12 °

max 16 ° / min 6 °

Utorak

31.03.

16° / 6°

Srijeda

01.04.

8° / 3°

Četvrtak

02.04.

13° / 0°

Petak

03.04.

15° / 3°

Subota

04.04.

17° / 7°

Nedjelja

05.04.

18° / 7°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kotorski DPS se zalaže za uvođenje izletničke takse za Perast

Društvo

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Kotorski DPS se zalaže za uvođenje izletničke takse za Perast

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista (DPS) zalaže se za uvođenje izletničke takse za Perast za sljedeću turističku sezonu, što bi tom gradu, kako tvrde, donijelo prihode od oko 250 hiljada eura.

U kotorskom DPS-u smatraju da bi prihod po osnovu izletničke takse za Perast iznosio ne manje od 250 hiljada eura, što bi se opredijelio isključivo za unaprijeđenje lokalne infrastrukture i podizanje životnog standarda stanovnika tog grada.

Oni su podsjetili da je Turistička organizacija Kotor prošle godine, u konsultacijama sa Nacionalnom turističkom organizacijom (NTO) i Ministarstvom održivog razvoja i turizma, razmatrala uvođenje izletničke takse za Perast, ali da iz nepoznatih razloga bivša kotorska vlast nije shvatila ozbiljnost situacije i nije tražila saglasnost Vlade.

„To pitanje je, inače, posebno došlo do izražaja zbog komunalnog haosa koji se stvara u Perastu, od kojeg grad nema nikakve koristi. S druge strane, aktuelne informacije sa svjetskog turističkog tržišta upozoravaju da Crnoj Gori prijeti opasnost od takozvanog overturizma, što znači da na jednoj lokaciji ima toliko posjetilaca da to negativno utiče kako na lokalno stanovništvo i životnu sredinu“, navodi se u saopštenju kotorskog DPS-a.

Oni su podsjetili da je Perast, nakon kotorskog Starog grada, najposjećeniji dio opštine u koji dolazi više od trećine putnika sa kruzera.

Iz kotorskog DPS-a su dodali da je broj izletnika u Starom gradu u prošloj godini premašio pola miliona, dok za prvih sedam mjeseci ove godine iznosi 305 hiljada.

„Na osnovu toga se do kraja godine očekuje najmanje 550 hiljada izletnika, odnosno računajući cijenu od jednog EUR po osobi za grupe veće od pet turista, prihod od 550 hiljada EUR“, naveli su iz kotorskog DPS-a.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR