Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dan opštine Žabljak: Godina za nama bila izuzetno uspješna, biće i novih investicija

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Dan opštine Žabljak: Godina za nama bila izuzetno uspješna, biće i novih investicija

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Nizom dešavanja obilježen je dan opštine Žabljak istovremeno i dan na koji je prije 76 godina ovaj kraj oslobođen od fašističkog okupatora.

Obraćajući se prisutnima u sali Centra za kulturu, među njima glavnom savjetniku predsjednika republike Milanu Roćenu,  ambasadorima, predsjednicima ili predstavnicima drugih crnogorskih Opština i Zajednice opština, predstavnicima državnih organa te odbornicma u lokalnom parlamentu, predsjednik Opštine Veselin Vukićević kaže da se velikom energijom i marljivim radom lokalne samouprave, uz potporu najviših državnih instanci i prvih ljudi ove države, između dva praznika, uradili mnogo.

“U periodu između dva praznika, nastavili smo intenzivan rad kada je posrijedi unapređenje infrastrukture, te stvaranje boljih uslova kako za život naših građana, tako i za privlačenje investitora i turista u Žabljak. Kao posebno važnu ističem prvu fazu rekonstrukcije vodovodnog sistema Žabljaka i dovođenje prelivnih voda sa Modrog jezera, za potrebe vještačkog osnježavanja na skijalištu Savin kuk, završetak radova na vodovodu Šaranci i Bogomolja do kraja tekuće godine,  planirane aktivnosti druge faze vodovoda Njegovuđa i adaptaciji vodovoda Razvršje. Naglašavam da možemo zaboraviti na problem vodosnabdijevanja, kako u gradskom tako i u seoskom području, a sa čime se može pohvaliti rijetko koja opština u našoj državi”, kaže Veselin Vukićević.

On je dodao da je posvećena puna pažnja zaštiti životne sredine i savjesnom upravljanju posebno otpadnim vodama.

“Na istom fonu smo nastavili i u godini za nama. Završena je izgradnja fekalne kanalizacije u Tmajevcima kao i radovi na istom poslu u dijelu naselja iznad hotela MB. Pripremamo projektnu dokumentaciju, kako bi ovo pitanje riješili i u ulici Vučedolskoj, kao i preostalom dijelu naselja Pećića Ograda. Ovih dana očekujemo početak radova na izgradnji fekalne kanalizacije u obuhvatu Lokalne studije lokacije Kovačka Dolina I. Ovaj izuzetno važan posao vrijedan je nešto više od 230,000 eura, a finansira se sredstvima državnog kapitalnog budžeta i sprovodi preko Uprave javnih radova”, kaže Vukićević.

Osvrnuo se i na investicije u saobraćajnoj i putnoj infrastrukturi.

“Završeno je asfaltiranje Tmajevaca a ovih dana očekujemo početak radova na rekonstrukciji asfaltnog zastora u Šarancima, Podgori, Nadgori i Tepačkom Polju, a zatim i asfaltiranje 4,4 kilometara seoskih putnih pravaca posredstvom projekta “Razvoj klastera i transformacija ruralnih područja”, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede – IFAD. Dobili smo zeleno svijetlo od strane Vlade Crne Gore  za finansijsku podršku i asfaltiranje glavnog puta kroz Komarsko Pošćenski Kraj u dužini od 3,6 kilometra i poteznog presvlačenja oštećenog asfalta prema Maloj Crnoj Gori u dužini od jednog kilometra. Svjedoci ste da ovih dana punim kapacitetom, a u saradnji sa Vojskom Crne Gore, radimo na nasipanju i sanaciji lokalnih makadamskih puteva. Ovaj angažman će rezultirati sa više desetina  kilometara kvalitetno saniranih puteva i uređenjem usijeka na putu prema Štuocu. Završili smo sa izradom projektne dokumentacije, a sprovodi se postupak eksproprijacije, kako bi, u što je moguće kraćem roku, započeli sa najavljenom izgradnjom javne garaže” kazao je Vukićević.

Govoreći o potrebama  grada, u cilju što bolje valorizacije potencijala primijetio je da nedostaje kvalitetna skijaška infrastruktura i istakao da je učinila sve potrebno da se pokrene ovo pitanje, te uz projekte realizovane u prošloj godini, nastavlja sa aktivnostima na unapređenju skijališta Savin kuk, uz očekivanje da će se dobiti sva potrebna odobrenja za nastavak radova, te da ćemo najkasnije za godinu dana raspolagati savremenom žičarom i novim stazama.

Vukićević kaže da je nastavljena praksa plodne saradnje sa međunarodnim institucijama i domaćim donatorima.

“Pored projekta rekonstrukcije vodovodnog sistema, koji realizujemo sa, sada već našim prijateljima a ne partnerima, Centrom za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije, u toku su i pripreme za nabavku vozila cistijerne za Službu zaštite kroz projekat japanske razvojne pomoći. Godinu za nama obilježilo je i rješavanje problema prevoza učenika, nabavkom školskog autobusa, zahvaljujući donaciji Crnogorskog elektroprenosnog sistema i finansijskom učešću OŠ Dušan Obradović. Rad Srednje mješovite škole u prethodnoj godini, takođe je nagrađen vrijednom donacijom od strane renomirane kompanije Adriatic properties, u vidu kombija koji će opsluživati sve potrebe ove ustanove.  Uz sve navedeno, ostvarili smo i značajne korake na putu ka e-mobilnosti. Donacijom NLB banke i finansijskom podrškom Privredne komore i UNDP dobili smo električni turistički autobus, koji predstavlja novitet u našoj ponudi, a upravo danas očekujemo i postavljanje prve punionice za električna vozila u Žabljaku.

Podsjeća da je lokalna uprava mislila i na najmlađe.

“Donijela je i važnu odluku da od ove školske godine, finansira nabavku udžbenika za sve učenike osnovnog obrazovanja. Nastavili smo sa praksom podrške novorođenoj djeci, uz povećanje naknade. Sa ubjeđenjem mogu reći da smo bili dobra potpora i oslonac sportistima, sportskim klubovima, takmičenjima i manifestacijama. Ove godine, čini mi se i mnogo više nego ranije, radili  smo sve da kulturni život grada bude na nivou koji dolikuje jednom turističkom centru.

 Vukićević je najavio i nove investicije.

“Složićete se da je godina za nama bila izuzetno uspješna u pogledu investicija. Tržni centar Aroma, novootvorena benzinska stanica, očekivani početak gradnje turističkog kompleksa na lokaciji hotela Durmitor, zaključenje ugovora o dugoročnom zakupu Vojnog odmarališta, iskazano interesovanje za lokaciju bivše kasarne, te brojne druge investicije, govore u prilog činjenici da je investiciona klima u Žabljaku i više nego povoljna i primamljiva”, kaže Veselin Vukićević uz zahvalnost Vladi Crne Gore, na izuzetnoj posvećenosti i ogromnoj finansijskoj podršci.

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR