20 °

max 23 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

23° / 20°

Srijeda

23.09.

23° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 21°

Petak

25.09.

24° / 20°

Subota

26.09.

23° / 20°

Nedjelja

27.09.

20° / 17°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ASK: Napredak Crne Gore na listi TI

Društvo

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

ASK: Napredak Crne Gore na listi TI

Crna Gora se nalazi na 66. poziciji u najnovijem Izvještaju Transparency International-a (TI) za prošlu godinu, sa indeksom percepcije korupcije 45, što je za jedno mjesto bolje pozicija u odnosu na prethodni Izvještaj, saopšteno je iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK).

Iz ASK-a su podsjetili da je Crna Gora u posljednjih nekoliko godina napredovala na listi TI-a u odnosu na prvo istraživanje, koje je objavljeno 2007. godine, a prema kojem je bila na 84 mjestu, sa indeksom 33.

„Napredak na listi TI-a potvrda je intenzivnog rada i konkretnih rezultata ASK-a i drugih državnih organa nadležnih za borbu protiv korupcije na preventivnom i represivnom planu“, kaže su u saopštenju.

Kako su naveli, bolja pozicija je i pokazatelj da Crna Gora ozbiljno pristupa borbi protiv korupcije, kao jednom od prioriteta u procesu evropskih integracija.

„To je snažan podstrek za nastavak još efikasnijeg sprovođenja svih antikorupcijskih zakona, mjera i aktivnosti“, kazali su iz ASK-a.

Prema njihovim riječima, u poređenju sa državama regiona, Crna Gora je u novom Izvještaju TI-a, bolje pozicionirana u odnosu na Srbiju, Kosovo i Bosnu i Hercegovinu Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

Iz ASK-a su istakli da je Crna Gora u poređenje sa državama članicama Evropske unije (EU), bolje rangirana i ima bolji indeks percepcije korupcije od Rumunije, Mađarske i Bugarske.

Iz ASK-a su poručili da će nastaviti da efikasno, dosljedno i neselektivno sprovode sve nadležnosti iz Zakona o sprečavanju korupcije i drugih propisa iz njene nadležnosti.

„Očekujemo da će na taj način i u saradnji sa drugim nadležnim organima i subjektima uključenim u borbu protiv korupcije, dati značajan doprinos još boljim rezultatima Crne Gore u narednim izvještajima TI-a“, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR