17 °

max 19 ° / min 7 °

Ponedjeljak

30.03.

19° / 7°

Utorak

31.03.

15° / 8°

Srijeda

01.04.

7° / 3°

Četvrtak

02.04.

11° / 2°

Petak

03.04.

14° / 4°

Subota

04.04.

15° / 8°

Nedjelja

05.04.

19° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grozev: Malo je vjerovatno da obavještajac GRU-a nije umiješan u događaje u Crnoj Gori

Izvor: Foto: Pobjeda/Analitika

Društvo

Comments 0

Izvor: Pobjeda/Analitika

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Grozev: Malo je vjerovatno da obavještajac GRU-a nije umiješan u događaje u Crnoj Gori

Istraživač britanske mreže Belingket Hristo Grozev kazao je u izjavi za Pobjedu da je malo vjerovatno da agent ruske vojne obavještajne službe GRU Grigorij Kleban, koji je snimljen kako daje novac srpskom agentu, nije umiješan u pokušaj terorizma u Crnoj Gori na dan parlamentarnih izbora.

Na pitanje da li su Kleban i srpski zvaničnik imali veze sa pokušajem terorizma u Crnoj Gori na dan izbora 2016. godine, Grozev je kazao da je “malo vjerovatno da Kleban nije učestvovao u toj akciji” dok, kako kaže, za sada nijesu primijetili “ulogu srpskog zvaničnika u dešavanjima u Crnoj Gori”.

“Smatramo da je malo vjerovatno da on (Kleban) nije učestvovao u planiranju ili pomoći u Crnoj Gori, jer su ga vodile njegove kolege dok je on bio član GRU-a u Beograd (stigao je u februaru 2016). Međutim, s obzirom na to da je radio pod diplomatskim pokrićem, malo je vjerovatno da su ga koristili za bilo kakav operativni rad poput sastanka sa regrutima. Za to bi koristili tajne oficire poput Šišmakova i Moisejeva, odnosno Širokova i Popova”, kazao je Grozev za Pobjedu.

Špijunska afera je u javnosti pokrenuta nakon što je na internetu, a potom i u medijima, objavljen snimak na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac navodnom srpskom agentu, čiji identitet nije otkriven.

Autentičnost snimka, kao i to da se na njemu nedvosmisleno nalazi ruski obavještajac Georgij Kleban, potvrdila je Bezbjednosno informativna agencija. Istraživački novinar ocijenio je i da srpska obavještajna služba nije srećna zbog toga što je GRU iskoristio Beograd za operaciju koja se spremala u Crnoj Gori 2016. 

“U mojim istraživanjima od marta 2017. godine pisao sam o pripremama crnogorskog državnog udara, a dio toga se odvijao u Beogradu”, rekao je Grozev, istaživač mreže Belingket.

On je naglasio da je Belingket pronašao dokaze da su dva zvaničnika GRU, koji su bili umiješani u dešavanja u Crnoj Gori, putovala tajno u Beograd, nedjeljama prije dešavanja u Crnoj Gori.

“Letjeli su u Beograd i nazad iz Beograda, a prema podacima koje sam vidio, obavili su sve sastanke planiranja i regrutovanja ljudi iz Beograda”, dodao je Grozev.

On je podsjetio i da je BIA potvrdila da je snimak autentičan i da je osoba na njemu zvaničnik Kleban.

Grozev je naveo i da za sada nijesu vidjeli nikakvu ulogu neimenovanog srpskog zvaničnika u dešavanjima u Crnoj Gori.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR