12 °

max 24 ° / min 12 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 12°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

18° / 9°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Davidović: Nelegalno izdavanje veliki problem Ulcinja, imaju ga i druge opštine

Izvor: Foto: Schreenshot youtube

Društvo

Comments 1

Davidović: Nelegalno izdavanje veliki problem Ulcinja, imaju ga i druge opštine

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Nastavljamo da se bavimo višegodišnjim problemom na Adi Bojani.

Određeni broj vlasnika kućica na Adi Bojani ima velike prihode od izdavanja, a vrlo mali broj vlasnika ima dozvolu za izdavanje. Prema navodima direktora “Ulcinjske rivijere” Mikana Zeca pored  HTP „Ulcinjske rivijere“ koja je ugrožena, država gubi ogromne prihode po osnovu poreza, PDV-a i boravišnih taksi.

Sa njim je saglasan i državni sekretar u Ministarstvu turizma Damir Davidović.

“Zaista to jeste problem. Imali smo dosta sastanaka i sa predstavnicima ulcinjske opštine i sa loklanim inspekcijskim organima. Imajući u vidu da su manji objekti do 20 ležajeva u nadležnosti lokalne inspekcije, sugerisali smo i tražili da se izvrše ozbiljnije kontrole. Te kućice su postavljene na osnovu ugovora koji zakupac ima sa Morskim dobrom. Svi ugovori koje je Morsko dobro potpisalo, se nalaze na njihovom sajtu tako se lako može utvrditi ko su vlasnici kućica. Inspekcijskim nadzorom utvrditi da li se vlasnik bavi turističkom djelatnošću i na taj način sprovesti odgovarajuće radnje”, kazao je Davidović.

Davidović rješenje vidi u ažurnijem radu inspekcijskih organa.

“Sastanci koje smo imali sa lokalnom turističkom organizacijom su urodili plodom. Naplata boravišne takse u Ulcinju ima indeks od nekih 200 procenata u odnosu na prošlu. Mislim da zaista lokalni sekretarijat  i lokalna inspekcija ne bi trebali da imaju nikakvih problema da sprovedu kontrolu i da ljude uvedu u legalne tokove i na taj način povećaju prihode  opštine i budžeta”, smatra Davidović.

Prema informacijama iz Morskog dobra, po navodima Davidovica, na Adi Bojani nema mnogo nelegalnih objekata.

“Oni su legalno postavljeni kao vikendice i tu nastaje problem, jer oni nijesu projektovani za turističku djelatnost ili nijesu projektovani u najvećoj mjeri. Zbog toga imamo situaciju da tu ima mnogo veći broj gostiju nego što je projektovano planom, zbog toga imamo i komunalne izazove i tako dalje. Inspekcijski organi mogu u jednom danu od kućice do kućice da utvrde da li se te kućice koriste u skaladu sa namjenom kako je to projektovano ugovorom ili se neko bavi nelegalnim izdavanjem smještaja”, kazao je Davidović.

Upitan Zbog čega problem nelegalnog izdavanja do sada nije rješen Davidović je kazao da se u Ministarstvu turizma već dvije godine aktivno bave sivom ekonomijom.

“Problem nelegalnog izdavanja privatnog smještaja nije samo problem Ulcinja, to je problem i drugih crnogorskih opština. Imamo primjera da ono što je dogovoreno, što je adekvatna primjena zakonskih rješenja u nekim opštinama je urodilo plodom. Jednostavno zakon je tu pravila su tu, a na službama je ,koje su nadležne za njihovu primjenu, da moraju da ih primjene”,zaključio je Davidović.

Prema navodima Mikana Zeca tokom sezone prosječno, u kućicama boravi između 4 i 5 hiljada gostiju i sa tim gostima imaju veliki problem, jer ponašanjem, kako tvrdi, pokušavaju da unište Nudistički kamp Ada Bojana.

Tim povodom obratili smo se ulcinjskoj policiji, iz koje nam je saopšteno da je tokom sezone na području Ade  policija bila prisutna 24 sata na dan.

U saopštenju su naveli da je u saradnji sa službenicima kriminalističke policije izvedena akcija čiji je cilj bio sprečavanje zloupotrebe opojnih droga i prodaje narkotika, tokom koje je kod više lica pronađena određena količina opojnih sredstava.

Navode da su na terenu uočili probleme u vezi sa upravljanjem plovnim sredstvima, gliserima i skuterima u akvatoriju rijeke Bojane. Policijski službenici OB Ulcinj su u saradnji sa graničnom policijom odnosno Plovnom jedinicom kontrolisali lica i plovila i izdali mjera mjera upozorenja za više osoba.

Kako su saopštili, u nekoliko navrata Dežurnoj službi OB Ulcinj građani su prijavljivali da zbog glasne muzike u noćnim satima ne mogu da odmaraju, te da im to predstavlja veliki problem tokom boravka.

U tom pravcu, kako su naveli, OB Ulcinj je preduzelo određene aktivnosti i u saradnji sa Komunalnom policijom Opštine Ulcinj, u nekoliko navrata su kontrolisani ugostiteljski objekata duž rijeke Bojane i na ušću, a akcenat je stavljen na kontrolu poštovanja radnog vremena u ugostiteljskim objektima kao i kontrolu jačine  muzike. Naveli su da je u nekoliko navrata bilo intervencije i u privatnim objektima, uglavnom zbog  preglasne muzike.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

www

devastira Mikan kad digne noge u restoran pred gostima i hrče u fotelju ispred recepcije oko 3 ujutro... Ljoro nije imao problem predhodnih sezona sa izdavanjem, jer je i sam svojih nekoliko kućica izdavao... je li imao dozvolu?