Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Crna Gora preduzima mjere preventive zbog ptičijeg gripa

| Postavio/la: Gordana Đuračić

Crna Gora preduzima mjere preventive zbog ptičijeg gripa

U Crnoj gori do danas nije potvrđen nijedan slučaj avijarne influence kod domaće živine, odnosno ptičijeg gripa, na teritoriji Crne Gore.

"Podsjećamo da je jedini slučaj prisustva virusa visoko patogene avijarne influence zablježen kod divlje patke, u decembru 2016. godine, i to na jednom uzorku iz monitoringa.

Avijarna influenca je bolest koja pogađa živinu i divlje ptice. U zavisnosti od soja virusa, mogu izazvati ozbiljne kliničke znake, uz potencijalno visoku stopu uginuća kod živine, ili samo blage simptome ili prolaze bez kliničke slike. Takođe, neki od sojeva se mogu prenijeti na ljude. Međutim, za soj virusa koji je trenutno potvrđen u evropskim zemljama (H5N8) nije zabilježen prenos na čovjeka, a prema izvještajima Svjetske zdrsvstvene organizacije, mala je vjerovatnoća da do prenosa sa životinje na čovjeka dođe", navode iz Ministarstva.

U Evropi trenutno su prijavljena žarišta virusa avijarne influence u Poljskoj, Slovačkoj, Rumuniji, Ukrajini, Mađarskoj i Češkoj.

"Obzirom na pojavu bolesti u zemljama istočne Evrope, načine širenja, kao i činjenicu da migratorni putevi divljih ptica vode i preko teritorije Crne Gore, procjena je da postoji rizik od opasnosti pojave ove bolesti i u našoj zemlji u narednom periodu. U skladu sa analizama rizika, a tokom posljednjih petnaestak godina od kada je virus ptičijeg gripa, u manjem ili većem obimu prisutan u zemljama Evrope i Azije, Uprava preduzima sve neophodne preventivne mjere u cilju maksimalnog smanjivanja rizika unošenja bolesti u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Preventivne mjere, između ostalog, obuhvataju i zabranu uvoza živine, proizvoda od živine i ptica porijeklom iz država, odnosno područja u kojima je prema podacima Međunarodne organizacije za zdravlje životinja (OIE) postoji sumnja ili je bolest potvrđena. Prevencija znači i pojačanu graničnu kontrolu prometa živine, ptica i proizvoda od živine i ptica.

Ostavi komentar

0/300