7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SZO: Italija samo početak, slično čeka susjedne zemlje i čitavu Evropu

Društvo

Comments 2

SZO: Italija samo početak, slično čeka susjedne zemlje i čitavu Evropu

Autor: Žarko Vujović

  • Viber

Svjetska zdravstvena organizacija zabrinuta je zbog širenja koronavirusa u Italiji, gdje su do sada zaraženo preko 200 osoba, a umrle su četiri. Sličan razvoj epidemije se očekuje i u susjednim zemljama.

Direktorica SZO za Crnu Goru Mina Brajović za Antenu M kaže da je ograničena transmisija virusa van Kine bila očekivana, ali brine porast broja oboljelih u Italiji u proteklih nekoliko dana.

"Takođe jednako zabrinjava i to što kod oboljelih u Italiji nije uspostavljena jasna epidemiološka veza, poput obolijevanja i boravka u Kini ili kontakta sa osobom kod koje je laboratorijski potvrđeno prisustvo koronavirusa", kazala je Brajović.

U Italiji su, posebno na najugroženijem sjeveru zemlje, primijenjene mjere u cilju zaustavljanja širenja epidemije, uključujući zatvaranje škola, univerziteta, muzeja, otkazivanje manifestacija i slično. Sve to je u skladu sa važećom globalnom strategijom koja ima za cilj zaustavljanje širenja virusa.

U Italiju ide i ekspertski tim Svjetske zdravstvene organizacije, što će pomoći boljem razumijevanju epidemiološke slike.

"Sve informacije koje su sakupe na terenu biće više negop dragocjene, iz prostog razloga što se sličan razvoj događaja očekuje i u susjednim zemljama i šire u Evropi, i to uskoro", kaže Brajović.

Zbog toga, dodaje Brajović, sve karike sistema na nacionalnom nivou za prevenciju, detekciju i odgovor na ovu zdravstvenu prijetnju moraju da budu pripravne. a posebno sistem nadzora i izvještavanja, kako bi se bez odlaganja detektovali slučajevi obolijevanja.

Na pitanje o riziku za Crnu Goru zbog širenja koronavirusa u susjednoj Italiji, Brajović je odgovorila da procjene rizika stanja na redovnoj osnovi radi Institut za javno zdravlje.

"Vjerujem da će sve ove okolnosti biti uzete u obzir prilikom nove procjene rizika, da će o tome javnost biti obaviještena, i da će shodno tome biti sagledane dodatne javno-zdravstvene mjere", rekla je Brajović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Oni su korona,i to ona najgora vrsta...

Litija vs Korona

Da mi je znat oce li bit litija kad stigne kod nas virus, oce li se vjerovat Bozjoj volji ili ce amfilohije sa Gojkom i ostalom bratijom utec u kelije svoje da se slucajno ne zaraze. Ako vjeruju u Boga koji ce ih sve zastiti i njihovog jos jednog Boga Svetog Savu onda ce muski gurat litije.