15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milion djece na Zapadnom Balkanu će naučiti kodiranje

Društvo

Comments 0

Milion djece na Zapadnom Balkanu će naučiti kodiranje

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Milion djece širom Zapadnog Balkana bi mogli postati kompjuterski stručnjaci zahvaljujući pomoći iz fondova Ujedinjenog Kraljevstva, saopšteno je iz britanske ambasade.

Ujedinjeno Kraljevstvo je kroz projekat Britanskog savjeta “Škole za 21. vijek”, obezbijedilo 10 miliona funti za poboljšanje obrazovnih standarda u regionu. Do sada je oko 150,000 djece uključeno u ovaj program, koji bi trebalo da stigne do brojke od milion.

''Programska sredstva će biti usmjerena ka obuci djece osnovnim vještinama koje su neophodne u 21. vijeku, a posebno u ovo vrijeme digitalne ekonomije. Posebno će se targetirati kritičko razmišljanje, rješavanje problema i kodiranje. To će mladim ljudima u budućnosti pružiti bolje šanse za pronalaženje posla i pomoći će stabilnost i napredak širom Zapadnog Balkana''- navedeno je u saopštenju.

Tokom ovogodišnjeg Svjetskog obrazovnog foruma koji se održava u Londonu, održan je okrugli sto na kojem su prisustvovali ministri prosvjete zemalja regiona, među kojima je bio i crnogorski ministar Damir Šehović.

Na okruglom stolu su razgovarali o važnosti digitalnih vještina i obrazovanja u 21. vijeku.

Tokom sastanka, ministar u britanskom Ministarstvu vanjskih poslova, Kristofer Pinčer je naglasio da je Ujedinjeno Kraljevstvo odlučno da pomogne u poboljšanju digitalnih vještina i obrazovanja na Zapadnom Balkanu, kako bi djecu pripremili za novu generaciju digitalnih izazova.

„Naši mladi ljudi predstavljaju našu budućnost: uspjeh naših država zavisiće u velikoj mjeri od njihovog talenta, njihovih vještina i njihovih ambicija. Svijet u kojem oni odrastaju se mijenja. Oni već sada imaju nevjerovatne tehničke vještine. Mi moramo da podržimo njihov talenat i razvijemo ga dalje. Zbog toga je Ujedinjeno Kraljevstvo ponosno što podržavamo projekat „Škole za 21. vijek“. On će pomoći budućim generacijama na Zapadnom Balkanu da postanu dinamični preduzetnici novog vremena i tako dovedu do napretka svojih država – a samim tim će uticati i na stabilnost cijelog regiona“-kazao je Pinčer.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR