12 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo kako je uklonjena bomba sa auto-puta i šta o tome kažu stručnjaci

Društvo

Comments 0

Evo kako je uklonjena bomba sa auto-puta i šta o tome kažu stručnjaci

Izvor: Prva Tv

Autor: Antena M

  • Viber

Avio bomba iz Drugog svjetskog rata, teška tonu uklonjena je sa gradilišta auto-puta, u mjestu Mateševo. Bomba je u sastavu imala dva upaljača, pa je zbog bezbjednosti prilikom transporta saobraćaj bio obustavljen sat i po na dionici Mateševo-Kolašin-Podgorica. Akciju uklanjanja sproveli su Službenici Odsjeka za neekspodirana ubojna sredstva Direktorata za vanredne situacije MUP-a koji su za Prvu ispričali kako je sve izgledalo.

Avio bombu iz drugog svjetskog rata, pronašli su kineski radnici koji su angažovani na izgradnji auto - puta, u Mateševu. U pomoć su pozvali deminere MUP-a.

"Juče smo pošli sa specijalnim vozilom i utovarili je. Dobili smo dozvolu da blokiramo saobraćaj tek danas od 5 sati do 6 i 30 i nakon toga smo uz sve mjere bezbjednosti transportovali eksplozivnu napravu do skladišta”, kaže šef Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva Milovan Joksimović.

U akciji su učestvovala četiri deminera Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva. O strahu i opasnosti prilokom dektivacije i transporta, kažu, nisu razmišljali.

"Samim tim što se radi o velikoj količini eksploziva, ona ima preko 500 kg eksploziva u sebi to je… ne želimo da pričamo o opasnosti, ne razmišljamo o tome”, kazao je Joksimović za Prvu.

Joksimovic kaže da je cijela trasa autoputa rizična od zaostalih bombi iz 2. svjetskog rata. Zato su dionicu od Smokovca do Mateševa detaljno pregledali prije početka radova. Bomba je pronađena na pristupnom putu koji nije kontrolisan... Ali nije jedina.

"Ovo je treća avio bomba, ovolika od hiljadu kilograma. Dvije su pronađene na mjestu Jabuka u koritu rijeke Tare, a jedna je pronađena u mjestu Mateševo”, priča Joksimović.

Ova i slične bombe skladište se u posebnom magacinu MUP-a.

"One su obezbijeđene u skladu sa svim standardima. Mi iz nje, razoružamo je, napravimo bezbjednom za skladištenje, a Crna Gora kao ekološka država ne praktikuje više uništavanje otvorenom eksplozijom, nego to u jednoj kompaniji na sjeveru radimo delaboraciju – odnosno vadimo eksploziv iz nje koji se kasnije koristi za privredne svrhe”, kaže Joksimović.

Demineri imaju pune ruke posla. Godišnje skladište i do 10 tona eksploziva. Samo u toku prošle godine pronašli su 100 avio bombi na teritoriji Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR