22 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

27.05.

23° / 15°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 13°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

21° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spaić: Pravnička javnost da podrži jednog kandidata

Društvo

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Spaić: Pravnička javnost da podrži jednog kandidata

Tužilački savjet juče je donio odluku o raspisivanju konkursa za vrhovnog državnog tužioca, a javni oglas, kako je najavljeno, biće u narednih nekoliko dana objavljen u Službenom listu i jednom štampanom mediju. 
 
“Formalizovan je zaključak sa prošle sejednice kojim je ustanovljena potreba za raspisivanje konkursa za vrhovnog državnog tužioca. Ta tačka nije bila na dnevnom redu nego je uvrštena kao konstatacija u okviru tekućih pitanja. Konstatovano je da će se u narednih nekoliko dana objaviti konkurs. V.d. vrhovnog državnog tužioca saopštio je da će se obaviti tehničke radnje za sprovođenje konkursa i očekujem da će to biti urađeno u razumnom roku, tokom ove sedmice”, kazala je za Pobjedu članica Savjeta uz reda uglednih pravnika prof. dr Aneta Spaić.

Ono čega se pribojava Spaić je da u Parlamentu neće biti većine da se izabere vrhovni državni tužilac, a nije sigurna ni hoće li biti prijavljenih kandidata, kao što je bio slučaj i sa prethodnim konkursom.

“Bilo bi veoma važno da se cijela stručna pravna javnost okupi oko jednog kandidata ili delegira sama kandidate. Značajno je da se kandidati nametnu kao opcija za sve političke aktere koji u konačnom donose odluku. Važno je da se pojavi neko ko će se stručnim referencama preporučiti za tu vrstu kvalifikovane većine. Nema tu solomonskog rješenja”, istakla je Spaić.

Član Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika prof. dr Velimir Rakočević, takođe, izražava bojazan da će crnogorski parlamentarci izabrati vrhovnog tužioca, ali poručuje donosiocima odluka da bi trebalo da budu konstruktivni.

“Izbor vrhovnog državnog tužioca veoma je važno pitanje i svima je u interesu da bude izabran. Treba ostaviti po strani sva neslaganja i ozbiljno pristupiti ovom poslu. Ne treba iz vida gubiti činjenicu da će to biti poruka i međunarodnoj zajednici. Svi treba da znaju da se radi o opštem intersu i da opstrukcija ne odgovara nikom”, istakao je Rakočević.

Kategoričan je da treba učiniti sve da se potencijalni kandidati ohrabre da se prijave.

“Treba da aplicira što više kandidata, što će dovesti do kvalitenijeg izbora. Osim znanja nosioci tužilačke funkcije moraju da imaju i ličnu hrabrost jer s druge strane ih čekaju vrlo opasni neprijatelji nosioci kriminalnih aktivnosti”, poručio je Rakočević.

Ukazuje da aktuelno zakonsko rješenje za izbor vrhovnog tužioca nije dobro i da je „iznad međunarodnih standarda”.

“Treba doći do rješenja koje će da izdrži probu vremena. Prilagoditi ih standardima zapadnih demokratija, da odlučuje prosta većina ili da se vrhovni državni tužilac bira na prijedlog predsjednika vlade ili ministra pravde”, dodao je on.

Do tada, poruka je profesora Rakočevića, treba svi akteri ovog procesa, od stručne javnosti do poslanika, da daju doprinos da se vrhovni tužilac izabere i „dozvoliti ovom državnom organu od vitalnog značaja za državu da obavlja svoju funkciju”.

On je ponovio da će za tri mjeseca, kako je saopštio i na sjednici Tužilačkog savjeta 8. oktobra, kada je svojim glasom omogućio većinu za izbor Ivice Stankovića za vršioca dužnosti vrhovnog tužioca, tražiti da tužioci saopšte konkretne rezultate o aktuelnim istragama u kojima se pominju i tužioci.

Konkurs za vrhovnog državnog tužioca raspisan je u avgustu ali se niko nije prijavio, zbog čega je, pošto je Stankoviću 7. oktobra istekao mandat, tužilačka organizacija ponovo ušla u takozvano „v.d. stanje”.

Vrhovnim državnim tužilaštvom i prije izbora Stankovića, čak godinu i po, rukovodio je vršilac dužnosti Veselin Vučković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR