23 °

max 36 ° / min 22 °

Utorak

11.08.

36° / 22°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najmlađa djevojka u Crnoj Gori koja je obišla preko 50 zemalja svijeta

Društvo

Tag Gallery
Comments 1

Izvor: berane.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Najmlađa djevojka u Crnoj Gori koja je obišla preko 50 zemalja svijeta

Surfovala po pustinjama Dubaija, posjetila Kuala Lumpur, vidjela četiri od sedam svjetskih čuda. Ovo je priča o Beranki Tamari Stojanović koja je sa samo 28 godina obišla preko 50 zemalja svijeta i kao takva postala najmlađa djevojka u Crnoj Gori kojoj je to pošlo za rukom.

Tamara je profesorica engleskog jezika, a već pet godina radi na brodu. Za serijal Ljudi Berana priča kako je “iz nehata” postala svjetski putnik.

“Moja putešestvija počinju 2007. kada sam kao srednjoškolka boravila u SAD preko programa razmjene učenika. Tu godinu sam provela putujući kroz Ameriku i naučila mnogo o toj zemlji kroz oči jednog tinejdžera”, kaže ona.

“Nakon toga, 2012. sam se kao studentkinja na odsjeku za engleski jezik i književnost u Nikšiću prijavila za CEEPUS stipendiju i provela godinu u Austriji. To je bilo jedno od najboljih iskustava u mom životu. Nevjerovatan fakultetski program, odličan studentski život i jedna prelijepa zemlja”, sjeća se sa osmjehom Tamara.

Diplomirala je engleski jezik sa prosječnom ocjenom 9,8, ali je životni put odveo na drugu stranu.

“Po završetku studija, moja cimerka i ja danima smo pratile konkurse putem interneta i prijavljivale se za razne poslove u zemlji i inostranstvu. Moj brat je jednom prilikom pomenuo djevojku koja radi na kruzeru i ta ideja je nekako zaživjela u meni. Počela sam dublje da istražujem nešto o čemu prije uopšte nisam znala, i otvorio se taj novi svijet hotela na vodi koji je kombinovao ono što najviše volim i ono što mi je najviše trebalo; priliku da vidim svijet i zaradim”, objašnjava Tamara.

Kao mala se igrala zanimljive geografije sa sestrom, bratom i ocem. Uz očevu pomoć je pobjeđivala i on bi joj pričao o raznim zemljama, običajima, mjestima, svjetskim čudima…

“Sjećam se da, koliko god sam uživala u tim pričama uvijek sam mislila samo jedno – nikada neću moći da vidim neko od tih mjesta, jer za to treba puno novca. Danas mogu da kažem da sam vidjela četiri od sedam svjetskih čuda, surfovala po pustinjama Dubaija, posjetila Kuala Lumpur (tati tad nisam vjerovala da to uopšte postoji), upoznala mnogo prijatelja i stvorila prelijepe uspomene radeći sa djecom iz čitavog svijeta”, ističe ova avanturistkinja.

Navodi da je lako prijaviti se za posao na brodu, jer ima veliki broj agencija koje se mogu kontaktirati putem interenta, a nude zaposlenje. Aktivno govori engleski, a sporazumijeva se na španskom i njemačkom jeziku.

“Kako sam konstantno okružena raznim jezicima, pokupim par fraza na kineskom ili portugalskom jeziku”, kaže Tamara.

Na pitanje koliko je posao na brodu isplativ, otkriva:”Zavisi koliko štediš, a koliko trošiš. Moja majka kaže da je neisplativ, jer sam daleko od kuće. Ne umijem da štedim (smijeh), ali popravljam se”.

Njena poruka za kraj glasi:”Teško je biti daleko od porodice i odreći se nekih stvari kao što je velika soba za malu kabinu, život sa potpunim strancem po par mjeseci… Vrlo često se dešava da danima ne izađeš vani, ali opet sve zavisi od stava i prioriteta. Volim sve što se dešava brzo i što se stalno mijenja. Svakog dana učim nešto novo, ali se uvijek se radujem povratku kući. A onda opet ponovnoj avanturi”.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR