8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Pritisak na novinare i uređivačku politiku medija neprihvatljiv"

Društvo

Comments 0

"Pritisak na novinare i uređivačku politiku medija neprihvatljiv"

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Pritisak bilo koje vrste na novinare i uređivačku politiku medija je neprihvatljiv, poručio je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Siniša Bjeković.

On je, u čestitki povodom Dana novinara Crne Gore, kazao da je poštovanje vrijednosti i principa slobodnog i profesionalnog novinarstva značajno za ostvarivanje ljudskih prava i sloboda i ukupan napredak svakog društva.

Bjeković je podsjetio da novinari, između ostalog, u ime građana otkrivaju i ukazuju na probleme, traže rešenja od nadležnih, podstiču promjene i promovišu ljudska prava.

On je, kako je saopšteno iz institucije Zaštitnika, kazao da novinari afirmišu načela i vrijednosti jednakosti, tolerancije i nediskriminacije i “drže budnim” institucije sistema, a sve u interesu javnosti.

„U skladu sa tako značajnom ulogom novinara, Zaštitnik ukazuje na obavezu posvećenosti i istrajnosti nadležnih organa javne vlasti da učine sve kako bi obezbijedili i unaprijedili uslove rada i položaj pripadnika ove važne profesije, kako u smislu bezbjednosnih pretpostavki tako i radno-pravnog i ekonomskog statusa“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da u instituciji Zaštinika istovremeno očekuju da profesionalizam, objektivnost i odgovornost, kao neupitni postulati novinarske profesije, neće popustiti pred izazovima i interesima koje stvara i nameće društveno-politički kontekst.

U tom pravcu, kazao je Bjeković, neophodna je i veća saradnja unutar same medijske zajednice, kako bi se uticalo na očekivane promjene, koje se tiču poštovanja strukovnih načela i postupanja.

„Iako aktuelni događaji povremeno dovedu do polemike po pitanju kvaliteta medijskih sadržaja, ono o čemu ne smije biti polemike je neprihvatljivost bilo kog vida pritiska na novinare i uređivačku politiku medija“, poručio je Bjeković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR