10 °

max 18 ° / min 9 °

Četvrtak

23.03.

18° / 9°

Petak

24.03.

18° / 10°

Subota

25.03.

16° / 11°

Nedjelja

26.03.

17° / 10°

Ponedjeljak

27.03.

12° / 6°

Utorak

28.03.

11° / 3°

Srijeda

29.03.

10° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohiju odgovorili iz Vaseljenske patrijaršije: Sa Vartolomejem nećete manipulisati!

Društvo

Comments 10

Amfilohiju odgovorili iz Vaseljenske patrijaršije: Sa Vartolomejem nećete manipulisati!

Autor: Antena M

  • Viber
Piše: Vladimir Jovanović

Piše: Vladimir Jovanović

Želite da prevarite patrijarha Vartolomeja – poručuje mitrolitu crnogorsko-primorskome SPC Amfilohiju Radoviću juče u autorskome tekstu arhimandrit Romanos Anastasiadis, klirik Vaseljenske patrijaršije sa ostrva Krit.

„Pretvarate se da ste jedan od najproduhovljenijih arhijereja u Crkvi Srbije. Pitam se: postoji li duhovnost bez eklisiologije? Za mene, ne! Nikada se ranije nijesam susrio sa takvom izopačenošću istine”, piše arhimandrit Romanos.

Povod za osvrt, koji objavljuje grčki portal „CreteDoc”, jeste Amfilohijev intervju ruskoj agenciji „TACC”. Izvodi iz intervjua su dobili publicitet u grčkim medijima.

Amfilohije je ocijenio da bi „pokušaj Carigradske patrijaršije da ponovi ‘ukrajinski scenario’ na Balkanu bio objava rata Srpskoj pravoslavnoj crkvi”, ali ne vjeruje da se „model pravoslavnoga raskola u Ukrajini može ponoviti na Balkanu ili u Crnoj Gori”. „Ipak, nakon zbivanja u Ukrajini, sve se može očekivati. I dalje se nadam da se to neće dogoditi”. Izrazio je žaljenje što na Vartolomeja unutar Vaseljenske patrijaršije, kako tvrdi, „ne utiču najzaslužniji, već određena grupa mladih mitropolita, koji svojim ambicijama podstiču Patrijarha na određene akcije".

Amfilohije: Nije isključeno da Vaseljenska patrijaršija objavi rat Srpskoj crkvi

„Da li ste Vi, Visokopreosvećeni, bili onaj koji je bio u blizini Svetoga Pajsija?”, pita ga arhimandrit Romanos Anastasiadis. „Da li ste nešto naučili? Da li bi se složilo sa stavovima iz Vašega intervjua? Zar Vas se ne bi stidio? Ili Vam je samo trebao njegov autoritet kako bi gajili profil mudraca u Vašoj pomjesnoj Crkvi?”

U Amfilohijevim biografijama navode da je „veliki uticaj na duhovnome uzdizanju”, tokom njegova boravka u Grčkoj (1967-1974), „izvršio svetogorski starac Pajsije”. Amfilohije ističe kako je „izvjestan period, od gotovo deset mjeseci, proveo, već kao jeromonah, u blizini njegove kelije”.

Vladimir Jovanović: Amfilohije slavi jubilej – dan kada je postao klirik Grčke crkve!

Arhimandrit Romanos Anastasiadis dalje piše: „Želio sam da se pozabavim s morbidnom i izrazito proizvoljnom, nepostojećom eklisiologijom koju želite da lansirate, ali neću to učiniti jer bih gubio vrijeme na nešto što je od prvoga čitanja tanko i jadno”.

„Sada Vam ne odgovara vaseljenski patrijarh Vartolomej koji smjelo preuzima odgovornosti svoga Prijestola”. Nakon događaja u Ukrajini, tj. Vartolomejeva dodjeljivanja tomosa o autokefaliji Pravoslavnoj crkvi Ukrajine, Amfilohije je „uznemiren zbog postupaka ovoga hrabroga Patrijarha”.

Arhimandrit poručuje Amfilohiju: „Vaseljenski Patrijarh je dobar i potreban kad piše pisma Predśedniku Crne Gore o Vašim crkvenim temama, ali kad se on ponaša u skladu sa svojim kanonskim i istorijskim odgovornostima onda Vam se on ‘miješa u unutrašnja pitanja’”.

***

Ovo je prvi put da su iz Vaseljenske patrijaršije uzvratili na kritike Amfilohija Radovića.

Arhimandrit Romanos Anastasiadis svoj članak nije mogao objaviti bez blagoslova makar svoga pretpostavljenoga arhijereja – arhiepiskopa kritskoga Irineja Afanasiadisa.

Arhiepiskop Irinej, rođen 1933, jedan je od najuticajnijih arhijereja Vaseljenske patrijaršije. On je bio neposredni domaćin sabora koji je u junu 2016. okupio deset crkava, a koji su Ruska i još tri pozvane crkve bojkotovale.

 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

posmatrač

@GRAĐANSKI, šta bi tek rekao o raspopu Mirašu ali on nije njegova tema, nije u zajednici pravoslavnih crkava

Bozidar

@Katunjanin,ovo ti je genijalno"boze mi oprosti"????

Katunjanin

Risto je toliko uobrazio u svoje znanje i moc ,da i Boga (Boze mi oprosti ) pokusava i misli da izmanipulise A o duhovnosti prave kod njega nema nista , niti on dozivljava njenu sustinu na pravi nacin .