8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pešić: Bečiću se mogla oduzeti titula

Društvo

Comments 3

Pešić: Bečiću se mogla oduzeti titula

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Kada bi se dobro prečešljali zakoni i propisi našao bi se način da se lider Demokrata Aleksa Bečić kazni oduzimanjem titule magistra zbog toga što njegov rad nije autentičan, iako je Senat donio odluku da nema pravnog osnova da se to učini - rekao je za Pobjedu profesor dr Vladimir Pešić, bivši predsjednik Naučnog odbora Univerziteta Crne Gore.
 
On, bez obzira na ovakav stav, ne sumnja da je odluka Senata „sigurno sačinjena u skladu sa zakonom“.

Senat je ovakvom odlukom, smatra Pešić, zatvorio vrata da se nastavi proces protiv Bečića. Ovo najviše akademsko tijelo trebalo je, kaže on, da donese odluku i uputi je onom koje je nadležno za etička pitanja da nastavi postupak.

"Senat je ovom odlukom zatvorio slučaj. Bečić se mogao sankcionisati. Izvanredna mi je ćutnja ovih dana i Centra za građansko obrazovanje i Daliborke Uljarević. I Ministarstvo prosvjete bi, najradije da može, prespavalo ovo" – kaže on.

Za slučaj profesorice Lakićević-Đuranović, kaže on, izgleda mu da se ,,pošto-poto željelo da se nađe neka žrtva da se pokaže da Zakon o akademskom integritetu, sve te ogromne dnevnice uz pomoć kojih se išlo u Birsel, ima smisla“.

"Sličan zakon ne postoji ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji, što jeste neobično. Treba da kopiramo iskustva, sličan način kao što se to radi u zemljama Evropske unije. Zakon je donešen zato što određene nevladine organizacije prave ogroman pritisak, znamo koje već, tu su razni grantovi, razni eksperti... Da nešto postoji u zemljama EU rekao bih prvi uradimo to što oni rade, ovako ne, to je kod mene izazvalo otpor" – kaže Pešić.

Komentarišući odgovornost mentora, rekao je, prije svega, da je i on mentor studentima i da ne može nikada da bude siguran da li je kandidat u potpunosti nešto prepisao ili nije.

"Neko može da prepiše od nekoga do koga ja kao profesor, kao običan smrtnik, ne mogu doći. Naše povjerenje počiva na poštovanju. U tom smislu, jesam mentor, ali ne može se očekivati da mentor isprati sve. Možeš uzeti tekst i prepisati ga iz Tuzle, Zenice, do koga ja nikada neću doći. Ja studentu vjerujem, jer je takav odnos u oblasti u kojoj radimo, vjerujem da nešto radi pravilno. Može i da prepiše i da me slaže. Ne opravdavam mentore, ali se ne može očekivati da snose odgovornost za magistrature i doktorate" – rekao je on.

Ekonomski ćuti

Ima li prostora da nakon odluke Senata UCG, Ekonomski fakultet gdje je Bečić odbranio rad, pokrene neki postupak protiv njega, odnosno proceduru oduzimanja titule nije izvjesno. Dekan ove ustanove Nikola Milović nije odgovorio na upućeno pitanje.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Stefo12

Znajuci da je plagirao partijski program,predizborne spotove,slogane i sve zivo ,ne cudi me nimalo da je plagirao i magistarski

KotorankA

I posle se cudimo zasto Demokrate nijesu uspjele da odrze vlast u Kotoru, zasto je raskol u Budvi, i zasto nemaju dovoljnu podrsku naroda. Svi su im strucnjaci i eksperti ovakvi kao Becic slobodno

Katunjanin

Nije neocekivano sto je Becic plagirao (varao)magistraturu .On se etnicki poistovjecuje sa onima kojima je to prepoznatljiva matrica .Nije cudo sto Uljarevic cuti ,mozda mu je bila samo pokazatelj postupka .Cudo je samo postupanje akademske zajednice CG ,ili nije kad se uzmu u obzir mnogi postupci CG sudstva i organa vlasti