15 °

max 22 ° / min 10 °

Utorak

07.04.

22° / 10°

Srijeda

08.04.

20° / 8°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

23° / 12°

Subota

11.04.

23° / 13°

Nedjelja

12.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mještani Orje Luke traže reakciju nadležnih: "Samo zahvaljujući glasu razuma skandal je završio bez posljedica"

Društvo

Comments 6

Izvor: TVCG/rtcg.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Mještani Orje Luke traže reakciju nadležnih: "Samo zahvaljujući glasu razuma skandal je završio bez posljedica"

Desetak nepoznatih osoba sinoć su, pored crkve Svetog Nikole na Orjoj Luci kod Danilovgrada, palili baklje i pjevali pjesmu "Hriste bože", koja je bila nezvanična himna zloglasnih Crvenih beretki kojima je komandovao Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen na višedecenijsku robiju zbog više zločina. Zbog tog neprimjerenog performansa na groblju, javnosti su se obratili ogorčeni mještani. Zatražili su reakciju nadležnih organa. Ukoliko ta reakcija izostane, Orja Luka će, kažu, naći načina da odbrani sebe i svoju čast.

Iako Jedinica za specijalne operacije Državne bezbjednosti Srbije, kojom je komandovao Milorad Ulemek Legija, ne postoji više od 15 godina, sadržaj njene nezvanične himne mogao se sinoć čuti na groblju u Orjoj Luci. Takvo ponašanje osuđuju mještani tog kraja.

"U ime svih mještana Orje Luke kojima je ljudska dobrobit na prvom mjestu, a Crna Gora jedina kuća, zahtijevamo od nadležnih državnih organa da se počinioci ovoga gnusnoga čina otkriju i najstrožije kazne. Još uvijek imamo dozu povjerenja u državne organe. Ako oni ne učine ništa u zaštitu Orje Luke i njenoga sa mukom stečenog ugleda Orja Luka će naći načina da odbrani sebe i svoju čast onako kako joj po tradiciji i po istoriji pripada", kazao je Vuko Bošković.

Performans primitivizma litijaša na groblju na Orjoj Luci

Orja Luka je sinoć, kaže Bošković, bila svjedok neprimjerenog i nerazumljivog ponašanja grupe nepoznatih osoba, koje su pored grobova časnih Orjelučana napravili bakljadu uz pjesme kojima se, kaže Bošković, duboko vrijeđa orjelučka državotvornost i antifašizam, kao i ljudsko i građansko dostojanstvo mještana. Bošković smatra da se samo zahvaljujući glasu razuma taj skandal završio bez težih posljedica.

"Crkva Svetoga Nikole na Orjoj Luci sagrađena je 1866.godine prilogom crnogorskog Knjaza Nikole i trudom i učešćem ljudi iz bratstava Bošković i Vujović s Orje Luke. U njoj počivaju posmrtni ostaci oca i sina, Baja i Blaža Boškovića, dvojice legendarnih crnogorskih vojskovođa i boraca za svijetlu slobodu. Do današnjeg dana objekat crkve i prostor mjesnoga groblja pripada i vazda je pripadao opštini Danilovgrad i državi Crnoj Gori, posjedovni broj 13-24, KO Glavica, Danilovgrad", ističe Bošković.

Kako navodi, crkva Svetog Nikole posljednjih gotovo 30 godina zaključana je i nedostupna vjernicima crnogorske nacionalnosti, a kojih je po popisu 80 odsto na Orjoj Luci.

"Uvijek je bilo i uvijek će biti razumijevanja za sve naše mještane, drugačije misleće i drugačije vjerujuće, nikad niko od većinskoga crnogorskoga življa nije sprječavao crkvenu slavu za Svetog Nikolu, čak im je davan i prostor dvorca na korišćenje", rekao je Bošković.

Komentarišući najavu litije kroz Orju Luku, on kaže da se većina mještana zbog mira i suživota peticijom obratila nadležnim organima, tražeći da se litija ograniči do prostora koji pripada Orjoj Luci.

Sa mjesnim parohom je dogovoreno da se ispoštuje taj zahtjev, a podnosioci peticije su, kaže Bošković, prihvatili dogovor organizatora litije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Inače, iz Mitropolije crnogorsko-primorske SPC nijesu odgovorili na pitanje u vezi sa događajem na Orjoj Luci.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Baranka

Svakodnevno nesto! Juce ovo, cijepanje zastave u BD, u dva navrata maloljetna djeca u PG rade sta rade i DRZAVA I INSTITUCIJE CUTE. Dajte, pokrenite, sve po zakonu tretirajte i mi smo tu da pomognemo. Zaista je dosta vise ovog maltretiranja !

Radosav

Svaka cast kuco Boskovica,odbranili ste obraz i cast vasih predaka slavnih. Sa tog svetog crnogorskog mjesta se kretalo u mnoge pobjede. Ovoga puta ste pokazali cijeloj drzavi,kako ste spremni odbraniti i drzavu i crnogorsku crkvu od litijasa i izdajnika. Neka ste im zabranili dolazak. Uz vas je CG.