11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Velika količina sulfata u Limu je normalna, neko je nešto izlio u Lim te večeri"

Društvo

Comments 0

"Velika količina sulfata u Limu je normalna, neko je nešto izlio u Lim te večeri"

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Analiza uzoraka vode iz Lima pokazala je da je sadržaj rastvorenog kiseonika bio značajno smanjen i da je to najvjerovatniji uzrok pomora ribe u toj rijeci, navodi se u pisanom saopštenju Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja dostavljenom Anteni M.

Uzorci vode uzeti su nekoliko sati nakon nekog ispuštanja koje je dovelo do pomora ribe, rekao je za Antenu M ihtiolog Danilo Mrdak napominjući da uopšte nije iznenađen rezultatima.

"Znali smo to i od prije ali smo se ponovo uvjerili da je tamo katastrofalno stanje. Postoje brojni ispusti raznih farmi, manjih i većih fabrika, kanalizacioni ispusti, tako da su povećane količine nitrita i sulfata potpuno za očekivati u toj vodi. 

To doprinosi da se kiseonik brže troši iz vode tako da riječni organizni mogu da pate od nedostatka kiseonika", kazao je Mrdak.

Mrdak je iznio mišljenje o tome što bi mogao biti uzrok ekološkog incidenta.

"Sumnjam da je tu nešto drugo u tom trenutku izazvalo pomor ribe, jer se on nije desio na čitavom toku već samo od dijela industrijeske zone pa nizvodno, a ne iznad. Mrtve ribe su samo u tom dijelu nalažene i pretpostavljam da su nešto izlili. Ja sada ne bih da licitiram koja od fabrika u Bijelom Polju je to napravila ali postoiji jedna cijev u koju se zajednički izlivaju otpadne vode. Od te cijevi ribe su nalažene mrtve nizvodno, a nijedna riba nije nađena iznad, što je očigledan dokaz da je na tom mjestu bilo nešto te večeri", smatra Mrdak.

On je rekao kako je ekološki incident koji se dogodio u Limu sistemski problem. 

"Neprimjereno je da se u civilizovanom svijetu ovakve stvari dešavaju i ovo je stvar sistemskog problema. Nije vođeno računa kada su fabrike puštane u rad, kako i gdje se izlivaju otpadne vode, i na kraju nam zbog loših odluka dolaze računi na naplatu a nama su došli", rekao je Mrdak. 

On je mišljenja da se pomor riba i ranije dešavao u Limu ali da je sada to transparentno posredstvom mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR