5 °

max 8 ° / min 2 °

Srijeda

01.04.

8° / 2°

Četvrtak

02.04.

13° / 1°

Petak

03.04.

15° / 3°

Subota

04.04.

18° / 6°

Nedjelja

05.04.

20° / 8°

Ponedjeljak

06.04.

19° / 6°

Utorak

07.04.

19° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Inkluzivno obrazovanje doprinosi smanjenju diskriminacije djece sa posebnim obrazovnim potrebama

Društvo

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Inkluzivno obrazovanje doprinosi smanjenju diskriminacije djece sa posebnim obrazovnim potrebama

CCrnogorski obrazovni sistem vidi inkluzivno obrazovanje kao najbolji pristup obrazovanju djece sa posebnim obrazovnim potrebama, što značajno doprinosi i smanjenju diskriminacije, budući da su kroz ovakav model djeca uključena u redovne škole. To je poručila Arijana Nikolić-Vučinić članovima Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore u okviru konsultativnog saslušanja koje je obuhvatalo temu diskriminacije u oblasti vaspitanja, obrazovanja i stručnog osposobljavanja, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvjete.

Ona je rekla i da obrazovni sistem kontinuirano radi na stvaranju boljih uslova i prilagođavanju obrazovnih ustanova osobama sa invaliditetom, te najavila da će, Ministarstvo najvjerovatnije tokom ljetnjih mjeseci rekonstruisati kroz IPA projekat još najmanje šest škola, i to isključivo u dijelu pristupačnosti, investicijom vrijednom 720.000 eura. Kako je istakla, u narednim godinama planirana je, ili je u toku, izgradnja čak 21 obrazovnog objekta, koji će biti u potpunosti prilagođen osobama sa invaliditetom.

Govoreći o inkluzivnom obrazovanju kao modelu koji pomaže u kreiranju demokratskih ličnosti i društva, Nikolić-Vučinić je istakla da je ono neodvojivo od koncepta nediskriminacije.

„Omogućavanje učešća u obrazovnom procesu bez obzira na pol, fizičke, intelektualne, društvene, emocionalne, kulturološke ili druge karakteristike i ostvarivanje potencijala je najsigurniji put protiv diskriminacije“, poručila je.  

Ona je objasnila da je model inkluzivnog obrazovanja u Crnoj Gori značajno unaprijeđen i prati Strategiju inkluzivnog obrazovanja čiji je cilj dostupnost, pravičnost, jednakost, kontinuitet, kvalitet.

 „Osnov za rad sa djecom sa posebnim obrazovnim potrebama je Indiovidualni razvojno-obrazovni program - IROP. Vrtići i škole za svako dijete izrađuju IROP i definišu akademske i razvojne ciljeve koji treba da budu postignuti. Kontinuirano se sprovode obuke za individualizaciju nastave, pristupa i rada. Takođe, razvijen je Individualni tranzicioni plan za prelazak učenika iz osnovne u srednju školu, kao i Individualni tranzicioni plan koji povezuje obrazovanje i zapošljavanje. Za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama škole angažuju asistente u nastavi kao tehničku podršku za nastavnu godinu. Zakonom su definisani uslovi, obim i način pružanja ove usluge. U skladu sa IROP-om i rasporedom časova određuje se obim podrške koju asistent u nastavi pruža pod nadzorom nastavnika, stručne službe i direktora škole.“

Ona je rekla da u podršci inkluzivnom obrazovanju značajnu ulogu imaju resursni centri koji pružaju podršku kroz: savjetodavanja, edukacije, pripremu, prilagođavanje, izradu, specijalnih udžbenika i didaktičkih, radnih, nastavnih i sredstava potpomognute komunikacije.

Vučinić – Nikolić je istakla da je u toku pilotiranje programa prelaza sa razredne na predmetnu nastavu, koja će omogućiti bolju pripremu djeteta za veći broj nastavnika, adekvatniju realizaciju predmetnih programa. Takođe, pilotira se i program za adolescente sa smetnjama u razvoju, u cilju uspješnog suočavanja sa izazovima ove životne dobi.

Kako je rekla, organizuju se i radionice namijenjene promociji nediskriminacije u većini osnovnih škola, te najavila da će krajem mjeseca u 5 škola širom Crne Gore biti održani sajmovi na kojima će biti predstavljeni primjeri dobre prakse u oblasti nediskriminacije djece s posebnim obrazovnim potrebama.

Vučinić – Nikolić je izrazila čvrsto uvjerenje će Ministarstvo nastaviti da samoinicijativno radi na promociji nediskriminacije, stvara još bolje uslove u obrazovnim ustanovima, kako bi one bile prijatno okruženje za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR