11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fokusirani na uslove za uspješan naučnoistraživački rad

Društvo

Comments 0

Fokusirani na uslove za uspješan naučnoistraživački rad

Izvor: Mina

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Univerzitet Crne Gore vrlo je usredsrijeđen na obezbjeđivanje uslova za uspješan naučnoistraživački rad, kazala je prorektorica UCG, Irena Orović.

Ona je rekla da cijene svaku pomoć nadležnih institucija, ministarstava i privrednog sektora u obezbjeđivanju podrške razvoju naučnoistraživačkih rezultata.

„UCG vrlo je usredsređen na obezbjeđivanje uslova za uspješan naučnoistraživački rad, podizanje motivacije zaposlenih i nagrađivanje izuzetnih rezultata ostvareni na polju nauke, istraživanja i projektne djelatnosti“, navela je Orović.

Ona je, kako je saopšteno iz UCG, poručila da Univerzitet nastavlja da razvija stimulativne mjere za naučnoistraživački rad koje se ogledaju u nagrađivanju kvalitetnih naučnih publikacija, ostvarenih citata, uredništva i recenziranja za renomirane svjetske naučne časopise, kao i podršku projektnim aktivnostima.

Tome, kako je dodala Orović, svjedoči i nedavno inovirani Pravilnik o nagrađivanju zaposlenih za posebne doprinose razvoju naučnoistraživačke i projektne djelatnosti.

„Jedan od ključnih prioriteta biće sklapanje strateških partnerstava sa nekoliko renomiranih svjetskih visoko-obrazovnih i naučnih institucija iz svijeta u cilju efikasnije saradnje i dijeljenja resursa za dalje povećanje naučnoistraživačkog potencijala“, najavila je Orović.

Ona je rekla da su u prethodnom periodu značajni napori uloženi u sistematizaciju naučnoistraživačkih resursa, pogotovo kada se radi o naučnim publikacijama i profilima naučnika.

„U tom smislu radili smo na povećanju broja i unapređenju Google Scholar profila naših istraživača, uniformnom navođenju afilijacije i korišćenju službenih email adresa, popunjavanju baze naučnih radova na UCG, te obezbjeđivanju linkova ka ovim naučnim radovima u cilju povećanja vidljivosti aktivnosti na Univerzitetu“, navela je Orović.

Kako je dodala, jednako značajni napori uloženi su ka prepoznavanju potrebe da se prilagode korišćenju novih mjernih standarda za kvalitet naučnog rada, značaju postojanja raznih digitalnih akademskih profila naučnika, uključivanja u naučne mreže.

Orović je rekla da je UCG zauzeo značajnu poziciju na ovogodišnjem Webometrics rangiranju svjetskih univerziteta, zahvaljujući drastičnom povećanju ukupnog broja Google Scholar citata u okviru naloga akademskog osoblja zaposlenog na Univerzitetu.

Ona je kazala da se u okviru Times Higher Education rangiranja, UCG našao među oko 1,4 hiljade najboljih svjetskih univerziteta, među više desetina hiljada univerziteta.

„Pri tome, među najboljim svjetskim univerzitetima u oblasti tehničko-tehnoloških nauka svrstani smo čak u kategoriju 601-800 prvih univerziteta, dok smo u oblasti fizičkih nauka svrstani u kategoriji u kategoriji 800+ (do 1.054)“, dodala je Orović.

Ona je ocijenila da je dobijanje Loga izvrsnosti još jedna potvrda njihove posvećenosti da rade u skladu sa principima koji se njeguju u Evropskom istraživačkom prostoru.

Orović je kazala da je za dobre rezultate neophodna naučnoistraživačka infrastruktuta i sistem zasnovan na stabilnim i zdravim osnovama, koje se tiču slobode istraživanja, etičkih principa, nediskriminišućeg pristupa istraživačima, zaštite prava intelektualne svojine i mnogih drugih provjerenih i dobrih primjera prakse u istraživanju.

Ona smatra da akademska zajednica na UCG, iako znatno manja po brojnosti u poređenju sa drugim uspješnim i renomiranim visoko-obrazovnim institucijama u regionu i svijetu, uspješno realizuje mnoge naučnoistraživačke aktivnosti i u pojedinim naučnim oblastima značajno doprinosi razvoju nauke na globalnom nivou.

„UCG njeguje najviše standarde koji se tiču kvaliteta naučnoistraživačkog rada i naša kontinuirana težnja je da budemo konkurentni na nivou svjetskih naučnih dostignuća“, navela je Orović.

Kako je dodala, savremenu nauku i naučnoistraživački rad karakteriše i potreba za povećanjem vidljivosti i uticajnosti ostvarenih naučnih rezultata, koji se najčešće vrednuje brojem ostvarenih naučnih citata.

„Shodno tome, kroz povećanje kvaliteta naučnoistraživačkih radova, publikovanje u časopisima koji su indeksirani u renomiranim naučnim bazama, te kroz povećanje impakta ostvarenih rezultata, raste i akademski rejting naše institucije“, rekla je Orović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR