31 °

max 35 ° / min 21 °

Četvrtak

09.07.

35° / 21°

Petak

10.07.

37° / 21°

Subota

11.07.

36° / 21°

Nedjelja

12.07.

33° / 22°

Ponedjeljak

13.07.

30° / 21°

Utorak

14.07.

30° / 18°

Srijeda

15.07.

32° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Registrovan slučaj teške respiratorne infekcije SARI

Izvor: Ilustracija/EPA/EFE

Društvo

Comments 0

Izvor: Dnevne novine/Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Registrovan slučaj teške respiratorne infekcije SARI

Tokom prethodne sedmice Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) prijavljeno je 13 osoba sa simptomima nalik gripu, ali laboratorijski nije potvrđen nijedan slučaj infekcije tim virusom, pišu Dnevne novine. 
 
Sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI) prijavljeno je 6.657 osoba, a registrovan je i jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije (SARI).

“Uvidom u elektronsku bazu podataka u Crnoj Gori je od 4. do 10. novembra prijavljeno 13 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), dok u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje laboratorijskim putem nije potvrđen slučaj infekcije virusom gripa”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Uvidom u elektronsku bazu podataka, prethodne sedmice u Crnoj Gori, kako se navodi, prijavljeno je 6.657 osoba sa simptomima blažih i težih infekcija respiratornog trakta (ARI).

“Najveći broj oboljelih od težih i lakših respiratornih infekcija (ARI) registrovan je u uzrastu od 20 do 64 godine, dok je u uzrasnoj grupi do četiri godine registrovana najviša incidencija”, kazali su iz Instituta.

Prema podacima dobijenim iz sentinel bolničkog nadzora nad teškim akutnim respiratornim infekcijama (SARI), dodaju, registrovan je jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije.

Iz Instituta podsjećaju da je najefektivnija mjera prevencije gripa vakcinacija i preporučuju da se sve osobe koje su u povećanom riziku od razvoja komplikacija vakcinišu.

“Vakcina se može primiti tokom cijele sezone trajanja nadzora nad gripom, ali je najbolje vrijeme za vakcinaciju prije početka širenja virusa u populaciji, s obzirom da je za razvoj antitijela potrebno dvije do tri sedmice nakon vakcinacije”, ponavljaju iz Instituta.

Grupe stanovništva, ističu, kojima se preporučuje vakcinacija su sve osobe starije od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, oboljeli od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest), osobe sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobe koje imaju transplantirane organe i/ili ćelije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR