Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Amfilohije razgovarao sa ambasadorkom UK: "Dijalog put ka prevazilaženju problema"

| Postavio/la: Jelena Ćetković | Izvor: Mina

Amfilohije razgovarao sa ambasadorkom UK: "Dijalog put ka prevazilaženju problema" Foto: MCP

Molebani i litije koje se organizuju po crnogorskim gradovima predstavljaju izvorno, narodno iskazivanje stava protiv nepravde i diskriminacije, bez ikakvog stranog ili političkog uticaja, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski  SPC Amfilohije.

On je danas u Cetinjskom manastiru primio ambasadorku Ujedinjenog Кraljevstva u Crnoj Gori, Alison Кemp.

Kako je saopšteno iz Mitropolije, u dužem i srdačnom razgovoru, mitropolit i ambasadorka su razmijenili mišljenja o aktuelnim društvenim zbivanjima u Crnoj Gori, a posebno o posljedicama koje je na širem društvenom planu izazvao nedavno usvojeni Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Кemp je, kako su kazali iz Mitropolijem, pojasnila svoj stav da svaka država ima pravo da donosi zakone iz različitih oblasti društvenog života, u skladu sa ljudskim pravima i vladavinom prava.

„Ambasadorka cijeni miran način na koji učesnici molebana i litija izražavaju svoj stav i svjesna je jačine osjećanja koje ovo pitanje pobuđuje u društvu. Takođe je ukazala da u svakoj društvenoj situaciji, a posebno u ovako osjetljivim momentima, dijalog treba biti put ka prevazilaženju problema“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Amfilohije ambasadorki dodatno pojasnio ciljeve i razloge zbog kojih se širom Crne Gore organizuju molebani i molitvene litije po gradskim ulicama i trgovima.

„Posebno je podvukao da je riječ o izvornom, narodnom iskazivanju stava protiv nepravde i diskriminacije, a bez ikakvog stranog ili političkog uticaja“, kazali su iz Mitropolije.

Kako su naveli, Amfilohije je ukazao na problematičan i netransparentan postupak pripreme i usvajanja zakona, ali i na negativne posljedice koje je proizveo na širem društvenom planu.

„Iskazao je očekivanje da će međunarodna zajednica biti principijelna po ovom pitanju i da neće dozvoliti da se pitanje prava na slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja različito tretira u Crnoj Gori u odnosu na evropsku i civilizacijsku praksu i dostignuti nivo međunarodnih standarda o slobodi vjere kao osnovnog ljudskog prava“, kaže se u saopštenju.

Amfilohije je ponovio da je crkva opredijeljena za dijalog, ne samo sa Vladom nego i sa širom društvenom zajednicom.

„Ali da je, radi rješavanja ovog problema, neophodan iskreni, inkluzivni, transparentni i stručni dijalog sa Vladom, prvenstveno povodom najspornijih odredbi zakona koje su izvor problema, a tek potom i o drugim otvorenim pitanjima poput temeljnog ugovora, restitucije i drugih“, dodaje se u saopštenju.

Ostavi komentar

0/300