12 °

max 15 ° / min 1 °

Petak

03.04.

15° / 1°

Subota

04.04.

18° / 8°

Nedjelja

05.04.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 7°

Utorak

07.04.

20° / 5°

Srijeda

08.04.

21° / 6°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraživanje: Oko 16 odsto djece tvrdi da se droga konzumira u školama

Društvo

Comments 0

Izvor: Dan/Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Istraživanje: Oko 16 odsto djece tvrdi da se droga konzumira u školama

Podaci istraživanja "Djeca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori" još jedna su u nizu potvrda da još ne postoje institucionalni mehanizmi za suočavanje sa problemom zlou potrebe droga među mladima, na rezultati ovog istraživanja uopšte nijesu iznenađujući, ocijenio je Saša Mijović, izvršni direktor nevladine organizacije For lajf.

Istraživanje koje je sproveo Zaštitnik ljudskih prava i sloboda među1.000 polaznika osnovnih i srednjih škola pokazalo je da čak 16 odsto učenika konzumira psihoaktivne supstance u školi, a 11 procenata puši marihuanu.

"Svi znamo da je droga lako dostupna, a posebno zabrinjava i to što je većina narkotika, posebno kokain "pojeftinio" poslednjih godina. Pad cijena u velikoj mjeri determiniše povećanje broja korisnika droga, među svim starosnim populacijama, a takođe je u direktnoj korelaciji sa podatkom istraživanja da 16 odsto učenika tvrdi da se droge konzumiraju u školi. Takođe, naši podaci iz iskustva u radu sa mladima pokazuju da sve veći broj njih traži pomoć za odvikavanje od kokaina. I pored napora relevantnih nevladinih organizacija koji se bave problematikom zloupotrebe droga, država još uvijek nije napravila sistemski pristup prevenciji narkomanije među mladima, ali i ni je razvila besplatne tretmanske procedure liječenja bolesti zavisnosti među mladima, ali i među opštom populacijom", upozorava Mijović.

Poručuje da su “alarmi” upaljeni kada je riječ o zloupotrebi droga među mladima u Crnoj Gori.

"Organizacija For lajf je godinama upozoravala na nedostatak političke volje za suočavanje sa zlupotrebom droga i na permanentni trend povećanja zloupotreba droga, stoga opet šaljemo poruku da je potrebna snažnija koordinacijauprave policije, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Uprave carina, odjeljenja za droge i komisije za droge Ministarstva zdravlja, državnog savjeta za sprečavanje zloupotrebe droga i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave ovom problematikom", naglašava Mijović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR