25 °

max 31 ° / min 19 °

Nedjelja

20.09.

31° / 19°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 19°

Utorak

22.09.

27° / 21°

Srijeda

23.09.

23° / 22°

Četvrtak

24.09.

26° / 21°

Petak

25.09.

26° / 22°

Subota

26.09.

26° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Cijepanje zastave sramota i poraz za društvo"

Društvo

Comments 2

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

"Cijepanje zastave sramota i poraz za društvo"

Uništavanje državne zastave u dvorištu Osnovne škole „Vlado Milić“ u Donjoj Gorici za akademika prof. dr Radovana Radonjića odraz je katastrofalnog stanja u društvu, u porodicama gdje djeca uče ovako nešto i za svaku je osudu i sankcije.

"Takve pojave ne smijemo posmatrati kao nešto što je normalno, prirodno i što se dešava, jer se ne bi smjelo dešavati", upozorio je on.

Na snimku grupa djece bjesomučno cijepaju na komade crnogorsku državnu zastavu u školskom dvorištu, dok na drugom snimku ponosno vijore srpsku državnu zastavu. Pobjedi je nezvanično rečeno da djeca srpsku zastavu nijesu razvila u školskom dvorištu, tako da je uprava škole u tom slučaju nemoćna i ne može da reaguje. I ovaj snimak, kako nam je potvrđeno, napravljen je u blizini škole „Vlado Milić“.

Radonjić ističe da je ovakvo ponašanje nedozvoljeno, neshvatljivo i tragičnije činjenicom da dolazi od „onih koji ne znaju što rade“.

"Oni su, međutim, slika roditelja, društvene sredine u kojoj nastaju i opšte kulture i jednih i drugih, jer nezavisno od toga kojeg su uzrasta, djeca koja su u najranijem dobu već otrovana time da rješavaju probleme svojih roditelja takvim postupcima, objektivno su izgubljena i za sebe i za njih i za društvo", upozorio je Radonjić.

Isto se, kaže, odnosi na masovno učešće djece na protestnim litijama koje organizuje Srpska pravoslavna crkva.

"Sve to je odraz katastrofalnog stanja u društvu, u porodicama gjde ta djeca tako nešto uče i školama koje bi trebalo da ih upućuju na ono što je prirodno i normalno, da odražava njihov osjećaj pripadnosti, ne samo određenoj naciji ili državi nego ljudskom društvu kao takvom", kazao je Radonjić.

Poručio je da je ovakvo ponašanje za žestoku osudu i sankciju društva, jer se ne možemo praviti kao da se ovo nas ne tiče, ili kao da je to ispad određne grupe i nešto što se svuda dešava.

"Prema ovome ne treba imati razumijevanja. Zaista treba preduzeti sve raspoložive mjere da se to suzbije", kategoričan je Radonjić, ističući da su djeca najmanje kriva.

Podsjeća da u nekim zemljama, na primjer Sjedinjenim Američkim Državama, djeca na početku nastave u svim školama odaju počast svojoj državi i pjevaju himnu.

"Na taj se način od malih nogu vaspitavaju da postoje svetinje u koje se vjeruje i koje se afirmišu. Ono što se od njih očekuje je da vole zemlju koja je njihova i čiji su građani i sebe kao članove društva koje ima osjećaj poštovanja i priznanja prema nekim simbolima i svetinjama", zaključio je Radonjić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

tamoneko

Pisalo se juce i danas o ovom i sjutra nista. Zato nam se desavaju "litijasi". Ove sto nazivaju djecom u popravni a roditelji u Spuz,odmah. Za nauk svima. Ovakve stvari se u korijen sijeku.

Katunjanin

Nazalost , cinjenice govore da su ponajvise drzava (vlast ) kriva za mnoga losa stanja koja nam se dogadjaju .Zaokupljeni licnim prosperitetom (materijalnim ) nijesu ,redovno (ili nikako ) zakonski sankcionisali ,prestupnike i prestupe ako su iz reda podobnih ili mocnijih ,bez obzira na ozbiljnost prestupa .