.

Kako smo ranije izvijestili, arhiepiskop Evstratij je kao izaslanik poglavara PCU mitropolita kijevskoga i cijele Ukrajine Epifanija Dumenka 25. juna boravio u Cetinjskome manastiru kod mitropolita crnogorsko-primorskoga Amfilohija Radovića. PCU je službeno saopštila da je Evstratij bio kod Amfilohija na osnovu izvjesnoga, kako se kaže, „preliminarnoga dogovora sa crnogorsko-primorskim mitropolitom SPC”.

U pismu, između ostaloga, Epifanij je poručio Amfilohiju da „s nestrpljenjem očekujemo taj čas kada ćemo moći s Vama da se pričestimo iz jedne Evharistijske Čaše” i pozvao Amfilohija da bude gost PCU u Kijevu.

EPIFANIJ POZVAO AMFILOHIJA DA PRIZNA AUTOKEFALIJU UKRAJINSKE CRKVE: Dođite u Kijev da se zajedno pričešćujemo!

Amfilohije i arhiepiskop PCU Evstratij su zajednički ručali u Cetinjskome manastiru. Amfilohije je od Evstratija dobio na poklon ikonu i kalendar PCU. Evstratija su, nakon toga, odvezli u Podgoricu i tu je on obišao novosagrađeni hram SPC.

Međutim, službeni sajt Patrijaršije SPC uopšte nije prenio vijesti o kontaktima Amfilohija s „ukrajinskim raskolnicima” – kakvim u prethodnim saopštenjima i izjavama SPC službeno smatra jerarhiju PCU.

Arhiepiskop Evstratij je 2010. već bio u Crnoj Gori u delegaciji Kijevske patrijaršije, koju je predvodio patrijarh Filaret Denisenko – kao gost arhiepiskopa i mitropolita Mihaila, poglavara Crnogorske pravoslavne crkve. U toj delegaciji bio je i mitropolit (tada episkop) Epifanij, koga je Mihailo odlikovao. Kijevska patrijršija čini okosnicu sadašnje PCU.

Amfilohije na Cetinju ugostio arhiepiskopa PCU, od njega dobio ikonu, poveli ga u Hram u Podgorici

Sinod Vaseljenske patrijaršije je svojim odlukama s kraja prošle godine priznao valjanost svetotajinstava obavljanih od jerarhije Kijevske patrijaršije, na taj način i zajedničke liturgije s obnovljenom Crnogorskom pravoslavnom crkvom.

 ***

U međuvremenu, arhiepiskop Evstatij Zorja dao je intervju za „Укрінформ”. O svojoj pośeti Amfilohiju kazao:

„Mitropolit [Epifanij Dumenko, poglavar PCU – prim.a] mi je naložio da pismo odnesem crnogorskome mitropolitu Srpske pravoslavne crkve. I ja sam stupio u kontakt sa ovim mitropolitom i vrlo brzo mi je zakazan sastanak: pisao sam u subotu [22. juna], a rečeno mi je da me već u u utorak [25. juna] mitropolit Amfilohija može primiti. Sinod PCU je zasijedao u poneđeljak [24. juna], a uveče sam bio u avionu da prenesem ovo pismo i sretnem se s mitropolitom Amfilohijem.

U crkvenome okruženju, mitropolit Amfilohije je poznati jerarh, posebno poznat u Ruskoj crkvi, jedan je od najuticajnijih u jerarhiji Srpske crkve. On je duboko obrazovana osoba, nekada je studirao u Rimu s budućim patrijarhom Vartolomejem, tečno govori ruski i grčki, možda i neki drugi jezik, ne znam; govorili smo na ruskome, ali znam sigurno da tečno govori i grčki.

Suština moga puta je uvjeravanje da smo mi, kao Ukrajinska crkva, dobili odgovarajući status od Vaseljenskoga Patrijarha, da komuniciramo samo s onim crkvama koje komuniciraju s Vaseljenskim Patrijarhom, a s drugima ne komuniciramo. Znamo da u Crnoj Gori postoji pitanje njihove autokefalnosti, koju Srpska crkva ne prihvata, ali pristalice autokefalnosti se pozivaju na svoju prošlost i sadašnje ukrajinsko iskustvo.

Situacija se razvila na takav način da smo za Srpsku crkvu trebali da budemo svjedok našega zvaničnoga stava, odnosno da li se pridržavamo pravila i normi koje su propisane za komunikaciju između pomjesnih pravoslavnih crkava. I mi smo posvjedočili da se toga pridržavamo i pismom [mitropolita Epifanija].

Mitropolit Amfilohije me je primio i imao sam dugačak i smislen razgovor s njim – tri i po sata – čija je suština bila da pravoslavlje ima jedinstvo, da ne treba produbljivati podjele i da moramo tražiti načine da imamo jedinstvo”.

Na pitanje da li je Amfilohije insistirao na jedinstvu PCU pod „kanonskim Onufrijem”, tj. pod eparhijom Ruske crkve u Ukrajini (UPC-MP), Evstratij je rekao:

„Bio je veoma diplomatičan, mek, ali uporno je ponavljao, iznova i iznova, da bi trebali imati dijalog s mitropolitom Onufrijem. Kazao sam mitropolitu Amfilohiju da smo spremni na dijalog… Takođe sam mu rekao: ‘Vladiko, rekli ste mi u subotu da me možete primiti u utorak – i ja sam došao’. Čim bude takav konstruktivni odgovor Moskve – a ne u stilu ‘pokajte se, vratite se Ruskoj crkvi’ – dakle, kad bude pozitivan signal o spremnosti za smislen dijalog, mi smo za njega otvoreni. Iz ovakvih ličnih kontakata, čak i s onima koji su, blago rečeno, skeptični prema pitanju ukrajinske autokefalije, moguće je krenuti naprijed”.

 ***

Koliko je poznato, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC javno nije ni potvrdila, ali ni demantovala, da je ugostila „ukrajinskoga raskolnika”. Ona je samo djelimično objavila Epifanijevo pismo, bez djelova pisma u kojem poglavar PCU poziva Amfilohija da stupe u kanonsko i liturgijsko jedinstvo.

PCU, prema tomosu koji je 6. januara dobila od Fanara, apsolutno je zavisna u vanjskim crkvenim poslovima od Vaseljenske patrijaršije. To znači da PCU s Amfilohijem nije mogla kontaktirati bez prethodnoga naloga i blagoslova od patrijarha Vartolomeja.

U obavještenim krugovima se vjeruje da je Vartolomejevo pismo, koje je Amfilohije, uz bitne „greške” u prijevodu, objavio u javnosti dva dana nakon sastanka s arhiepiskopom Evstratijem Zorjom, bilo uslovljeno zahtjevom Fanara mitropolitu crnogorsko-primorskome da unutar SPC radi na „normalizaciji” odnosa s novoformiranom PCU.

Kontakti Amfilohija s Vaseljenskom patrijaršijom i s PCU su pojačali sumnje da Amfilohije pokušava u nekome formatu odvojiti „svoju crkvu” od ostatka SPC.

Srpski teolog: Amfilohije od svoje Mitropolije napravio sektu

Ipak, Patrijaršija SPC se nije javno ogradila od Amfilohija.

Ostavi komentar

0/300