18 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

27.09.

22° / 12°

Ponedjeljak

28.09.

20° / 17°

Utorak

29.09.

19° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

21° / 12°

Petak

02.10.

21° / 15°

Subota

03.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Više od 420 očeva prošle godine koristilo porodiljsko odsustvo

Društvo

Comments 0

Izvor: Nova M

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Više od 420 očeva prošle godine koristilo porodiljsko odsustvo

U posljednjih nekoliko godina sve više očeva koristi porodiljsko odsustvo. Prošle godine to pravo ostvarilo je preko 420 očeva, najviše u Podgorici, dok je najmanje bilo prijavljenih u Petnjici i Gusinju, podaci su Poreske uprave.

Da je riječ o preraspodjeli tradicionalnih uloga po kojima je žena čuvala djecu a muškarac zarađivao za život, kaže i psihološkinja Adriana Pejaković.

Ona dodaje da bi neophodno bilo da se napravi takva vrsta balansa, jer je djeci je potrebna ljubav oba roditelja.

“Nijeste mogli prije tridesetak godina da vidite muškarca koji gura kolica. Čini mi se da su očevi bili manje uključeni u ono što je bio pravi porodični život. Sada nije tako i dosta se toga promijenilo mijenja. Djeci je potrebno da oba roditelja budu uključena i to da budu uključena na pravi način, jer djetetu je potrebna ljubav”, dodaje ona.

Ističe da je to zapravo jedan novi vid na koji oni mogu da zaštite svoju porodicu.

“Nije sada on samo tradicionalna uloga, pa sve što rade žene to nije ok za muškarce , već je ovo vid zaštite porodice i bavljenja djecom i stavljanja svoje djece na prvo mjesto. To je ujedno i dobar recept na kojim temeljima je potrebno graditi zdrave porodične odnose”, kaže Pejaković.

Milica Vuletić iz Poreske uprave kaže da je cifra od preko 420 očeva koja je značajno veća u odnosu na prethodne godine, imajući u vidu da smo 2018. godine imali 199 takvih lica, a da je u 2017. godini ovaj broj takođe bio niži u odnosu na godinu koja je za nama.

Da su zakonska prava očevima koji uzimaju porodiljsko odsustvo ista kao i ženama, kažu iz Ministrstva rada i socijalnog staranja.

“Mi smo u ovom novom zakonu očeve zaštitili na način da, sad se ne produžava radni odnos samo zaposlenim ženama koje su trudne, odnosno koje su rodile, već i očevima ako koriste roditeljsko pravo, a imaju radni odnos zasnovan na određeno vrijeme”, kažu iz Ministarstva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR